• Foto: Liberalerna/Målareförbundet/Pixabay; Montage: Chris Smedbakken

DEBATT

Arbetarna har alltid fått kämpa för allt i samhället, rätten att bilda fackförening, rätten att rösta, rätten att vara en jämlik medborgare. Det är det här som skiljer den Socialdemokratiskt ledda regeringen från Alliansen, skriver Nisse Lindblom.

Jag läser att Jan Björklund, Liberalerna, säger att utbildning måste löna sig. Och jag tänkte att han borde vara med i Målareförbundet, Målareförbundet som alltid strävat efter att det skall vara en bra utbildning till att bli målare, en utbildning som dessutom skall ge behörighet att studera på högskola.

LÄS ÄVEN: Mikael Johansson: ”Apartheid på svensk arbetsmarknad”

Men samtidigt säger Jan Björklund, vi måste skapa en ny underklass, människor som inte har någon utbildning måste acceptera att ta ett jobb med lägre lön. Han säger inte att människor som inte har någon utbildning skall utbildas, han säger att de skall acceptera att ta jobb med lägre lön.

Det här är inget nytt. Det här är gammal klassisk högerpolitik. Högern har alltid strävat efter att sänka arbetarnas löner. Det nya är att Liberalerna säger det. Förr hette Moderaterna Högern och var det politiska partiet som var mest emot arbetarnas frihet och rättigheter.

LÄS ÄVEN:  ”Våra rättigheter utmanas”

Arbetarna har alltid fått kämpa för allt i samhället, rätten att bilda fackförening, rätten att rösta, rätten att vara en jämlik medborgare i samhället. Rätten till att tjäna ihop en lön som räcker till bostad, mat och nöjen. Det är det här som skiljer den Socialdemokratiskt ledda regeringen från Alliansen.

Socialdemokraterna satsar på att skapa jobb, så att arbetarna har ett arbete att gå till, medan Alliansen tycker att arbetarna skall betala för ökad otrygghet och arbetslöshet med sänkt lön, sänkt a-kassa. Socialdemokraterna satsar på utbildning och förutsättning att skapa jobb. Man pratar med företagen och företagens representanter, vad de behöver för typ av arbetskraft.

LÄS ÄVEN: Nisse Lindblom: ”S vill skapa en fungerande arbetsmarknad”

Medan Alliansen anser att marknaden och företagen och arbetarna skall lösa sina problem själva. Men det är dumt om företag flyttar från Sverige för att det inte finns arbetare med rätt utbildning. Samtidigt som det finns arbetslösa arbetare med fel utbildning.

Ironi är svårt. Bäst jag skriver här att jag var ironisk när jag sa att Jan Björklund borde vara med i Målareförbundet.

Nisse Lindblom