Robin Törnborg och Malin Melin på en stegpall framför ett utrustningsförråd

Målarna Robin Törnborg och Malin Melin trivs med att jobba på Let’s paint.

Målaren Jimmy Kjellander och hans fru Natalie, utbildad i ekonomi och ledarskap, startade Let’s Paint måleri och design 2018.

Jimmy hade jobbat som målare på olika arbetsplatser och Natalie fick ofta höra svordomar hur det funkade i branschen.

Så när de startade företaget hade de samlat på sig kunskap om bra och dåligt i den konservativa branschen. De har en vision om hur de ska driva sitt företag och genom det bidra till förändring.

– Vi ska ha de bästa målarna. Jag jobbar hårt för att vi ska ha en blandad grupp. 50/50 tjejer och killar men också olika bakgrunder och ålder, säger VD Natalie Kjellander.

Det som är svårt är att värva äldre målare, vilket Natalie tror beror på att företaget sticker ut i sin marknadsföring, jobbar mycket med appar, sociala medier och testar nya maskiner och hjälpmedel. Hon vill gärna ha en ”go och glad gubbe” i gänget.

Har någon annan yrkesgrupp lämnat skräp efter sig så ska våra målare ta det med projektledaren på plats i stället för att snacka skit i boden.

Natalie Kjellander, VD Let’s Paint

När de anställer är det inte bara yrkeskunskap som står i fokus, utan också att medarbetarna delar företagets värderingar och ställer upp på den policy som företaget har.

Hon är medveten om att många tjejer slutar som målare och hon har pratat med en del. Ingen har sagt något om att yrket är tungt utan det har enbart handlat om attityden i branschen. 

– Om något händer på arbetsplatserna är de anställda trygga att prata med oss så tar vi tag i det direkt. Skitsnack yrkesgrupper emellan är inte heller något vi står för. Har någon annan yrkesgrupp lämnat skräp efter sig så ska våra målare ta det med projektledaren på plats i stället för att snacka skit i boden, säger Natalie Kjellander.

– Jag har också märkt att det är slappt med användandet av skyddskläder. Det står tydligt i avtalen att skyddskläder ska användas, det håller jag stenhårt på.

Malin Melin målar en dörrkarm

– Jag sökte jobb här just på grund av deras vision och det är verkligen skillnad, säger målaren Malin Melin.

Robin Törnborg hållandes en färgburk vid firmabilen

Robin Törnborg blev nyligen vald till skyddsombud av sina kollegor.

Det finns ett motstånd mot hjälmar och skyddsskor. Målarna är modemedvetna och tycker inte heller skyddsskorna är bekväma.

– Vi åkte till Tools där vi handlar och fick först en genomgång om varför skyddsskor är viktigt. Sen fick målarna gå bananas och prova skor och beställa precis vilka de ville. Vi var som en skolklass på utflykt, säger vd:n med ett skratt.

– Vi kom överens om att de inte är snygga men ok-snygga.

Även om det blev dyrare än att köpa in standardskor så tycker företagsledningen det är värt det när målarna faktiskt använder skorna.

Det är också en självklarhet att tjejerna ska ha arbetskläder anpassade för kvinnokroppen. Där har det hittat en variant hos Blå kläder, och eftersom den inte finns som shorts köper de in byxor som sys om till shorts.

En av målarna vi träffar, Malin Melin, berättar att skyddsskor är tunga och otympliga, men nu har hon hittat ett par som hon faktiskt kan använda.

Vi ser till att vi har mer jobb än målare så vi slipper säga upp under vintern. Men det är en svår balans.

Natalie Kjellander, VD Let’s Paint

Hon har arbetat som målare i tio år men är relativt nyanställd på Let’s Paint måleri och design.

– Jag sökte jobb här just på grund av deras vision och det är verkligen skillnad, säger Malin Melin som känner att både Jimmy och Natalie står bakom de anställda och frågar mycket om vad de tycker.

Företaget har också bett de anställda svara anonymt på en enkät om hur de mår i kroppen, om ergonomi och om de känner att de kan påverka. 

– Det är ett slitigt jobb. Därför har vi friskvårdsbidrag och naprapat. Det är viktigt att träna och ta hand om kroppen, säger Natalie Kjellander.

Robin Törnborg har varit med sedan företaget startade. Han blev nyligen vald till skyddsombud av sina kollegor.

– Det känns roligt. Jag gillar utveckling, det blir väl nån kurs framöver jag ska gå.

Han trivs som målare och tycker det är härligt att vara rörlig.

– Jag gillar att komma till nya platser och träffa nya människor.

Malin Melin trivs också med de varierande arbetsuppgifterna.

Natalie Kjellander vid ett bord
– Det är ett slitigt jobb. Därför har vi friskvårdsbidrag och naprapat. Det är viktigt att träna och ta hand om kroppen, säger Natalie Kjellander.

– Det finns ju också möjlighet till utveckling och vidareutbildning. Man kan välja att ta mer eller mindre ansvar.

Natalie Kjellander berättar att företaget erbjuder NCS-kurser, utbildning för epoxi, våtrum och liftutbildning som exempel. Även målarna själva kommer med idéer.

Trots coronatider har företaget mycket att göra. Till och med så mycket att de nyligen anställt ytterligare en målare.

– Vi ser till att vi har mer jobb än målare så vi slipper säga upp under vintern. Men det är en svår balans, vi ska ju inte slita ut dem heller, säger Natalie Kjellander.

Jimmy Kjellander håller fast vid måleriet som han tycker är så kul, men en hel del tid blir det även på kontoret då han är kalkylator och projektansvarig.

På ett och ett halvt år har antalet anställda ökat från tre till 13 och omsättningen pekar mot 10 miljoner.

Det står tydligt i avtalen att skyddskläder ska användas, det håller jag stenhårt på.

Natalie Kjellander, VD Let’s Paint

I juni fick Let’s paint måleri och design utmärkelsen ”Årets unga företagare” i Norrköping.

I motiveringen hyllas att de bygger företaget med sunda värderingar, bra personalpolitik och god kommunikation. Ett företag som inspirerar, inte bara i Norrköping utan i hela Sverige. 

Natalie Kjellander har ett tydligt mål var företaget befinner sig om fem år:

– Då har vi 25 målare, har landat ett par ramavtal och omsätter 25-26 miljoner. Vi har investerat i fastigheter och sitter i ett större kontor.

Större än så vill de inte att företaget ska bli, de vill behålla den familjära känslan. Natalie Kjellander räknar med att göra något annat om fem-sex år.

– Men jag kommer sitta kvar som delägare för att säkerställa att det vi byggt upp inte försvinner.