Sandra Andersson lyckades fördubbla friskvårdsbidraget

Sandra Andersson var med och fördubblade friskvårdsbidraget.

För ett par år sedan bestämde sig två väletablerade målerifirmor i Falköping att gå ihop. Det har gett stora fördelar. Både för företaget och målarna. Gott om arbete och bättre förmåner.

I samband med sammanslagningen tog skyddsombuden Sandra Andersson och Evelina Sjölin en diskussion om friskvårdsbidraget med ombudsman Douglas Strömberg. Något som han senare tog upp i förhandlingarna med arbetsgivaren.

Tillsammans lyckades de få igenom ett friskvårdsbidrag på 4 000 kronor per år och anställd. En fördubbling mot det tidigare bidraget.

Hittills har hälften av de 24 målarna på firman nappat på erbjudandet. En del går på gym, andra rider, spelar golf eller fotboll, går på massage eller får fotvård. Allt efter eget intresse. Nu täcker friskvårdsbidraget en stor del av utgifterna.

Sandra Andersson är helnöjd:

– Det är roligt att kunna påverka som skyddsombud. Jag går på gym 2-3 gånger i veckan. För det mesta brukar jag vara trött före träningen, men efteråt känner jag mej mycket piggare. Att träna tillsammans med andra till bra musik ger social gemenskap och ny energi. Sedan mår man bra på jobbet dagen därpå, förklarar Sandra.

Eget ansvar

Var och en har ansvar för sin personliga hälsa. Att motverka förslitningsskador och hålla kroppen i god kondition så man orkar med arbetet och inte råkar ut för jobbiga sjukskrivningar. Det gäller att vara förutseende, menar hon.

Men att få möjlighet till betald friskvård innebär också ett personligt ansvar. När man bestämt sig för att börja träna och köpt ett träningskort så vill det till att man fortsätter. Då håller det inte att utebli från träningen. Intresset och ansvaret från målarnas sida är avgörande, hävdar Sandra.

– När det är skyddsrond brukar vi påminna om att alla har chansen att börja träna eller gå på behandling utan att det kostar så mycket. Det är en förmån och då är det viktigt att så många som möjligt använder friskvårdsbidraget så vi kan fortsätta att ha det kvar, säger hon.

Evelina Sjölin har varit skyddsombud i två år.

– Det är kul att vara engagerad. Sandra har varit skyddsombud i tio år så jag har mycket att lära mej av henne. Vi har ett bra samarbete, säger hon.

– När man konditionstränar regelbundet blir man inte lika trött efter jobbet, säger Sandra Andersson.

– Visst var vi lite oroliga för hur det skulle gå med sammanslagningen. Men det har blivit jättelyckat. Med högre friskvårdsbidrag har alla möjligheter att unna sig att både motionera och även få behandling om man råkat ut för arbetsskador, fortsätter hon.

– Jag har själv problem med nacken och har fått behandling tack vare friskvårdsbidraget, säger Evelina.

Dessutom har hon möjlighet att ägna sig åt ridning som är hennes stora intresse på fritiden. Idag har hon åkt ut till en gård som ligger någon mil utanför Falköping.

– Jag brukar rida ett par gånger i veckan tillsammans med min syster. Att komma ut på en ridtur efter jobbet känns bra både mentalt och fysiskt, säger hon.

Men innan hon ger sig ut på hästryggen ägnar hon god tid åt att rykta och prata med ”sin” islandshäst Avaldi. Kontakten mellan dem är viktig.

Evelina Sjölin fäster hakremmen till betslet. Nu är det snart att ge sig ut på en ridtur i den friska höstluften.

– Jag gillar islandshästar. De är lugna och trygga och ser inte spöken överallt när man är ute och rider, säger Evelina med ett skratt och ger Avaldi ett par äpplen att gnaga på.

Nu bär det iväg för . En skön avkoppling som ger bra återhämtning från måleriarbetet.

När hon spänt fast sadeln är det dags att ge sig i väg över åkrarna in i närmaste skogsparti. Här finns det fina ridvägar att upptäcka. På behörigt avstånd från spackel, slipdamm och färgburkar.

Golfbanan som friskvård

Patrik Åsén använder också friskvårdsbidraget, men han drar gärna iväg till golfbanan med sina klubbor istället.

– Jag spelar golf någon gång i veckan. Friskvårdsbidraget täcker ju inte hela avgiften, men det är verkligen till god hjälp för mej, säger han och placerar golfbollen på en pegg.

– Det är en väldig fördel att det finns så många olika alternativ att välja mellan. Jag brukar gå på gym ibland också, tillägger han.

För att lyckas med en putt krävs koncentration och precision. Patrik Åsén har fullt fokus.

Erik Wahnberg är fotbollsintresserad. Han uppskattar också att friskvårdsbidraget höjts.

– Nu täcker det både licens och träningsavgift för mej, säger han.

– Alla fotbollsspelare måste betala en licens för att få spela fotboll i en förening, säger Erik Wahnberg.

Patrick Erlandsson sprutmålar dörrar och möbler på företaget. Patrick har jobbat fackligt tidigare och värdesätter att friskvårdsbidraget har höjts.

– Jag vill verkligen ge företagsledningen en eloge, säger han uppskattande.

– Jag går hos en duktig naprapat. Genom laserbehandling släpper det på låsningar i musklerna, säger Patrick Erlandsson.

Jimmy Rydberg har också valt att gå på behandling.

– Jag får fotvård en gång varannan månad. Du vet man går i sina arbetsskor varenda dag. Då känns det bra att ta hand om sina fötter ibland, säger han.

Jimmy Rydberg.

Fått mycket beröm

Ägarna till Spångsjö Libergs Måleri, Christian Spångsjö och Staffan Liberg, har fått ta emot mycket uppskattning från målarna som tack för att friskvårdsbidraget höjts.

– Det fanns en del skillnader mellan de båda måleriföretagen förut innan sammanslagningen. När vi bestämde oss för att gå ihop så tyckte vi att det skulle bli lika för alla. Därför höjde vi lönen och ökade friskvårdsbidraget. Vi ville att det skulle bli en morot att fortsätta jobba hos oss, förklarar Staffan Liberg.

Sammanslagningen har inneburit även andra fördelar. Nu kan de båda företagsledarna bolla idéer mellan varandra och lösa problem tillsammans. Det underlättar arbetet.

– Vi har fått fler måleriuppdrag men kan ändå ta ut mer ledighet än vi kunde tidigare, konstaterar Christian Spångsjö.

Någon minskad sjukfrånvaro på grund av friskvårdsbidraget har ännu inte märkts av. Friskvård ger resultat på lång sikt. Därför är det för tidigt att dra några slutsatser menar han.

– Var och en har ansvar över sin egen kropp och att ta hand om sig själv Att satsa på friskvård är därför en viktig investering, framhåller Christian Spångsjö.

Men någon övervakning hur ofta målarna tränar tänker arbetsledningen inte göra. Det är ett ansvar som de överlåter åt de anställda. Det är en fråga om ömsesidigt förtroende.

När jobbet är slut för dagen sticker målarna iväg på sina fritidsaktiviteter. Från vänster: Christian Spångsjö, Evelina Sjölin, Sandra Andersson, Jimmy Rydberg, Patrick Erlandsson och Patrik Åsén. Sittande: Staffan Liberg och Erik Wahnberg.

Friskvårdsbidrag

Företag kan ge anställda ett skattefritt friskvårdsbidrag för att använda till motion och friskvård.

Det är arbetsgivaren som bestämmer om personalen ska erbjudas friskvårdsbidrag och hur stor summa pengar det ska vara.

Friskvårdsbidraget får användas till enklare motionsaktiviteter eller friskvård. Till exempel ett gymkort, ridlektioner, massage eller kostrådgivning.

Friskvårdsbidraget kan inte användas för att hyra eller köpa utrustning. Friskvårdsbidraget kan inte heller användas till medlemsavgifter, sjukvård eller skönhetsvård.

För att friskvårdsbidraget ska vara skattefritt måste alla i personalen få samma belopp och samma villkor. Friskvårdsbidraget måste också vara av mindre värde, maximalt 5 000 kronor per år.

Källa: Skatteverket