Söndagen den 21 april 2019

← Senaste numret • 4 2019

Målarnas Facktidning nr 4 - 2019
Klicka på bilden

  • Foto: Tomas Nyberg

Mikael Johansson: ”Upplösningen, en besk medicin”

Åsikter

LEDARE


”Detta är en politik vi vare sig kan eller kommer att försvara, utan tvärtom bekämpa”, skriver förbundsordförande Mikael Johansson.


Det drama som pågått sedan valet i september ser nu ut att vara på väg mot sin lösning. När dessa rader skrivs är inte riksdagens behandling genomförd, varför osvuret är bäst.


För oss som är intresserade av politik har det varit en ett långdraget drama, som förvisso har innehållit sin beskärda del av dramatik. För andra har det kanske varit lika spännande som att titta på Målarfärg som torkar.


LÄS ÄVEN: Starka fackliga reaktioner på regeringsuppgörelse


Jag var övertygad om att Alliansen hade gjort en plan som inkluderade det politiska läge som uppkom efter valet, där ingen av de traditionella blocken fick majoritet.


Det visade sig snart att det enda en samlad borgerlig majoritet kunde åstadkomma var att fälla regeringen och utse en moderat talman.


Samma majoritet såg även till att sänka övergångsregeringens avskalade budgetförslag. Ett mycket klent resultat för en grupp av partier som samlar 60 % av rösterna i riksdagen.


”Målareförbundet har i många år framgångsrikt samverkat med S för att förbättra för våra medlemmar, men det betyder inte att vi är en del av detta parti.”


Det är nödvändigt att ersätta övergångsregeringen med en riktig regering som kan ta itu med uppgiften att styra Sverige. Efter långdragna förhandlingar ser det nu ut som att Socialdemokraterna (S) och Miljöpartiet (MP) kan bilda regering, efter en överenskommelse de träffat med Liberalerna (L) och Centerpartiet. (C)


Efter att ha tagit del av överenskommelsen, kan jag konstatera att den ligger långt från de fackliga krav vi ställt under valrörelsen, och som S gick till val på.


Med ett valresultat på 28 % för S, är det förstås inte möjligt att uppgörelsen bara skulle innehålla S politik. Både C och L har haft ett betydande inflytande i överenskommelsen, något som vrider politiken åt höger.


En politik som ökar klyftorna i samhället och som angriper fackliga fri- och rättigheter. Detta är en politik vi vare sig kan eller kommer att försvara, utan tvärtom bekämpa.  En sådan politik kan aldrig förväxlas med socialdemokratisk politik.


LÄS ÄVEN: Hamnarbetarna varslar om nationell konflikt


Politikerna ställer sin förhoppning till att fack och arbetsgivare ska lösa frågor om etablering och arbetsrätt. Då är det anmärkningsvärt att överenskommelsen talar om slopade krav på kollektivtal vid etablerings- och nystartsjobb. Samtidigt öppnas för politiska förändringar i arbetsrätten.


Detta är kanske inte så förvånande, när vi vet att C och dess partiledning med en närmast religiös övertygelse och utan förankring i verkligheten, motarbetat såväl kollektivavtal som fackliga rättigheter. Detta kommer inte att underlätta för parterna att göra förhandlingslösningar, vare sig i sakfrågor eller i den vanliga avtalsrörelsen.


Upplägget visar än en gång på det farliga i att släppa in klåfingriga politiker i fråga om löner och anställningsvillkor.


”Målareförbundet kommer alltid att bekämpa dålig politik, oavsett vilken regering som sitter vid makten.”


Jag har flera gånger både talat och skrivit om att fackliga organisationer inte skall förväxlas med politiska partier. Vi däremot är politiska i den meningen att vi ser att mycket av det som påverkar våra medlemmars vardag, styrs av politik. Vi skulle därför helt enkelt inte sköta vårt jobb om vi inte engagerade oss politiskt med våra krav.


Målareförbundet har i många år framgångsrikt samverkat med S för att förbättra för våra medlemmar, men det betyder inte att vi är en del av detta parti.


En sak måste därför vara tydligt; Målareförbundet kommer alltid att bekämpa dålig politik, oavsett vilken regering som sitter vid makten.


Mikael Johansson

Förbundsordförande

mikael.johansson@malareforbundet.seMaila artikeln  Dela på Facebook
2019-01-15 11:03


Mer Åsikter

Folke Bengtsson : ”Tankar kring ett antikulturpris”

DEBATT Folke Bengtsson från avdelning 2 föreslår instiftandet av ett anti-kulturpris med...

”Villkoren på svensk arbetsmarknad  – en fråga för EU?”

LEDARE ”Om det verkliga skälet är att fortsätta utnyttja människor i den fria mark...

Mikael Ljungkvist: ”Vilken väg ska vi välja?”

DEBATT Ojämlikheten i svenska samhällen ökar helt enkelt explosionsartat. Frågan är, vi...

Helena Forsberg: ”Det spelar roll”

REDAKTÖR’N ”Ulf Johansson har med hjälp av facket stridit mot Försäkringskas...

Sista akten: Ett systemskifte i arbetsmarknadspolitiken

LEDARE ”Till alla opportunistiska politiker som vill prova de för stunden rådande ...

Stefan Lövstrand: ”Borgerligt opium åt folket”

KRÖNIKA ”Inte ens de som ligger över medelklassen vinner på denna skattesänkning&#...

Niclas Helander: “Nyckeln till frihet”

KRÖNIKA ”Det är viktigt att tänka på historien i tider då ledaren för den fria vär...

”Varför är jämställdhet viktigt för Målareförbundet?”

DEBATT ”Även om det finns människor som är positivt inställda till att kvinnor åte...

Jan-Olof Gustavsson: ”Målareförbundet är ett feministiskt förbund”

LEDARE ”Efter mycket funderande har Målareförbundet kommit fram till att det inte ...

Nisse Lindblom: ”Enfråge-rörelserna är svaga i längden”

DEBATT ”Bästa sättet att påverka samhället är att bli medlem i ett politiskt parti...

Nyheter

Raka av dig skägget – om andningsskyddet ska hjälpa

Har du skägg? Då är risken att andningsskyddet inte fungerar som den ska.
Damm och kvartsdamm innebär stora risker för anställda inom bygg. Men för att andningsskyddet ska hjälpa krävs ett renrakat ansikte.
Det här påpekar Previas arbetsmiljöingenjör Roger Flodin i tidningen Byggnadsarbetaren.
LÄS …

...

Gratis ActionRun för dig och kollegorna

MÅLARNYTT
Caparol bjuder på anmälningsavgiften till Work Hard Stay Healthy Challenge om ni ställer upp med ett lag.
Det gäller ett stort arrangemang kallat Work Hard Stay Healthy Challenge som görs i samarbete med arrangören ActionRun som bidrar med Sveriges största hinderbanor i stadsmiljö.
LÄS ÄVEN: 

...

Regeringen säger ja till ändrad strejkrätt

Regeringen godkände i dag lagförslaget om ändrad strejkrätt. Nu återstår bara ett riksdagsbeslut innan förändringarna träder i kraft i sommar.
Det var på ett regeringssammanträde i dag, torsdag, som beslutet formellt fattades, skriver Arbetet. Förslaget om ändrad strejkrätt ska läggas fram för riksdagen. Om allt går som …

...

Förbifart-entreprenör får lämna efter stora brister

Trafikverket häver avtalet med Förbifart-entreprenören Lovön samverkan AB, som byggt en av tunnlarna i Stockholm. Arbetsmiljöbristerna var för stora.
”En säker arbetsmiljö är den enskilt viktigaste frågan i projektet och efter att ha utvärderat entreprenörens arbetsmiljöarbete under en lång tid har Trafikverket landat i detta beslut. Vi bedömer därför att …

...

Ett laddat möte vid val av förtroendevalda i Göteborg

Göteborgssektionens årsmöte var välbesökt. 76 röstberättigade av de 1100 medlemmarna slöt upp, vilket är många i dessa sammanhang.
– Hur personer i frågan om strejkrätten har agerat har skapat en splittring som i sin tur har delat oss i två sidor, från båda håll hade det mobiliserats, säger Jesper Jinesjö …

...

Saco uppmanar till civilkurage på jobbet

Knappt hälften av de tillfrågade tror att chefen skulle tillrättavisa en person som drar ett sexistiskt eller rasistiskt skämt. Det visar en färsk undersökning som Novus Opinion utfört på uppdrag av Saco.
– Att man inte fullt ut litar på att chefer står upp för medarbetarna skapar en rädsla och …

...

Ylva Johansson: “Vi måste göra mer”

Arbetsmarknadsministern Ylva Johansson mötte förtroendevalda i samband med Elektrikerförbundets facklig-politiska konferens. Tidningen passade på att ställa några frågor.
Hur ska regeringen arbeta för att minska dödsolyckorna på arbetsplatserna?
– Vi måste göra det som krävs för att vända utvecklingen. Jag måste också inse att det finns de som kan de här …

...

Kommunal döms för att ha diskriminerat vuxenstuderande

Det var fråga om diskriminering som har samband med ålder när fackförbundet Kommunal nekade en kvinna som studerar på Komvux studerandemedlemskap. Det konstaterar Stockholms tingsrätt i en aktuell dom.
Kvinnan från Helsingborg studerade vård- och omsorgsprogrammet inom den kommunala vuxenutbildningen.
När kvinnan sökte studerandemedlemskap i Svenska Kommunalarbetareförbundet nekades hon detta eftersom …

...

Ansvarig utgivare: Helena Forsberg

Målarnas c/o LO Mediehus - Box 826 - 101 36 Stockholm

Om Kakor