• Bild: Pixabay/Montage

Fack och arbetsgivare har lanserat ett webbverktyg för att motverka sexuella trakasserier på arbetsplatsen, skriver Kommunalarbetaren.

Nu har det gått ett år sedan Metoo-uppropet, där tusentals kvinnor vittnade om sexuella övergrepp och -trakasserier. Många av dessa berättelser utspelar sig på kvinnornas arbetsplatser.

Det visade sig även att både chefer och skyddsombud har låg kunskap om sexuella trakasserier. Detta trots att det är arbetsgivarens lagstadgade skyldighet att förebygga att detta förekommer på arbetsplatsen.

LÄS ÄVEN: Över 4000 kvinnor i byggbranschen i upprop mot sexism och sexuella trakasserier

Därför har arbetsmiljöorganisationen Prevent nu sammanställt verktyg för att säkerställa att arbetsmiljö- och diskrimineringslagstiftningen åtföljs.

Med hjälp av webbverktyget Förebygg sexuella trakasserier kan man ta reda på om det finns tillräckliga rutiner för detta på arbetsplatsen – och få exempel på hur man ska agera när en överträdelse redan har gjorts.

Här finns även en checklista man kan följa för att se hur pass bra arbetsplatsen lever upp till lagstiftningen.


Om Prevent

Prevent är en ideell organisation som ägs av Svenskt Näringsliv, LO och PTK. Organisationens syfte är att förmedla kunskap som hjälper företag att förbättra arbetsmiljön.

Källa: Prevent


Chris Smedbakken
christina.smedbakken@mittmedia.se