• Fotograf: Patrik Svedberg/Pressbild.

Företaget Målarna i Falun AB har begärts i konkurs hos Falu tingsrätt. Detta gäller även systerbolaget Rörmokarna i Falun AB. Båda bolagen är dotterbolag till företaget Byggarna. 

Konkurserna beräknas beröra 37 personer, varav 27 är anställda hos Målarna, skriver Dalademokraten.

Målareförbundets ombudsman Johan Johansson berättar för Målarnas Facktidning att de anställda blev informerade om konkursen i torsdags.

– De blev kallade till ett informationsmöte klockan åtta. En konkursförvaltare har blivit utsedd, och företaget kommer att drivas ungefär en månad till. Jag har inte fått tag på konkursförvaltaren än, säger han och fortsätter:

– Företagsledaren Mikael Lusth har åkt utomlands, så han är borta nu i två veckor.

LÄS ÄVEN: 602 byggbolag i konkurs – men branschen gör uppsving

Enligt en berörd medlem har de anställda kallats till ännu ett möte imorgon, tisdag. Då ska konkursförvaltaren ge dem mer information om situationen.

Johan Johansson arbetar just nu med att upprätta ett kontaktnät med medlemmarna på företaget, och ska själv besöka arbetsplatsen så fort som möjligt i egenskap av fackligt ombud.

LÄS ÄVEN: Kraftig höjning av maxstraff för arbetsmiljöbrott på företag

Enligt Dalademokraten började Målarnas rörelseresultat att visa röda siffror redan 2014, för att 2017 ligga på minus 3 657 000 kronor.

– Det har varit ansträngt ett tag men det här kommer som en överraskning. Lagom till midsommar, säger en av företagets anställda till tidningen.

Planen är i nuläget att alla påbörjade arbeten ska hinna slutföras innan konkurserna tar effekt.