• Bilden föreställer en filmstudio, där en person i grå kofta håller på att sminka en annan person med ett svart skyddsplagg på sig.

    Make up artisten Lisa Granquist sätter sista handen på skådespelaren Ellen Fosti. Foto: Robert Ask

  • Bilden föreställer ett tygfodral med en stor samling sminkpenslar inuti.

    Foto: Robert Ask

Måleribranschens parter håller tillsammans med Prevent på att ta fram ett nytt utbildningsmaterial för arbetsmiljöutbildningar. En del av materialet består av filmer som ska kunna användas i olika sammanhang.

I kollektivavtalet för måleri finns en överenskommelse om gemensamma utbildningsinsatser i Bättre arbetsmiljö (BAM). Det fanns ett behov av att uppdatera nuvarande material som är från 2008.

– Vi och Måleriföretagen har i vårt gemensamma arbetsmiljöråd fört diskussioner om att även göra ett vidareutbildningsmaterial som vi inte tidigare har haft, säger Jan Staaf, ombudsman på Målareförbundet.

LÄS ÄVEN: Skyddsombudsutbildning i region 1 (BAM)

Tillsammans med Prevent har branschens parter reviderat materialet för BAM-utbildningar och även tagit fram ett nytt material som är klart.

– Vi har exempelvis tagit fram en bilderbok som tydligt visar hur man ska och hur man inte ska göra på en arbetsplats. Bilderna gör det lätt att förstå även för de som inte kan språket, säger Jan Staaf.

I utbildningsmaterialet finns ett antal fall som nu även filmats. Filmatiseringar har gjorts dels ute på en arbetsplats och även på Hermods i Haninge som upplåtit lokaler i skolan för inspelningar.

– Filmerna ska kunna användas på BAM utbildningar men även i andra sammanhang för att få en diskussion om arbetsmiljö, säger Jan Staaf.

LÄS ÄVEN: ”Det är en styrka att vi granskar arbetsmiljön gemensamt”

Jan Staaf berättar att BAM-utbildningarna har fungerat utan bekymmer i region 1 men varit haltande i region 2 och 3.

– Diskussioner mellan parterna har lett till att den nu börjat komma igång i mellan Sverige och utbildningstillfällen finns även inplanerat i norra delarna av landet.

Jan-Åke Öberg som är regionalt skyddsombud i region 2 har varit med vid framtagandet av nytt utbildningsmaterial. Han berättar att de ute på en arbetsplats filmade hur en skyddsrond ska gå till.

Övriga filmer handlar exempelvis om belastningsergonomi, fallrisk från ställning och bock, psykosocial arbetsmiljö och kemiska hälsorisker.

Hela utbildningspaketet beräknas vara färdigt före sommaren.

Helena Forsberg
helena.forsberg@mittmedia.se