Söndagen den 24 mars 2019

← Senaste numret • 2 2019

Målarnas Facktidning nr 2 - 2019
Klicka på bilden

  • Bild: Lars Forsstedt/Pressbild/Pixabay/Montage

Starka fackliga reaktioner på regerings­uppgörelse

Nyheter

LO-förbunden är inte nöjda med innehållet i den överenskommelse till regeringsunderlag som S, MP, C och L har tagit fram. Men de flesta tycker ändå att alternativet är värre.


En uppgörelse har slutits mellan Socialdemokraterna, Miljöpartiet, Centerpartiet och Liberalerna, men LO-förbunden är inte nöjda med innehållet, skriver Arbetet.


– Fördelningspolitiken känns ”jävligt omodern”, sade LO:s ordförande Karl-Petter Thorwaldsson i lördagens intervju med Ekot.


Ändå har han och LO-styrelsen, efter att ha träffat Stefan Löfven (S) under ett möte samma dag, gett överenskommelsen grönt ljus. Man anser nämligen att alternativet, en M-KD-regering med stöd av SD, skulle vara betydligt värre.


– Jag tror att det kan väcka väldigt stor uppmärksamhet i omvärlden att i Sverige valde vi trots allt att inte ge dem inflytande över regeringspolitiken. I många länder, i hela Norden, i många länder i Europa har de borgerliga accepterat främlingsfientliga partier. Det i sin tur gör att vi får en alltmer extrem politik i de länderna där de främlingsfientliga är med, säger han till TT.


LÄS ÄVEN: Ingen dödsolycka från 2017 ännu prövad i domstol


Han varnar för att överenskommelsen kan leda till en tuffare avtalsrörelse 2020.


– Vi kommer inte sitta stilla och säga att det är okej att bara de som är rika och med goda inkomster kommer att få det bättre. Jag ska inte på något sätt hota med strejk, det är inte alls mitt syfte, men det kan bli stökigare i avtalsrörelsen med en sådan här skev fördelningspolitik.


Målareförbundets ordförande Mikael Johansson menar att uppgörelsen inte kommer att underlätta förhandling om arbetsrätten mellan parterna.


– Detta kommer inte att underlätta för parterna, att göra en förhandlingslösning, och visar än en gång på det olämpliga att släppa in okunniga politiker i fråga om löner och anställningsvillkor, säger han i ett uttalande.


Även de andra LO-förbunden reagerar på ungefär samma sätt.


– Skönt att Sverige nu verkar slippa en blåbrun regering. En annan väg än många andra länder i Europa som släppt in högerextremister till makten. Vi stödjer att S är kvar i regeringen och bevakar våra intressen. Samtidigt sätter vi alltid Handels medlemmar i främsta rummet, skriver Handels ordförande Susanna Gideonsson på Twitter.


Hon kritiserar också flera saker i uppgörelsen.


– Fördelningspolitiskt är den helt fel. De med höga inkomster vinner på bekostnad av de med lägre. Arbetsrättsförslagen är dåliga. Parterna klarar detta utan lagstiftningshot. Det riskerar i stället att sätta krokben, skriver hon.


LÄS ÄVEN: Orosmoln, förhoppningar och löften – det här tror parterna om 2019


Elektrikernas ordförande Jonas Wallin kritiserar de ”nyliberala” delarna i uppgörelsen, men lyfter också fram delar som förbundet tycker är bra.


– I överenskommelsen finns dock reformer som investeringar i infrastruktur som ger sysselsättning och tillväxt och det är naturligtvis av stort värde att Socialdemokraterna behåller regeringsmakten och inflytande över alla de tusentals beslut en regering har att fatta under en mandatperiod, skriver han på förbundets sajt.


Byggnads ordförande Johan Lindholm håller med om kritiken.


– Uppgörelsen är ett slag i ansiktet på Sveriges löntagare och fackföreningsrörelse. Förslagen om arbetsrätten visar att det saknas respekt för den svenska kollektivavtalsmodellen och att maktbalansen på arbetsmarknaden riskerar att förskjutas drastiskt till arbetares nackdel, skriver han i ett pressmeddelande.


Han menar att det är en klen tröst för Sveriges byggnadsarbetare att ”politiken blir ännu värre om Moderaterna får regeringsmakten”.


Lika kritiska är Transport.


– Det ser ut som om S förhandlat fram en uppgörelse som innebär att man till betydande delar riskerar att driva en borgerlig politik de närmaste åren, en politik som till alltför stora delar är negativ för Transports och övriga LO förbunds medlemmar, skriver förbundsordförande Tommy Wreeth på Facebook.


LÄS ÄVEN: Nytt år: Här är de nya lagarna för arbetslivet


Fastighets ordförande Magnus Pettersson:


– Vi har full respekt för det komplicerade parlamentariska läget och att förhandlingar handlar om kompromisser. Men överenskommelsen innehåller mycket nyliberal politik som inte står i proportion till Centerpartiets och Liberalernas valresultat, skriver han på förbundets webbsajt.


Även Sekos ordförande Valle Karlsson är kritisk:


– Det är minst sagt anmärkningsvärt att man genom överenskommelsen skrotar krav på kollektivtal vid etablerings- och nystartsjobb. Samtidigt öppnar man dessutom upp för förändringar i arbetsrätten. Detta är en attack mot såväl fackföreningsrörelsen som den svenska modellen, säger han på förbundets webbsajt.


För att överenskommelsen ska bli verklighet måste dock Vänsterpartiet lägga ned sina röster i onsdagens statsministeromröstning, något som debatterats kraftigt under helgen.


(En version av artikeln är tidigare publicerad i tidningen Arbetet, som tillsammans med Målarnas Facktidning och fem andra tidningar ingår i LO Mediehus.)


Kim NilssonMaila artikeln  Dela på Facebook
2019-01-14 14:39


Mer Nyheter

LO:s plan: Att knyta tätare band till S

Trots besvikelse över januariavtalet vänder LO-topparna inte Socialdemokraterna ryggen. I...

Studieresa: Svenska företag måste ta ansvar utomlands

Förbundsledningen och förbundsstyrelsen gör varje kongressperiod en studieresa. De har ti...

Nya brister på olycksdrabbat byggföretag

Flera fallolyckor har tidigare skett på Nåiden bygg AB:s arbetsplatser. Vid den senaste i...

Josefine Nilsson: ”Dansen hjälper mig att orka måleriet”

Som tävlingsdansare på elitnivå, tränare och fackligt aktiv är Josefine Nilsson van att s...

Josefine och Jesper – Två målare bland årets hjältar

Priset Årets fackliga hjältedåd delas ut den 29 mars. Nu presenterar LO Ung de fyra final...

Företag ansåg sig ha hyrt in målare – döms som arbetsgivare

Arbetsdomstolens utredning visar att målarna var anställda av målerifirman och inte av be...

Spackel: Ny special för gipsskarvar – och lite kuriosa

MÅLARNYTT En specialspackel för gipsskarvar, ett online-verktyg som hjälper dig även att...

Ergonomisk spackel för två händer spar på kraften

MÅLARNYTT En helt ny serie spacklar för målarproffs lanseras nu i 25 länder i Europa, dä...

Qatar: En del har förbättrats men mycket återstår

Den tidigare fotbollsstjärnan Kim Källström uttalade sig efter sitt VIP besök i Qatar. Ha...

Förtroendet i topp för Riksbyggens nyproduktion

Riksbyggen toppar kategorin nyproduktion av bostäder när det gäller kännedom, förtroende ...

Nyheter

LO:s plan: Att knyta tätare band till S

Trots besvikelse över januariavtalet vänder LO-topparna inte Socialdemokraterna ryggen. I stället för att lossa banden är strategin att för­djupa relationen och knyta partiet närmare sig. Men inför S-kongressen mullrar det i leden.
– Jag vill att vi stärker samarbetet med Socialdemokraterna och försöker utveckla en politik som tydligt gynnar Sveriges …

...

Studieresa: Svenska företag måste ta ansvar utomlands

Förbundsledningen och förbundsstyrelsen gör varje kongressperiod en studieresa. De har tidigare varit till Rom, Nepal, Rumänien och Kina. 
– Den här gången beslöt vi att binda samman med något aktuellt, säger Mikael Johansson, förbundsordförande.
På BWI:s kongress i Sydafrika antogs ett handlingsprogram för det internationella utvecklingsarbetet. Det finns ett hållbarhetsmål, Agenda …

...

Nya brister på olycksdrabbat byggföretag

Flera fallolyckor har tidigare skett på Nåiden bygg AB:s arbetsplatser. Vid den senaste inspektionen som Arbetsmiljöverket gjorde på bygget av Kuststad i Luleå upptäcktes nya brister.
Arbetsmiljöverket kräver att Nåiden bygg åtgärdar fallrisker, en felaktigt monterad ställning, ett för stort avstånd mellan ställningens arbetsplan och vägg samt dammspridning vid sågning.
Arbetsmiljöverket …

...

Josefine Nilsson: ”Dansen hjälper mig att orka måleriet”

Som tävlingsdansare på elitnivå, tränare och fackligt aktiv är Josefine Nilsson van att stå i rampljuset. Under våren har hon varit aktuell i Talang men i en mer bakomliggande roll – som koreograf till Kurbits Crews shownummer.
Vi träffar Josefine en torsdag kväll i danslokalen i Falun. Hon kommer direkt …

...

Josefine och Jesper – Två målare bland årets hjältar

Priset Årets fackliga hjältedåd delas ut den 29 mars. Nu presenterar LO Ung de fyra finalisterna, och bland dessa finns Josefine Krantz och Jesper Jinesjö från Målareförbundet.
Trots att Målarnas är LO:s minsta förbund kommer därmed hälften av finalisterna därifrån.
Priset för årets fackliga hjältedåd delas varje år ut av LO …

...

Företag ansåg sig ha hyrt in målare – döms som arbetsgivare

Arbetsdomstolens utredning visar att målarna var anställda av målerifirman och inte av bemanningsbolaget. Därför ska målerifirman betala målarnas löner.
Målareförbundet stämde Ekholmens puts och måleri då de inte betalat ut den lön fem målare hade rätt till. Företaget som har hängavtal på måleriavtalet har betalat för låg timpenning och för …

...

Spackel: Ny special för gipsskarvar – och lite kuriosa

MÅLARNYTT
En specialspackel för gipsskarvar, ett online-verktyg som hjälper dig även att beräkna åtgång – och hur man säger ”spackel” på ryska. Här kan du läsa lite smått och gott om den välanvända målarutrustningen.
Nu finns en helt ny specialspackel för gipsskarvar med ”fjädrande” funktion på mitten.
– Den ger det där …

...

Ergonomisk spackel för två händer spar på kraften

MÅLARNYTT
En helt ny serie spacklar för målarproffs lanseras nu i 25 länder i Europa, däribland Sverige.
– Att spackla mycket och länge tar på krafterna och då är det extra viktigt med ergonomin på verktygen.
Det säger Lars-Göran Larsson på verktygstillverkaren Schuller som sedan något år även finns på den svenska …

...

Ansvarig utgivare: Helena Forsberg

Målarnas c/o LO Mediehus - Box 826 - 101 36 Stockholm

Om Kakor