• Roland Ryberg. Foto: Privat

LO-facken ringer sina medlemmar för att prata om kopplingen mellan arbetsliv , fackliga frågor och politik. För Målareförbundets avdelning 4 har Håkan Pettersson och Roland Ryberg ringt 450 medlemmar.

Roland Ryberg, medlem sedan 1971, är avdelningens valgeneral. Han har precis gått i pension som målare och trivs som fisken i vattnet.

– I morse delade jag ut frukostpåsar med Magdalena Andersson och ikväll ska jag packa valmaterial.

LÄS ÄVEN: Rotavdrag: Vad säger facken?

Han berättar om telefonsamtal till medlemmar och arbetsplatsbesök. De flesta blir glada när han ringer och samtalen har varit bra, han ser ingen anledning att gå i polemik. Några har kommenterat att det duger att höra av sig nu när det är val.

– Just det jag gör, för valet är viktigt, säger Roland Ryberg.

– Jag har ringt många tjejer och pratat om Mira och fackliga frågor. Jag har pratat om och även frågat vilka frågor vi ska driva mot partiet.

Håkan Pettersson är 71 år och arbetar fortfarande som målare på Sandå Halmstad under somrarna. Nu sitter han på sin fritid i sin villavagn och ringer medlemmar. Det är något han är bra på.

1990 när fackens medlemmar inte längre blev kollektivt anslutna till Socialdemokratiska arbetarepartiet ringde han ensam över 700 medlemmar med uppmaning om att gå med i partiet. Nu har det handlat om att sätta de fackliga frågorna i fokus inför valet.

– Jag presenterar mig som målare och frågar om de följt debatterna.

LÄS ÄVEN: Josefine Nilsson informerar nyexade målare om facket

Han fortsätter samtalet med att debatterna mest handlat om invandring och han ringer runt för att lyfta frågor om arbetsmarknadsfrågor som LAS, lägre lön och strejkrätten.

– Jag frågar om de känner till några arbetsmarknadslagar, som LAS, semesterlagen, arbetsmiljölagen, arbetstidslagen och diskrimineringslagen. Alla arbetsmarknadslagar har kommit till under S-regering.

Det finns alltid medlemmar som säger att facket inte ska hålla på med politik och Håkan Pettersson upplyser om att det var facket som en gång bildade det Socialdemokratiska arbetarepartiet.

Helena Forsberg
helena.forsberg@mittmedia.se