Målarna varslade förra veckan Måleriföretagen om blockad och strejk. Syftet var att sätta press på arbetsgivarna då Gröna arbetsgivare inte ville höja lägsta lönerna och göra en extra satsning på lågavlönade i avtalet med Kommunal.

 – Jag är glad över att även medlemmarna i Kommunal inom denna sektor kommer att få löneökningar i enlighet med märket. Vi kan konstatera att det bud vi har fått från medlarna säkerställer att avtalets lägstalöner höjs i enlighet med det märket som gäller på svensk arbetsmarknad och är ett kvitto på att låglönesatsningen är en del av märket, säger Malin Ragnegård, Kommunals förbundsordförande i ett pressmeddelande.

– Det här var en principiell strid som rörde hela avtalsrörelsen. Det gick så långt att vi fick aktivera LO-samordningen. Förhoppningsvis visar den tydliga enigheten som finns i LO-samordningen att ingen annan arbetsgivarorganisation försöker ge sig på att utmana märket, säger Malin Ragnegård.