• På bilden från vänster: Lars Albinsson från Bygg 4.0, Saeid Esmaeilzadeh från Serendipity, Ulf Hansson, chef affärs- och verksamhetsutveckling på NCC, Jimmy Bengtsson, VD på Veidekke samt Stefan Danielsson, Affärsområdeschef Bygg, Peab. Foto: Svensk Byggtjänst/Pressbild

Byggbranschen behöver digitaliseras. Det tycker de 300 ledande branschrepresentanter som nyligen möttes för att diskutera framtiden på Nordic ConTech Talk i Stockholm.

Bankgirot, Swish och BankID har successivt tagit finanssektorn in i den digitala världen. Intresset växer just nu för digitalisering även inom byggbranschen.

– Trendskiftet har kommit först nu när betalningsviljan hos kunderna minskar. Den som inte klarar att öka sin produktivitet kommer inte klara sig. Det är inte sannolikt att kundernas betalningsvilja ökar eftersom räntan inte kan bli lägre, säger Veidekkes vd Jimmy Bengtsson i ett pressmeddelande.

LÄS ÄVEN: Digital tjänst ger flyt på jobb

Just därför närvarade flera företrädare för finanssektorn vid branschmötet Nordic ConTech Talk, som hölls i Stockholm den 13 november. Där informerade de deltagarna om hur det digitala arbetet sett ut på deras front, och delade med sig av sina erfarenheter.

– Ingen ringde till Apple och sade till dem att ni måste göra en Iphone, byggbranschen måste själva skapa innovationerna, sade mötets moderator Lars Albinsson från Bygg 4.0.

Nordic ConTech Talk arrangerades av Svensk Byggtjänst i samarbete med Bygg 4.0, Industrifakta, Nordbygg och SiS.

Chris Smedbakken
christina.smedbakken@mittmedia.se