Han beskriver det som ett gummiband som sträcktes så långt det gick.

– Hade det brustit hade vi inte haft en LO-samordning och det hade varit svårt i dessa tider att som förbund förhandla på egen hand, säger Peter Sjöstrand.

Målarna och 6f presenterade från början ett krisavtal med ett fast kron-påslag för alla oavsett arbetare, tjänsteman eller direktör.

– Vi ville verkligen prova det gemensamma ansvaret i den extrema situation vi är i. Men det bygger på att alla är med och övriga trodde inte på det.

Det bästa av situationen

LO-samordningen är beslutad och Målarna är fokuserade på att göra det bästa för sina medlemmar med de förutsättningar som finns.

LO-facken kräver 4,4% löneökningar, högre ökningar genom fast kron-påslag för de som tjänar under 27 100 kronor och satsning på avtalens lägsta löner. Förbättringar i försäkringar och pension finns också med.

– I LO-samordningen ligger också löftet förbunden emellan om ovillkorliga sympatiåtgärder för det fack som behöver det. Det är själva kittet och det är kraftfullt, säger Peter Sjöstrand.

Fackförbunden går in i förhandlingarna med dessa krav och sina egna under förutsättningen att det blir en kort avtalsperiod, ett-årigt avtal. Sen blir det nya förhandlingar.