På en hel del arbetsplatser hittar man underentreprenörens underentreprenörer. Ja ofta också underentreprenörer i ännu fler led.

Ofta är det ett bolag med anställda personer som kommer i från våra grannländer i öster. Duktiga snickare, murare, målare och andra yrkespersoner, men ofta lever de med anställningsvillkor där lönen inte är densamma som svenska arbetare och kanske ännu viktigare är att de ofta inte har den trygghet som personer anställda i företag med svenska kollektivavtal.

LÄS ÄVEN: Arbetade 12 timmar om dagen – 13 dagar i sträck

Många berättelser finns om personer som inte törs berätta för andra om vad som gäller i deras anställning och ofta törs de definitivt inte berätta för arbetsgivaren att de är med i facket. Skulle arbetsgivaren i dessa lite obskyra bolag få reda på att de har anställda som organiserar sig i facket, så skulle det bli avsked på grått papper. Eller åtminstone blir det hemskickade.

I det senaste numret av Målarnas Facktidning kan man läsa hur man jobbar i Göteborg för att söka upp anställda hos underentreprenörer. Att det var känsligt huruvida enskilda målare var medlem i facket eller inte, kunde man tydligt konstatera vid uppsökeriet.

Vid ett bygge i Gustavsberg utanför Stockholm har Arbetsmiljöverket hittat 125 arbetare, i huvudsak från Polen, som arbetat 12 timmar om dagen sex dagar i veckan. En del hade arbetat 13 dagar i veckan. Vilken lön de haft framgår inte.

LÄS ÄVEN: Beslutet: Lika lön för utländska arbetare

Det finns en rad exempel på hur arbetstagare som arbetar på underentreprenadföretag lever på en arbetsmarknad som är helt avskild från ”den svenska modellen”.

Vi ska inte ha arbetstagare i Sverige som är livegna, utan möjlighet att självständigt kunna ansluta sig till en facklig organisation, oavsett det är svenska eller utländska företag.

Utan möjlighet att kunna organisera sig så minskar också möjligheten för den fackliga organisationen att agera för att de anställda ska ha en dräglig arbetskraft.

Detta måste stoppas.

En del förundras över att inte Svenskt näringsliv på ett tydligare sätt tar avstånd från detta. Det är ju deras medlemmar, svenska företag, som förlorar upphandlingar, då det gäller att bjuda under varandra, med arbetsvillkor utan trygghet.

LÄS ÄVEN: Fack och arbetsgivare överens om inskränkningar i strejkrätten

Men det kanske inte är inte är så konstigt. Deras tanke är nog att på sikt pressa ner svenska arbetsvillkor och försvaga anställningstrygghet i Svenskt näringslivs medlemsföretag.

Ha en trevlig sommar och en skön semester!


Fotnot: Målarnas Facktidnings ordinarie redaktör Helena Forsberg har varit sjukskriven en tid och därför har jag hoppat in som redaktör. För er som inte känner igen mig har jag jobbat som redaktör för Elektrikern under sex år och varit pensionär sen i höstas.