Söndagen den 16 juni 2019

← Senaste numret • 5 2019

Målarnas Facktidning nr 5 - 2019
Klicka på bilden

Visfestivalen Kontraband inleder Dan Andersson-veckan

Visfestivalen Kontraband inleder Dan Andersson-veckan

KULTUR I Ludvika, Dalarna, finns en stark vistradition. Varje år hyllas skalden Dan Andersson med en hel vecka. Denna sommar invigs veckan med Visfestivalen kontraband den 27 juli, med några av landets främsta visartister, alla från Dalarna och de flesta från Ludvika.

  • Bild: Lars Forsstedt/Pressbild/Pixabay/Montage

Starka fackliga reaktioner på regerings­uppgörelse

Nyheter

LO-förbunden är inte nöjda med innehållet i den överenskommelse till regeringsunderlag som S, MP, C och L har tagit fram. Men de flesta tycker ändå att alternativet är värre.


En uppgörelse har slutits mellan Socialdemokraterna, Miljöpartiet, Centerpartiet och Liberalerna, men LO-förbunden är inte nöjda med innehållet, skriver Arbetet.


– Fördelningspolitiken känns ”jävligt omodern”, sade LO:s ordförande Karl-Petter Thorwaldsson i lördagens intervju med Ekot.


Ändå har han och LO-styrelsen, efter att ha träffat Stefan Löfven (S) under ett möte samma dag, gett överenskommelsen grönt ljus. Man anser nämligen att alternativet, en M-KD-regering med stöd av SD, skulle vara betydligt värre.


– Jag tror att det kan väcka väldigt stor uppmärksamhet i omvärlden att i Sverige valde vi trots allt att inte ge dem inflytande över regeringspolitiken. I många länder, i hela Norden, i många länder i Europa har de borgerliga accepterat främlingsfientliga partier. Det i sin tur gör att vi får en alltmer extrem politik i de länderna där de främlingsfientliga är med, säger han till TT.


LÄS ÄVEN: Ingen dödsolycka från 2017 ännu prövad i domstol


Han varnar för att överenskommelsen kan leda till en tuffare avtalsrörelse 2020.


– Vi kommer inte sitta stilla och säga att det är okej att bara de som är rika och med goda inkomster kommer att få det bättre. Jag ska inte på något sätt hota med strejk, det är inte alls mitt syfte, men det kan bli stökigare i avtalsrörelsen med en sådan här skev fördelningspolitik.


Målareförbundets ordförande Mikael Johansson menar att uppgörelsen inte kommer att underlätta förhandling om arbetsrätten mellan parterna.


– Detta kommer inte att underlätta för parterna, att göra en förhandlingslösning, och visar än en gång på det olämpliga att släppa in okunniga politiker i fråga om löner och anställningsvillkor, säger han i ett uttalande.


Även de andra LO-förbunden reagerar på ungefär samma sätt.


– Skönt att Sverige nu verkar slippa en blåbrun regering. En annan väg än många andra länder i Europa som släppt in högerextremister till makten. Vi stödjer att S är kvar i regeringen och bevakar våra intressen. Samtidigt sätter vi alltid Handels medlemmar i främsta rummet, skriver Handels ordförande Susanna Gideonsson på Twitter.


Hon kritiserar också flera saker i uppgörelsen.


– Fördelningspolitiskt är den helt fel. De med höga inkomster vinner på bekostnad av de med lägre. Arbetsrättsförslagen är dåliga. Parterna klarar detta utan lagstiftningshot. Det riskerar i stället att sätta krokben, skriver hon.


LÄS ÄVEN: Orosmoln, förhoppningar och löften – det här tror parterna om 2019


Elektrikernas ordförande Jonas Wallin kritiserar de ”nyliberala” delarna i uppgörelsen, men lyfter också fram delar som förbundet tycker är bra.


– I överenskommelsen finns dock reformer som investeringar i infrastruktur som ger sysselsättning och tillväxt och det är naturligtvis av stort värde att Socialdemokraterna behåller regeringsmakten och inflytande över alla de tusentals beslut en regering har att fatta under en mandatperiod, skriver han på förbundets sajt.


Byggnads ordförande Johan Lindholm håller med om kritiken.


– Uppgörelsen är ett slag i ansiktet på Sveriges löntagare och fackföreningsrörelse. Förslagen om arbetsrätten visar att det saknas respekt för den svenska kollektivavtalsmodellen och att maktbalansen på arbetsmarknaden riskerar att förskjutas drastiskt till arbetares nackdel, skriver han i ett pressmeddelande.


Han menar att det är en klen tröst för Sveriges byggnadsarbetare att ”politiken blir ännu värre om Moderaterna får regeringsmakten”.


Lika kritiska är Transport.


– Det ser ut som om S förhandlat fram en uppgörelse som innebär att man till betydande delar riskerar att driva en borgerlig politik de närmaste åren, en politik som till alltför stora delar är negativ för Transports och övriga LO förbunds medlemmar, skriver förbundsordförande Tommy Wreeth på Facebook.


LÄS ÄVEN: Nytt år: Här är de nya lagarna för arbetslivet


Fastighets ordförande Magnus Pettersson:


– Vi har full respekt för det komplicerade parlamentariska läget och att förhandlingar handlar om kompromisser. Men överenskommelsen innehåller mycket nyliberal politik som inte står i proportion till Centerpartiets och Liberalernas valresultat, skriver han på förbundets webbsajt.


Även Sekos ordförande Valle Karlsson är kritisk:


– Det är minst sagt anmärkningsvärt att man genom överenskommelsen skrotar krav på kollektivtal vid etablerings- och nystartsjobb. Samtidigt öppnar man dessutom upp för förändringar i arbetsrätten. Detta är en attack mot såväl fackföreningsrörelsen som den svenska modellen, säger han på förbundets webbsajt.


För att överenskommelsen ska bli verklighet måste dock Vänsterpartiet lägga ned sina röster i onsdagens statsministeromröstning, något som debatterats kraftigt under helgen.


(En version av artikeln är tidigare publicerad i tidningen Arbetet, som tillsammans med Målarnas Facktidning och fem andra tidningar ingår i LO Mediehus.)


Kim NilssonMaila artikeln  Dela på Facebook
2019-01-14 14:39


Mer Nyheter

Ida inspirerar andra: ”Du kan också göra det här”

Ida Lindgren-Hawée säger så här om att hon är aktiv i facket: – Varför ska jag pröjsa fö...

Colorama växer med Svenska Färghusgruppen

Från 1 januari nästa år införlivas Svenska Färghusgruppens butiker i Colorama. Det inneb...

Förare omkom när grävmaskin föll över stup

En man i 45-årsåldern miste sitt liv i förra veckan när han utförde arbete med en grävmas...

Kraftig höjning av maxstraff för arbetsmiljöbrott på företag

Från 10 till 500 miljoner. Så mycket ska maxbeloppet höjas för de företagsböter som bland...

Finns det bly i färgen? – så borstar du fasaden säkert

Utomhussäsongen är igång och andra färghinkar kommer fram. Vi har tittat närmare på förek...

6F: Vi vill skrota industriavtalet

Slopa industriavtalet och inför en ny modell med kraftiga låglönesatsningar som gynnar kv...

Lönebildning: Sju skäl att skrota märket

Den nuvarande lönemodellen har lett till för låga löneökningar som missgynnar arbetare oc...

Så avgörs din lön – allt du behöver veta om ”märket”

Hur mycket du får i löneförhöjning utgår från Industriavtalet och det så kallade märket. ...

Unga män överrepresenterade i olycksstatistiken

Unga män i åldrarna 16-24 år är starkt överrepresenterade i statistiken över anmälda arbe...

A-kassornas tapp ledde till lägre löner

När a-kassornas avgifter höjdes minskade anslutningsgraden med tio procentenheter. En ny ...

Nyheter

Ida inspirerar andra: ”Du kan också göra det här”

Ida Lindgren-Hawée säger så här om att hon är aktiv i facket:
– Varför ska jag pröjsa för något om jag inte är med och gör min röst hörd?
Hon var en av kvinnorna som träffades när Målareförbundet och Elektrikerförbundet höll en gemensam nätverksträff i Solna.
På träffen i avdelning 1 lärde …

...

Colorama växer med Svenska Färghusgruppen

Från 1 januari nästa år införlivas Svenska Färghusgruppens butiker i Colorama.
Det innebär en ökning från 158 till 173 butiker vilket gör Colorama till den största oberoende färghandelskedjan i Norden.
Colorama omsätter i dag cirka 2,65 miljarder svenska kronor per år varav ungefär hälften utgörs av försäljning till den professionella …

...

Förare omkom när grävmaskin föll över stup

En man i 45-årsåldern miste sitt liv i förra veckan när han utförde arbete med en grävmaskin. Fordonet föll över en kant och rasade mellan 15 och 20 meter.
Det var i måndags förra veckan, den 3 juni, som en man avled när en arbetsplatsolycka inträffade i Långaryd i Hylte …

...

Kraftig höjning av maxstraff för arbetsmiljöbrott på företag

Från 10 till 500 miljoner. Så mycket ska maxbeloppet höjas för de företagsböter som bland annat delas ut vid arbetsmiljöbrott.
– Det måste kosta om man slarvar på företaget, till exempel med arbetsmiljön.
Så motiverar justitieminister Morgan Johansson (S) dagens besked om att höja maxbeloppet på företagsböter från 10 miljoner till …

...

Finns det bly i färgen? – så borstar du fasaden säkert

Utomhussäsongen är igång och andra färghinkar kommer fram. Vi har tittat närmare på förekomsten av bly och vad ni ska tänka på. Framförallt ska man tänka till när man skrapar eller borstar bort gammal färg.
Om ett hus är målat före 1970-talet finns en risk att färgerna innehåller bly.
– Blyprov …

...

6F: Vi vill skrota industriavtalet

Slopa industriavtalet och inför en ny modell med kraftiga låglönesatsningar som gynnar kvinnorna. Det föreslår nu Målareförbundet och de övriga förbunden i 6F.
Den svenska lönebildningsmodellen där industrin går först och sluter avtal har stora brister. Det menar Fastighets och övriga förbund i 6F.

...

Lönebildning: Sju skäl att skrota märket

Den nuvarande lönemodellen har lett till för låga löneökningar som missgynnar arbetare och är dåliga för samhällsekonomin. I dag, tisdag, väntas facken inom 6F presentera sitt alternativ. I ryggen har de sju rapporter från namnkunniga utredare.
Arbetsgivarsidan vill gärna hålla nere lönerna – facken och medlemmarna vill höja dem. Argumenten …

...

Så avgörs din lön – allt du behöver veta om ”märket”

Hur mycket du får i löneförhöjning utgår från Industriavtalet och det så kallade märket. Det här vill facken i 6F ändra på. Men varför bestämmer industrin din lön och hur fungerar det? Här får du hela bakgrunden.
Vad är märket?
Sedan 1998 har exportindustrin angett takten för löneförhöjningarna i alla branscher …

...

Ansvarig utgivare: Helena Forsberg

Målarnas c/o LO Mediehus - Box 826 - 101 36 Stockholm

Om Kakor