Lars Husberg kommer att bli fackens samordnare på det enorma H2 Green Steel-bygget i Boden.

Han har börjat sin anställning i Byggnads norr och första tiden är han på kontoret i Luleå. Här sätter han sig in i Byggnads organisation och avtal. Vad gäller för avtal om inhyrning och underentreprenör? När ska det mbl-förhandlas och vad gäller för regler kring arbetstider? Det är några av sakerna han läser på om.

Fackligt arbete har han lång och stor kunskap om efter 25 år som förtroendevald.

– Jag får tacka Målareförbundet för alla utbildningar och erfarenhet som gjort mig trygg att ta det här jobbet, säger Lars Husberg.

Hans arbetsplats de närmaste tre åren kommer framför allt att vara i Boden på H2 Green steel.

– Facket har ett kontor där som ligger bra till. Alla som kommer in för säkerhetsutbildning eller ID06 går förbi mig.

Jobbar aktivt mot arbetslivskriminalitet

H2 Green steel bygger ett stålverk i Boden och har presenterat ett tiopunktsprogram för att säkerställa goda arbetsvillkor och motverka arbetslivskriminalitet. Som en del av det har de tecknat ett samverkansavtal med Byggnads Norrbotten.

– Avtalet ger möjlighet för oss att kontrollera bolag och att de följer kollektivavtal så det går rätt till. Jag kan när jag vill ta ut löneslippar exempelvis, säger Lars Husberg.

Facket kommer ha inflytande över arbetsmiljön och samtidigt har Byggnads förbundit sig att vara kontaktpunkt mot övriga LO-förbund.

– Jag kommer att vara spindeln i nätet, säger Lars Husberg.

Flera tusen ska sysselsättas på bygget

I dag arbetar cirka 300 personer på bygget, vid toppen sommaren 2025 beräknas 4 000 personer vara sysselsatta. Boendemoduler byggs i olika delar av Boden för att det inte ska bli ett stort ”bygg-ghetto”. Även här ser Lars Husberg en viktig uppgift och möjlighet att bygga relationer.

– Jag ska åka ut och träffa dom för att hitta på något kul. I många länder är facket maffia, vi måste visa att facket står för bra saker.

Målarnas fikaträffar i Boden då? Lars Husberg upplyser om att han själv eller någon annan kommer se till att det fortsätter.

– Sektionen bjuder in till fikamöten ungefär en gång i kvartalet och det dyker upp 15-20 målare. Den träffpunkten tror jag är viktig att den finns kvar.

Några av H2 Green steels åtgärder:

  • Max två underentreprenörer för varje huvudentreprenör.
  • Kollektivavtal eller annat särskilt avtal med svenskt fack.
  • Regelbundna ID-kontroller utförda av externt bolag.
  • Bolagskontroller både innan och under avtalstiden.
  • Samverkansavtal med Byggnads Norrbotten.