Byggnads och eventuellt inte heller Transport skickar inte deltagare till Yrkes-VM nästa år. Bojkotten är en protest mot värdlandet Förenade Arabemiraten som inte respekterar mänskliga rättigheter.
LO och Målarnas väljer istället att försöka påverka genom pådrivning i frågan.

 

I våras avgjordes Yrkes-SM och i december hålls Yrkes-EM Göteborg. Nästa år är Förenade Arabemiraten värdland för Yrkes-VM i Abu Dhabi. På världsfackets rättighetsindex hamnar landet i bottenskiktet över länder där arbetstagare i störst utsträckning drabbas av hot, avsked, fängelse, tortyr och sexuella trakasserier.
Både Byggnads och Transport väljer i protest att inte skicka några deltagare. Även om det formella beslutet ännu inte tagits av den partgemensamma yrkesnämnden inom transportsektorn säger fackets ordförande Lars Lindgren till tidningen Arbetet:
– Vi skickar ingen till sådana skitländer.
Jonas Ivman, ombudsman på LO och lagledare under kommande Yrkes-VM säger till Arbetet:
– Vi tror inte att vi kommer ändra den usla situationen i landet genom att bojkotta tävlingen. Vi genomför nu ett massivt pådrivningsarbete kring mänskliga rättigheter internt i Worldsskills organisationen och inför resan ska alla tävlande få information om situationen i landet.

 

Måleribranschens Yrkesnämnd har valt att fullfölja tävlingarna ända till och med Yrkes-VM 2017.
– Beslutet som tagits vilar på att vi följer det som sagts i LO samt inom 6F-förbunden, säger Niklas Holmqvist, ombudsman på Målareförbundet.
Målareförbundet som även organiserar lackerare har även i den yrkesnämnden tagit beslut om att delta i tävlingarna i enlighet med LO:s styrelsens rekomendationer.
LO skickar inga officiella representanter till tävlingarna, förutom en expert på mänskliga rättigheter. Styrelse har för framtiden tagit en gemensam riktlinje för att yrkes-VM ska arrangeras i länder som följer ILO:s åtta kärnkonventioner om arbetsvillkor. World Skills i Sverige har antagit riktlinjen och föreslagit den för World Skills styrelse.

 

 

Helena Forsberg
helena.forsberg@daladem.se