Tobias Lundblad, Målarna.

 • Tobias Lundblad, Målarna. Foto: Anna Norling

 • Stefan Johansson, Målarna. Foto: Chris Smedbakken

 • Tobias Lundblad, Målarna. Foto: Anna Norling

 • Tobias Lundblad och Linnea Malmeflod, Målarna. Foto: Anna Norling

 • Lisa Ledin, betongarbetare och Linnéa Malmeflod, Målarettan. Foto: Anna Norling

 • LO och Elektrikerna under Pride-paraden. Foto: Kajsa Bysell

 • Elektrikernas Nille Thorsell, Jonas Wallin, Louise Olsson och Daniel Lundin under Pride-paraden. Foto: Carina Wallin

 • Johnny Rindebrandt, arbetsmiljöansvarig för Byggnads Stockholm-Gotland Foto: Anna Norling

 • Elektrikernas Per-Håkan Waern och Louise Olsson under Pride i Stockholm. Foto: Anna Norling

 • Angela Roeslev, Radio Play, delar ut popcorn till besökare under Pride. Foto: Anna Norling

 • Disa Björk, Thobias Thorwid och Angela Roeslev, Radio Play. Thobias Thorwid leder landets största hbtq-podd: Regnbågsliv. Foto: Anna Norling

 • Angela Roeslev, Radio Play, delar ut popcorn till besökare under Pride. Här till Lena Bergman, diakon i Svenska kyrkan. Foto: Anna Norling

 • Pride. Foto: Anna Norling

 • Jaqueline Liljedahl försöker skruva i en glödlampa med boxhandskar på händerna i LO:s monter. Elektrikernas Louise Olsson stöttar. I bakgrunden förbundets andre vice ordförande Pontus Boström. Foto: Anna Norling

 • Timmy Landfors, träindustrimontör, i LO:s monter. Foto: Anna Norling

 • Andreas Ramström, Brom Hellman, Martin Fröjd, alla från Transport. Foto: Anna Norling

 • Mikael Westlund, GS. Foto: Anna Norling

 • Fadi Aloka och Ziad Hamam, båda från Syrien, Pride Date. Foto: Anna Norling

 • Sofia Carlsson Tysk och Joel Gedin, med Elektrikernas frisbee, som många besökare under Pride använde som solfjäder i hettan. Foto: Anna Norling

 • Pride på Östermalms IP i Stockholm. Foto: Anna Norling

 • LO:s monter. Foto: Anna Norling

 • Sofia Carlsson Tysk och Joel Gedin, med Elektrikernas frisbee, som många besökare under Pride använde som solfjäder i hettan. Foto: Anna Norling

För inte särskilt många år sedan sågs hbtq-världen som något excentriskt, marginellt och onödigt för fackförbunden att engagera sig i. Särskilt gällde det bland de manligt dominerande LO-facken. Så ser det inte längre ut. Under årets Pride-vecka i Stockholm deltar LO och Målareförbundet i seminarier, Pride-park och går i det stora Pride-tåget.

– Om vi ska utvecklas och finnas kvar tror jag att vi måste jobba med de här frågorna och vara en inkluderande bransch som utvecklas, säger Målareförbundets Stefan Johansson.

LÄS ÄVEN: Ny HBTQ-handbok för inkluderande arbetsplatser

Under rubriken ”Bögen i byggboden” deltog Stefan tillsammans med andra företrädare för facken inom 6F i ett seminarium lett av den tidigare socialdemokratiske riksdagsledamoten Veronica Palm.

– Jag tror att man har erkänt för sig själva att det här är viktiga frågor. Det kommer nya medlemmar som vill vara med och förändra, men det är även gamla stötar som ändrat uppfattning, säger han efteråt och fortsätter:

– Det kan vara tufft som förtroendevald att stå upp för detta ute på arbetsplatserna. Det kan vara ett tufft ställningstagande att ta – men även där ser jag att det förändras.

Han berättar att Målareförbundet arbetar med HBTQ-frågor genom att ta upp ämnet under utbildningar i värdegrund för förtroendevalda, samt i lärlingarnas branschutbildningar.

På Pridefestivalen har Målareförbundet medverkat under i stort sett alla år den arrangerats, och enligt Stefan blir intresset från förbundets håll större och större.

– I år är vi cirka tio personer som är med från Målareförbundet. Det var dock fler som ville vara med, men alla får inte plats. Det känns roligt att folk har semester och ändå vill vara med, säger han.

LÄS ÄVEN: Över 4000 kvinnor i byggbranschen i upprop mot sexism och sexuella trakasserier

Fastighets representant, Eva Edström, berättade under panelsamtalet att många av medlemmarna i Fastighets upplever ett dubbelt förtryck: dels etniskt, dels på grund av sexuell läggning.

Johnny Rindebrandt, arbetsmiljöansvarig för Byggnads Stockholm-Gotland, berättade att mycket har hänt sedan förbundet klubbade kongressbeslut 2014 om att arbeta med jämställdhet- och hbtq-frågor. Nu för tiden ingår frågor om intolerans i skyddsronderna.

Det kan handla om att man tar upp frågan om vilken attityd det finns på arbetsplatsen, och sådant som sexuellt klotter.

– Jag tror att det är jätteviktigt att vi som fackförening är tydliga, att visa vad vi tror på. Då blir det lättare för den som ser ett intolerant beteende att säga ifrån. För personen vet att vi står bakom.

Louise Olsson, verksamhetsledare för VK 1 i Elektrikerförbundet, var samordnare för seminariet ”Bögen i byggboden”. Hon var nöjd efteråt.

– Det kommer fram tydligt att alla förbunden försöker få igång det här arbetet mer, men att man kanske saknar kunskap om hur man kan göra det bättre, säger hon och fortsätter:

– När man kommer till en arbetsplats får man veta att hjälm och skyddsutrustning är viktigast – det är det man är tydlig med. Sedan att man inte ska bli mobbad och att man ska trivas är man inte lika tydlig med.

LÄS ÄVEN: Enig panel om HBTQ i arbetslivet: ”En viktig arbetsmiljöfråga”

Vad kan man göra för att komma vidare?

– Till exempel genomföra undersökningar om varför man som hbtq-person kanske inte väljer de här mansdominerade yrkena. I kvinnodominerade yrken är det mycket mer öppet klimat. Där blir ju också en del av det att lyckas få in fler kvinnor i branschen – då blir det ofta mer öppet. Det är tyvärr så det ofta ser ut. Sedan tror jag att det är mycket lättare för en kvinna att vara öppet homosexuell på en byggarbetsplats än det är för en man.

– Ett vanligt exempel på något som kan bli bättre är omklädningsrummen på arbetsplatserna. Ska man bara placera folk på ställen att byta om? Tänk om en person är transsexuell. Det skulle inte funka om man som på mitt jobb måste byta om på jobbet, och därmed tvingas visa sig utan kläder i omklädningsrummet. Kanske man skulle göra som på många badhus och gym, att man har omklädningsrum där den som vill kan byta om privat? Det handlar helt enkelt om att skapa möjligheter.