• Bild: Pixabay (Fotot har inget samband med texten)

Medarbetarna tyckte att de fått för lite betalt, och anlitade därför hjälp för att råna sin chef. I förra veckan dömdes fem av de inblandade i tingsrätten, skriver Byggnadsarbetaren.

De två männen tyckte inte att de fått ut rätt lön av en byggföretagare utanför Stockholm. Därför kontaktade de en 35-årig man för att driva in den upplevda skulden.

Denne förberedde sedan ett rån mot byggföretagaren. De två medarbetarna själva hjälpte till genom att bland annat rekognoscera arbetsgivarens hem. De deltog även, tillsammans med flera andra personer, på ett antal förberedande möten på en pub.

LÄS ÄVEN: Tjuvstartade bygge – straffas med rekordböter

Planen genomfördes 3 maj förra året. Tre svartklädda män, varav åtminstone två var beväpnade, konfronterade arbetsgivaren vid hans hem och försökte tvinga till sig pengar. När han förklarade att han inte hade några pengar sköts han i benet och tvingades in i huset, där hoten fortsatte.

Slutligen tvingades arbetsgivaren att lämna ifrån sig sin klocka, innan gärningsmännen lämnade huset.

LÄS ÄVEN: 55 liv släcktes på jobbet 2018

Förra veckan dömdes gärningsmännen i Stockholms tingsrätt. 35-åringen, som bedöms ha planerat rånet och gett tre personer i uppdrag att utföra det, dömdes till fem års fängelse – bland annat för medhjälp till grovt rån. De tre personer som utfört rånet dömdes även de till fem års fängelse.

De två anställda själva fick lindrigare straff. Den ene dömdes till ett år och sex månader i fängelse för medhjälp till grovt rån, medan den andre inte åtalades alls i och med att han redan utvisats ur landet.

Chris Smedbakken
chris.smedbakken@lomediehus.se