Torsdagen den 21 februari 2019

← Senaste numret • 1 2019

Målarnas Facktidning nr 1 - 2019
Klicka på bilden

"Vem bestämmer i en demokrati?"

Mikael Johansson: "Vem bestämmer i en demokrati?"

LEDARE. "I augusti när kongressen samlas kommer 76 valda ombud från hela landet att lägga fast riktlinjer för den kommande fyraårsperioden, besluta om stadgar och välja förbundsstyrelse.

 

Du kan vara med och påverka. Håll utsikt efter kallelsen till just din sektions årsmöte som genomförs under perioden februari till mars", skriver förbundsordförande Mikael Johansson.

  • Foto: Tomas Nyberg

Mikael Johansson: ”Upplösningen, en besk medicin”

Åsikter

LEDARE


”Detta är en politik vi vare sig kan eller kommer att försvara, utan tvärtom bekämpa”, skriver förbundsordförande Mikael Johansson.


Det drama som pågått sedan valet i september ser nu ut att vara på väg mot sin lösning. När dessa rader skrivs är inte riksdagens behandling genomförd, varför osvuret är bäst.


För oss som är intresserade av politik har det varit en ett långdraget drama, som förvisso har innehållit sin beskärda del av dramatik. För andra har det kanske varit lika spännande som att titta på Målarfärg som torkar.


LÄS ÄVEN: Starka fackliga reaktioner på regeringsuppgörelse


Jag var övertygad om att Alliansen hade gjort en plan som inkluderade det politiska läge som uppkom efter valet, där ingen av de traditionella blocken fick majoritet.


Det visade sig snart att det enda en samlad borgerlig majoritet kunde åstadkomma var att fälla regeringen och utse en moderat talman.


Samma majoritet såg även till att sänka övergångsregeringens avskalade budgetförslag. Ett mycket klent resultat för en grupp av partier som samlar 60 % av rösterna i riksdagen.


”Målareförbundet har i många år framgångsrikt samverkat med S för att förbättra för våra medlemmar, men det betyder inte att vi är en del av detta parti.”


Det är nödvändigt att ersätta övergångsregeringen med en riktig regering som kan ta itu med uppgiften att styra Sverige. Efter långdragna förhandlingar ser det nu ut som att Socialdemokraterna (S) och Miljöpartiet (MP) kan bilda regering, efter en överenskommelse de träffat med Liberalerna (L) och Centerpartiet. (C)


Efter att ha tagit del av överenskommelsen, kan jag konstatera att den ligger långt från de fackliga krav vi ställt under valrörelsen, och som S gick till val på.


Med ett valresultat på 28 % för S, är det förstås inte möjligt att uppgörelsen bara skulle innehålla S politik. Både C och L har haft ett betydande inflytande i överenskommelsen, något som vrider politiken åt höger.


En politik som ökar klyftorna i samhället och som angriper fackliga fri- och rättigheter. Detta är en politik vi vare sig kan eller kommer att försvara, utan tvärtom bekämpa.  En sådan politik kan aldrig förväxlas med socialdemokratisk politik.


LÄS ÄVEN: Hamnarbetarna varslar om nationell konflikt


Politikerna ställer sin förhoppning till att fack och arbetsgivare ska lösa frågor om etablering och arbetsrätt. Då är det anmärkningsvärt att överenskommelsen talar om slopade krav på kollektivtal vid etablerings- och nystartsjobb. Samtidigt öppnas för politiska förändringar i arbetsrätten.


Detta är kanske inte så förvånande, när vi vet att C och dess partiledning med en närmast religiös övertygelse och utan förankring i verkligheten, motarbetat såväl kollektivavtal som fackliga rättigheter. Detta kommer inte att underlätta för parterna att göra förhandlingslösningar, vare sig i sakfrågor eller i den vanliga avtalsrörelsen.


Upplägget visar än en gång på det farliga i att släppa in klåfingriga politiker i fråga om löner och anställningsvillkor.


”Målareförbundet kommer alltid att bekämpa dålig politik, oavsett vilken regering som sitter vid makten.”


Jag har flera gånger både talat och skrivit om att fackliga organisationer inte skall förväxlas med politiska partier. Vi däremot är politiska i den meningen att vi ser att mycket av det som påverkar våra medlemmars vardag, styrs av politik. Vi skulle därför helt enkelt inte sköta vårt jobb om vi inte engagerade oss politiskt med våra krav.


Målareförbundet har i många år framgångsrikt samverkat med S för att förbättra för våra medlemmar, men det betyder inte att vi är en del av detta parti.


En sak måste därför vara tydligt; Målareförbundet kommer alltid att bekämpa dålig politik, oavsett vilken regering som sitter vid makten.


Mikael Johansson

Förbundsordförande

mikael.johansson@malareforbundet.seMaila artikeln Skriv ut artikeln  Dela på Facebook
2019-01-15 11:03


Mer Åsikter

Mikael Johansson: ”Vem bestämmer i en demokrati?”

LEDARE För Målareförbundet är 2019 ett kongressår. Det innebär att förbundets högsta bes...

Helena Forsberg: ”Ett ettrigt förbund som gör avtryck”

REDAKTÖR’N ”Sedan jag började skriva om Målarnas frågor har jag upplevt att ...

Ulf Lundén: ”En arbetarklasshjälte för vår tid”

LITTERATUR (Michael Enggaards debutroman Ynkrygg. Utgiven av Bokförlaget Polaris.) R...

NOVELL: Det kom en ”hemsyster”… av Maria Hamberg

NOVELL Maria Hambergs novell ”Det kom en ”hemsyster”… utspelar s...

Kristina Norlin: ”Systemkollaps”

KRÖNIKA ”Det är alltid den stora massan med mindre resurser som skall kontrolleras...

DEBATT: ”Vi är en organisation byggd på demokrati – inte revolter”

DEBATT ”Dessa krafter som nu inom förbundet vänder sig emot en regelbok som man åt...

”Att protestera mot ett sådant förslag är inte att vara illojal – det är en plikt”

DEBATTREPLIK ”Tvingas vi välja mellan att lämna uppdragen eller att sitta tysta nä...

Helena Forsberg: ”Tack och adjö men på återseende”

REDAKTÖR’N ”Min kollega Tomas Nyberg har inte möjlighet att följa med och de...

DEBATT: ”Verkligheten bakom förslaget om höjd pensionsålder”

DEBATT ”Jakten på slimmade organisationer och fler otrygga anställningar bidrar ti...

DEBATT: ”Vi företräder Svenska Målareförbundets medlemmar! Vilka företräder debattörerna?”

DEBATT ”Enligt vår uppfattning agerar debattörerna illojalt mot förbundets stadgar...

Nyheter

Målarnytt: Så målar du i bättre ställning

MÅLARNYTT
Stå vettigt när du målar fönster. Det är tanken med den här ställningen som är så ny att den inte fått ett namn ännu.
– Du jobbar i rätt arbetshöjd och kan vända och vrida fönsterbågen som du vill.
Det säger Bo Jungergård, produktansvarig och ”uppfinnarjocke” på Leif Arvidsson AB, ett …

...

Så påverkar karensavdraget sjuka målare och lackerare

Karensavdrag ersätter karensdag. Det har regeringen beslutat om i en lagändring som trädde i kraft 1 januari 2019. Målareförbundet är överens med sina motparter om hur kollektivavtalet ska anpassas till den nya lagen.
Det nya karensavdraget är 20 procent av den sjuklön eller sjukpenning som man får vid sjukfrånvaro en …

...
Foto: Tomas Nyberg/arkiv

AD: Arbetsgivaren ska tydligt anvisa personalutrymmen

Målerifirman har säkerställt att det fanns personalutrymmen men inte informerat målarna. Arbetsdomstolen konstaterar att arbetsgivaren brutit mot kollektivavtalet och ska därför betala skadestånd.
En principiellt viktig dom …

...

Företagshälsovård: Det lönar sig att trycka på

Lars Jonsson, regionalt skyddsombud i Avdelning 4, har i tre års tid arbetat med att granska hur måleriföretagen lever upp till kravet på företagshälsovård för målarna.
– Vi började med att göra utskick 2015 till måleriföretagen i sektion 1, Halland och sektion 3, Sjuhärad. Det blev 74 utskick. Alla svarade, …

...
Jonas Sjöstedt. Foto: Jessica Segerberg

Sjöstedt i möte med LO:s styrelse

 
Vänsterpartiets ledare Jonas Sjöstedt träffade i måndags LO:s styrelse. Historiskt, säger Jonas Sjöstedt till Aftonbladet, medan LO:s presstjänst tonar ner mötets betydelse.
– Det var ett väldigt bra och vänskapligt möte, sa Jonas Sjöstedt till Aftonbladet efter att han hade träffat LO:s styrelse under måndagen. Det är också historiskt, det …

...

Mer friskvård ger färre sjukskrivna

Hälsoundersökning kan ge viktiga besked som på sikt kan förhindra sjukskrivning. Anders Hall på Leif Olssons Måleri i Helsingborg, uppskattar företagets satsning på förebyggande friskvård.
Anders Hall tittar på klockan, spacklar klart väggen i lägenheten och sätter på locket till spackeldunken. Klockan 10 ska han vara på företagshälsovården för undersökning.

...

Du har rätt till företagshälsovård enligt avtalet

Alla målare har rätt till företagshälsovård. Det är reglerat i kollektivavtalet. Men okunskap och bristande rutiner på vissa måleriföretag, leder fortfarande till att många målare går miste om sina rättigheter.
Sedan de regionala skyddsombuden Elin Swartz och Roger Esbjörnsson i Avd. 2 arbetat med avtalsövervakning under hösten på heltid, kan …

...

Blev osams med målaren – hotades med Hells Angels

Paret blev osams med målaren de anlitat och vägrade betala en extra faktura. Då hotades de med att Hells Angels skulle bränna ned huset, och mannen misshandlades av tre inkräktare i parets hem. Nu döms målarens bror till två och ett halvt år fängelse, skriver

...

Ansvarig utgivare: Helena Forsberg

Målarnas c/o LO Mediehus - Box 826 - 101 36 Stockholm

Om Kakor