• Bild: Pixabay/Montage

Totalt har nu sju personer mist livet på jobbet 2019. Arbetsmiljöverket har listat ytterligare två arbetsrelaterade dödsolyckor. I förra veckan omkom en man och en kvinna i trafiken.

I onsdags avled en man efter att ha fallit från en mast i Lissma i Huddinge kommun. Det var den femte arbetsplatsolyckan med dödlig utgång, skrev Arbetet då.
Men Arbetsmiljöverket har nu listat ytterligare två olyckor där en man och en kvinna omkommit medan de arbetat.

Den 15 januari kolliderade en kvinnlig chef i 50-årsåldern med en lastbil i Stockholm.

Två dagar senare, den 17 januari, krockade en manlig konsult i 30-årsåldern med en timmerbil i Västernorrlands län.

LÄS ÄVEN: Montör avliden efter fall från mobilmast

Det innebär att totalt sju människor mist livet på jobbet i år.

– Det är ovanligt många arbetsrelaterade dödsolyckor i januari. Det var flera år sedan vi hade så många olyckor denna månad, säger Kjell Blom, utredare på Arbetsmiljöverkets enhet för statistik och analys, till Arbetet.

Det kan finnas flera förklaringar till varför det dröjer en stund innan dödsolyckorna listas i Arbetsmiljöverkets preliminära statistik.

Bland annat kan det ta ett tag att administrera uppgifterna. Det kan också handla om att det tar tid att få bekräftad information om att en olycka skett under arbetstid.

I efterhand kan vissa olyckor tas bort ur statistiken över arbetsrelaterade dödsfall.

Detta eftersom det senare kan visa sig att en person inte jobbade vid olyckstillfället eller att det rört sig om ett sjukdomsfall och inte en arbetsplatsolycka.


LÄS ÄVEN: 55 liv släcktes på jobbet 2018


Lista: Dödsolyckor på arbetsplatser 2019

[infogram id=”ffb6bbb0-b50a-4e71-84e1-fee100fa3bd9#async_embed”]

 Artikeln är tidigare publicerad i tidningen Arbetet, som tillsammans med Målarnas Facktidning och fem andra tidningar ingår i LO Mediehus.


Martina Frisk