Söndagen den 16 juni 2019

← Senaste numret • 5 2019

Målarnas Facktidning nr 5 - 2019
Klicka på bilden

Visfestivalen Kontraband inleder Dan Andersson-veckan

Visfestivalen Kontraband inleder Dan Andersson-veckan

KULTUR I Ludvika, Dalarna, finns en stark vistradition. Varje år hyllas skalden Dan Andersson med en hel vecka. Denna sommar invigs veckan med Visfestivalen kontraband den 27 juli, med några av landets främsta visartister, alla från Dalarna och de flesta från Ludvika.

  • Foto: Tomas Nyberg

Mikael Johansson: ”Upplösningen, en besk medicin”

Åsikter

LEDARE


”Detta är en politik vi vare sig kan eller kommer att försvara, utan tvärtom bekämpa”, skriver förbundsordförande Mikael Johansson.


Det drama som pågått sedan valet i september ser nu ut att vara på väg mot sin lösning. När dessa rader skrivs är inte riksdagens behandling genomförd, varför osvuret är bäst.


För oss som är intresserade av politik har det varit en ett långdraget drama, som förvisso har innehållit sin beskärda del av dramatik. För andra har det kanske varit lika spännande som att titta på Målarfärg som torkar.


LÄS ÄVEN: Starka fackliga reaktioner på regeringsuppgörelse


Jag var övertygad om att Alliansen hade gjort en plan som inkluderade det politiska läge som uppkom efter valet, där ingen av de traditionella blocken fick majoritet.


Det visade sig snart att det enda en samlad borgerlig majoritet kunde åstadkomma var att fälla regeringen och utse en moderat talman.


Samma majoritet såg även till att sänka övergångsregeringens avskalade budgetförslag. Ett mycket klent resultat för en grupp av partier som samlar 60 % av rösterna i riksdagen.


”Målareförbundet har i många år framgångsrikt samverkat med S för att förbättra för våra medlemmar, men det betyder inte att vi är en del av detta parti.”


Det är nödvändigt att ersätta övergångsregeringen med en riktig regering som kan ta itu med uppgiften att styra Sverige. Efter långdragna förhandlingar ser det nu ut som att Socialdemokraterna (S) och Miljöpartiet (MP) kan bilda regering, efter en överenskommelse de träffat med Liberalerna (L) och Centerpartiet. (C)


Efter att ha tagit del av överenskommelsen, kan jag konstatera att den ligger långt från de fackliga krav vi ställt under valrörelsen, och som S gick till val på.


Med ett valresultat på 28 % för S, är det förstås inte möjligt att uppgörelsen bara skulle innehålla S politik. Både C och L har haft ett betydande inflytande i överenskommelsen, något som vrider politiken åt höger.


En politik som ökar klyftorna i samhället och som angriper fackliga fri- och rättigheter. Detta är en politik vi vare sig kan eller kommer att försvara, utan tvärtom bekämpa.  En sådan politik kan aldrig förväxlas med socialdemokratisk politik.


LÄS ÄVEN: Hamnarbetarna varslar om nationell konflikt


Politikerna ställer sin förhoppning till att fack och arbetsgivare ska lösa frågor om etablering och arbetsrätt. Då är det anmärkningsvärt att överenskommelsen talar om slopade krav på kollektivtal vid etablerings- och nystartsjobb. Samtidigt öppnas för politiska förändringar i arbetsrätten.


Detta är kanske inte så förvånande, när vi vet att C och dess partiledning med en närmast religiös övertygelse och utan förankring i verkligheten, motarbetat såväl kollektivavtal som fackliga rättigheter. Detta kommer inte att underlätta för parterna att göra förhandlingslösningar, vare sig i sakfrågor eller i den vanliga avtalsrörelsen.


Upplägget visar än en gång på det farliga i att släppa in klåfingriga politiker i fråga om löner och anställningsvillkor.


”Målareförbundet kommer alltid att bekämpa dålig politik, oavsett vilken regering som sitter vid makten.”


Jag har flera gånger både talat och skrivit om att fackliga organisationer inte skall förväxlas med politiska partier. Vi däremot är politiska i den meningen att vi ser att mycket av det som påverkar våra medlemmars vardag, styrs av politik. Vi skulle därför helt enkelt inte sköta vårt jobb om vi inte engagerade oss politiskt med våra krav.


Målareförbundet har i många år framgångsrikt samverkat med S för att förbättra för våra medlemmar, men det betyder inte att vi är en del av detta parti.


En sak måste därför vara tydligt; Målareförbundet kommer alltid att bekämpa dålig politik, oavsett vilken regering som sitter vid makten.


Mikael Johansson

Förbundsordförande

mikael.johansson@malareforbundet.seMaila artikeln  Dela på Facebook
2019-01-15 11:03


Mer Åsikter

Visfestivalen Kontraband inleder Dan Andersson veckan

KULTUR I Ludvika, Dalarna, finns en stark vistradition. Varje år hyllas skalden Dan Ande...

”Löfven gör en Reinfeldt för att behålla makten”

DEBATT ”Nu kompromissar Löfven på samma sätt för att behålla makten, för i opposit...

Mikael Johansson: ”Miljöpolitik är klasspolitik”

LEDARE ”En omställning till en hållbar miljöpolitik är nödvändig, men kan inte ske...

DEBATT: Angående att elever bör få lära sig äldre måleritekniker

DEBATTSVAR Detta är ett svar på debbattexten Elever måste kunna få välja att läsa om äld...

Debatt: Elever måste kunna få välja att läsa om äldre måleritekniker

(Här kan du läsa ett svar på debattexten från Stig Nilsson) ”Bland ungdomar är det...

Josefine Krantz: “Ge fan i våra arbetstider!”

KRÖNIKA ”De har vad Måleriföretagen kallar för flexiblare arbetstider – flex...

Kristina Norlin: ”The Great Greta Power”

KRÖNIKA ”Det kommer kanske ta lite hårdare om vi vuxna lägger ner våra verktyg och...

Helena Forsberg: ”De unga driver på”

REDAKTÖR’N ”Men vem ska ta hand om våra gamla, sjuka och barn om alla ska vä...

”Målaren” – en dikt av Mats Hammarlund

POESI Färg och spackel är målarens makt sätta snits på lokal klädd i papper och tejp ...

Folke Bengtsson : ”Tankar kring ett antikulturpris”

DEBATT Folke Bengtsson från avdelning 2 föreslår instiftandet av ett anti-kulturpris med...

Nyheter

Ida inspirerar andra: ”Du kan också göra det här”

Ida Lindgren-Hawée säger så här om att hon är aktiv i facket:
– Varför ska jag pröjsa för något om jag inte är med och gör min röst hörd?
Hon var en av kvinnorna som träffades när Målareförbundet och Elektrikerförbundet höll en gemensam nätverksträff i Solna.
På träffen i avdelning 1 lärde …

...

Colorama växer med Svenska Färghusgruppen

Från 1 januari nästa år införlivas Svenska Färghusgruppens butiker i Colorama.
Det innebär en ökning från 158 till 173 butiker vilket gör Colorama till den största oberoende färghandelskedjan i Norden.
Colorama omsätter i dag cirka 2,65 miljarder svenska kronor per år varav ungefär hälften utgörs av försäljning till den professionella …

...

Förare omkom när grävmaskin föll över stup

En man i 45-årsåldern miste sitt liv i förra veckan när han utförde arbete med en grävmaskin. Fordonet föll över en kant och rasade mellan 15 och 20 meter.
Det var i måndags förra veckan, den 3 juni, som en man avled när en arbetsplatsolycka inträffade i Långaryd i Hylte …

...

Kraftig höjning av maxstraff för arbetsmiljöbrott på företag

Från 10 till 500 miljoner. Så mycket ska maxbeloppet höjas för de företagsböter som bland annat delas ut vid arbetsmiljöbrott.
– Det måste kosta om man slarvar på företaget, till exempel med arbetsmiljön.
Så motiverar justitieminister Morgan Johansson (S) dagens besked om att höja maxbeloppet på företagsböter från 10 miljoner till …

...

Finns det bly i färgen? – så borstar du fasaden säkert

Utomhussäsongen är igång och andra färghinkar kommer fram. Vi har tittat närmare på förekomsten av bly och vad ni ska tänka på. Framförallt ska man tänka till när man skrapar eller borstar bort gammal färg.
Om ett hus är målat före 1970-talet finns en risk att färgerna innehåller bly.
– Blyprov …

...

6F: Vi vill skrota industriavtalet

Slopa industriavtalet och inför en ny modell med kraftiga låglönesatsningar som gynnar kvinnorna. Det föreslår nu Målareförbundet och de övriga förbunden i 6F.
Den svenska lönebildningsmodellen där industrin går först och sluter avtal har stora brister. Det menar Fastighets och övriga förbund i 6F.

...

Lönebildning: Sju skäl att skrota märket

Den nuvarande lönemodellen har lett till för låga löneökningar som missgynnar arbetare och är dåliga för samhällsekonomin. I dag, tisdag, väntas facken inom 6F presentera sitt alternativ. I ryggen har de sju rapporter från namnkunniga utredare.
Arbetsgivarsidan vill gärna hålla nere lönerna – facken och medlemmarna vill höja dem. Argumenten …

...

Så avgörs din lön – allt du behöver veta om ”märket”

Hur mycket du får i löneförhöjning utgår från Industriavtalet och det så kallade märket. Det här vill facken i 6F ändra på. Men varför bestämmer industrin din lön och hur fungerar det? Här får du hela bakgrunden.
Vad är märket?
Sedan 1998 har exportindustrin angett takten för löneförhöjningarna i alla branscher …

...

Ansvarig utgivare: Helena Forsberg

Målarnas c/o LO Mediehus - Box 826 - 101 36 Stockholm

Om Kakor