• Foto:

  • Michael Enggard (född 1971), är journalist och har arbetat på Jyllands-Posten sedan 2000. Foto: Robin Skjoldborg. Foto:

  • Foto:

Michael Enggaards debutroman Ynkrygg utspelar sig på en bilverkstad och i en boxningsring i Köpenhamn. Huvudpersonen Frank är en arbetarklasshjälte som ligger i tiden.

Michael Enggaards debutroman Ynkrygg är stilsäkert översatt av Fredrik Ekelund. Den befolkas av personer som blivit tilltufsade av livet på ett eller annat sätt. Öppningsraden säger det mesta om den smått hårdkokta, raka och okonstlade berättarstilen. ”Frank beviljade sig åtta cigg om dagen och han hade precis rullat av Poul Kochs fru när han tog sitt etui från nattduksbordet och tände den första.”

LÄS ÄVEN: Flottans gamla arrest byggs om

Denne Frank befinner sig någonstans i livets mitt. En gång i tiden var han en talangfull boxare som tränades av sin far. Nu jobbar Frank på en bilverkstad. Han lever ensam men har en älskarinna. Fadern jobbar på Ikeas lager och är fortfarande boxningstränare. Nu tränar han en ung tjej, Vicki, som siktar på att vinna danska mästerskapet i sin viktklass. Fadern drygar ut sina inkomster med illegal cigarettförsäljning.

Läsaren får även snabbt stifta bekantskap med Ellen, en kvinna i yngre medelåldern, som är sjuksköterska. Samtliga tre karaktärerna har sina hemligheter och drömmar. Fadern råkar ut för en olycka på jobbet och sonen Frank blir plötsligt indragen i hans skumma affärer. Ellen blir den som kommer att sköta om såromläggningarna på fadern när han kommer tillbaka hem från sjukhuset.

Vad är då temat? Tja, det utvecklar sig till en berättelse om ensamhet, skörhet, drömmen om närhet, äkta kärlek och försoning med det förflutna. Intrigen har sina olika överraskningsmoment, våldsamheter förekommer men absolut inget spekulativt övervåld.

Det är på ett sätt befriande att läsa om Frank och hans olika moraliska dilemman som författaren utsätter honom för. Skildringarna av arbetena som billackerare och sköterska känns både uppfriskande och äkta. Likaså interiörerna från adrenalinstinna boxningslokaler. Här spelas Bruce Springsteen och John Mellencamp när ölen skall tömmas.

LÄS ÄVEN: ”Ulf Lundell är ingen bitter gammal gubbe”

Romanhjältar från arbetarklassmiljöer hör inte till vanligheterna och upplösningen hör till det mer vederkvickande slaget.

Det är hoppfullt. Michael Enggaards Ynkrygg är ett mycket gott alternativ till den annars så förutsägbara och schablonmässiga kriminal- underhållningslitteraturen som utger sig för att vara av socialrealistisk natur.