Väldigt många kommer ihåg den kända kultfilmen ifrån 1969, Easy Rider. Peter Fonda, Dennis Hopper och Jack Nicholson körde lång gafflat genom USA och suddade ut namnet Knutte till Biker över en natt med sina chopprar.

Efter det började en del här i Sverige skruva och förändra motorcyklarna till något annat än bara ett transportfordon. Det blev en livsstil.

Dom som byggde, gjorde det på så sätt att ingen chopper var den andra lik. En av dessa chopprar som byggdes, tillverkades i köket i Hökarängen hemma hos Dollar Sullivan. Den kom att heta Purple Haze.

Best in show vid en träff i Avesta våren 2016.

Dollar Sullivan dokumenterat allt när han byggde Purple Haze.

Väldigt känd Triumph chopper på den tiden, men den föll i glömska av olika anledningar.

Kenneth, som hellre skruvar på något mekaniskt än ser på TV, upptäckte hojen i ett bedrövligt skick trettio år senare. Han beslöt sig för att köpa den och renovera upp den, totalt!

Start i april 2015 med nedmontering och blästring av ram. Svetsning och tillverkning utav förlorade delar. En fransk lilja tillverkas och kromas till ryggstödet bland annat.

Det som fascinerar mig mest är naturligtvis hur han har målat motorcykeln. Dollar Sullivan som på sjuttiotalet skrev anteckningar över vartenda inköp som muttrar brickor och packningar till Purple Haze gjorde även ett färgprov han förde in i boken.

Kenneth och en lackerare ifrån Mercedes granskade färgprovet noggrant och har restaurerat med dagens material. Efter att det som skulle målas hade blästrats, grundades allting. Därefter plastades formerna upp eftersom sjuttiotalet var mycket former.

Purple Haze drar blickarna till sig. Till Norrtälje träffen fick Dollar Sullivan åter köra sin gamla chopper.

Sen lades en silverbas ovanpå och därefter sprutades en Flake (grova metallspån) med en speciell spruta över hela ytan. Då silverbasen och Flaken var klar var det dags för en lila Candy som är en transparant genomskinlig färg. Slutligen fem lager klarlack.

Våren 2016 ställdes Purple Haze ut i Avesta bland många hemmabyggen och tilldelas Best in Show. På Facebook finns sidan Purple Haze som visar renoveringen från början till slut.

Tänker att jaha, vad skall han göra nu när det är klart? Men i garaget hemma hos Kenneth står olika renoveringsobjekt på kö så han slipper nog TV:n ett tag till.