Måndagen den 21 januari 2019

← Senaste numret • 9 2018

Målarnas Facktidning nr 9 - 2018
Klicka på bilden

  • Bild: Lars Forsstedt/Pressbild/Pixabay/Montage

Starka fackliga reaktioner på regerings­uppgörelse

Nyheter

LO-förbunden är inte nöjda med innehållet i den överenskommelse till regeringsunderlag som S, MP, C och L har tagit fram. Men de flesta tycker ändå att alternativet är värre.


En uppgörelse har slutits mellan Socialdemokraterna, Miljöpartiet, Centerpartiet och Liberalerna, men LO-förbunden är inte nöjda med innehållet, skriver Arbetet.


– Fördelningspolitiken känns ”jävligt omodern”, sade LO:s ordförande Karl-Petter Thorwaldsson i lördagens intervju med Ekot.


Ändå har han och LO-styrelsen, efter att ha träffat Stefan Löfven (S) under ett möte samma dag, gett överenskommelsen grönt ljus. Man anser nämligen att alternativet, en M-KD-regering med stöd av SD, skulle vara betydligt värre.


– Jag tror att det kan väcka väldigt stor uppmärksamhet i omvärlden att i Sverige valde vi trots allt att inte ge dem inflytande över regeringspolitiken. I många länder, i hela Norden, i många länder i Europa har de borgerliga accepterat främlingsfientliga partier. Det i sin tur gör att vi får en alltmer extrem politik i de länderna där de främlingsfientliga är med, säger han till TT.


LÄS ÄVEN: Ingen dödsolycka från 2017 ännu prövad i domstol


Han varnar för att överenskommelsen kan leda till en tuffare avtalsrörelse 2020.


– Vi kommer inte sitta stilla och säga att det är okej att bara de som är rika och med goda inkomster kommer att få det bättre. Jag ska inte på något sätt hota med strejk, det är inte alls mitt syfte, men det kan bli stökigare i avtalsrörelsen med en sådan här skev fördelningspolitik.


Målareförbundets ordförande Mikael Johansson menar att uppgörelsen inte kommer att underlätta förhandling om arbetsrätten mellan parterna.


– Detta kommer inte att underlätta för parterna, att göra en förhandlingslösning, och visar än en gång på det olämpliga att släppa in okunniga politiker i fråga om löner och anställningsvillkor, säger han i ett uttalande.


Även de andra LO-förbunden reagerar på ungefär samma sätt.


– Skönt att Sverige nu verkar slippa en blåbrun regering. En annan väg än många andra länder i Europa som släppt in högerextremister till makten. Vi stödjer att S är kvar i regeringen och bevakar våra intressen. Samtidigt sätter vi alltid Handels medlemmar i främsta rummet, skriver Handels ordförande Susanna Gideonsson på Twitter.


Hon kritiserar också flera saker i uppgörelsen.


– Fördelningspolitiskt är den helt fel. De med höga inkomster vinner på bekostnad av de med lägre. Arbetsrättsförslagen är dåliga. Parterna klarar detta utan lagstiftningshot. Det riskerar i stället att sätta krokben, skriver hon.


LÄS ÄVEN: Orosmoln, förhoppningar och löften – det här tror parterna om 2019


Elektrikernas ordförande Jonas Wallin kritiserar de ”nyliberala” delarna i uppgörelsen, men lyfter också fram delar som förbundet tycker är bra.


– I överenskommelsen finns dock reformer som investeringar i infrastruktur som ger sysselsättning och tillväxt och det är naturligtvis av stort värde att Socialdemokraterna behåller regeringsmakten och inflytande över alla de tusentals beslut en regering har att fatta under en mandatperiod, skriver han på förbundets sajt.


Byggnads ordförande Johan Lindholm håller med om kritiken.


– Uppgörelsen är ett slag i ansiktet på Sveriges löntagare och fackföreningsrörelse. Förslagen om arbetsrätten visar att det saknas respekt för den svenska kollektivavtalsmodellen och att maktbalansen på arbetsmarknaden riskerar att förskjutas drastiskt till arbetares nackdel, skriver han i ett pressmeddelande.


Han menar att det är en klen tröst för Sveriges byggnadsarbetare att ”politiken blir ännu värre om Moderaterna får regeringsmakten”.


Lika kritiska är Transport.


– Det ser ut som om S förhandlat fram en uppgörelse som innebär att man till betydande delar riskerar att driva en borgerlig politik de närmaste åren, en politik som till alltför stora delar är negativ för Transports och övriga LO förbunds medlemmar, skriver förbundsordförande Tommy Wreeth på Facebook.


LÄS ÄVEN: Nytt år: Här är de nya lagarna för arbetslivet


Fastighets ordförande Magnus Pettersson:


– Vi har full respekt för det komplicerade parlamentariska läget och att förhandlingar handlar om kompromisser. Men överenskommelsen innehåller mycket nyliberal politik som inte står i proportion till Centerpartiets och Liberalernas valresultat, skriver han på förbundets webbsajt.


Även Sekos ordförande Valle Karlsson är kritisk:


– Det är minst sagt anmärkningsvärt att man genom överenskommelsen skrotar krav på kollektivtal vid etablerings- och nystartsjobb. Samtidigt öppnar man dessutom upp för förändringar i arbetsrätten. Detta är en attack mot såväl fackföreningsrörelsen som den svenska modellen, säger han på förbundets webbsajt.


För att överenskommelsen ska bli verklighet måste dock Vänsterpartiet lägga ned sina röster i onsdagens statsministeromröstning, något som debatterats kraftigt under helgen.


(En version av artikeln är tidigare publicerad i tidningen Arbetet, som tillsammans med Målarnas Facktidning och fem andra tidningar ingår i LO Mediehus.)


Kim NilssonMaila artikeln Skriv ut artikeln  Dela på Facebook
2019-01-14 14:39


Mer Nyheter

Lönegapet mellan arbetare och tjänstemän växer

Lönegapet mellan kvinnor och män krymper, och utjämningen har varit ovanligt stor de sena...

Stefan Löfven statsminister igen – 131 dagar efter valet

Tredje gången gillt för Socialdemokraternas partiledare Stefan Löfven. Efter två nederlag...

Byggföretagare rånad och skjuten – två anställda får fängelse

Medarbetarna tyckte att de fått för lite betalt, och anlitade därför hjälp för att råna s...

Kubal är räddat – sanktionerna hävs

Sanktionerna mot Kubals ryska ägare Rusal tas bort efter ett beslut i den amerikanska kon...

Lista: De miste livet på jobbet 2018

Bild: Pixabay 55 människor miste livet på jobbet i fjol. I ett tjugotal fall pågår fortf...

55 liv släcktes på jobbet 2018

Trots nollvisionen för dödsolyckor på jobbet kom 55 personer aldrig hem från sitt arbete ...

”Bra arbetsmiljö är inte gratis”

En tudelad arbetsmarknad, arbetsmiljöslarv och resursbrist hos polisen. Arbetet frågade p...

Skattesmäll för LO Mediehus: ”Vi kommer att överklaga”

LO Mediehus har dömts att betala miljonbelopp till Skatteverket. Domen kommer att påverka...

Tjuvstartade bygge – straffas med rekordböter

Bygget började för tidigt, innan tillstånden var klara. Nu straffas Mälarenergi Elnät med...

Nej till Brexitavtal – svenska jobb riskerar att drabbas

Brexit-läget är ovisst efter att Storbritanniens parlament igår röstade nej till regering...

Nyheter

Lönegapet mellan arbetare och tjänstemän växer

Lönegapet mellan kvinnor och män krymper, och utjämningen har varit ovanligt stor de senaste åren, visar LO:s lönerapport. Men löneklyftan mellan arbetare och tjänstemän växer, skriver Arbetet.
År 2000 utgjorde medellönen för kvinnor 81 procent av medellönen för män. 2017 hade kvinnornas medellön …

...

Stefan Löfven statsminister igen – 131 dagar efter valet

Tredje gången gillt för Socialdemokraternas partiledare Stefan Löfven. Efter två nederlag i riksdagen – nu är han vald till statsminister igen.
Lång dags färd mot natt – men Sverige har nu fått en statsminister igen, 131 dagar efter riksdagsvalet 2018. Detta skriver Arbetet.
Efter …

...

Byggföretagare rånad och skjuten – två anställda får fängelse

Medarbetarna tyckte att de fått för lite betalt, och anlitade därför hjälp för att råna sin chef. I förra veckan dömdes fem av de inblandade i tingsrätten, skriver Byggnadsarbetaren.
De två männen tyckte inte att de fått ut rätt lön av en byggföretagare …

...

Kubal är räddat – sanktionerna hävs

Sanktionerna mot Kubals ryska ägare Rusal tas bort efter ett beslut i den amerikanska kongressen. På aluminiumfabriken i Sundsvall är lättnaden stor, skriver Arbetet.
Sedan april i fjol har sanktionshotet legat över Kubal, som vid flera tillfällen varit nära att stängas ned. Men …

...

Lista: De miste livet på jobbet 2018

Bild: Pixabay
55 människor miste livet på jobbet i fjol. I ett tjugotal fall pågår fortfarande förundersökning om arbetsmiljöbrott. De olyckor där åklagaren lagt ner utredningen är markerade som nedlagda.
Listan är sammanställd av tidningen

...

55 liv släcktes på jobbet 2018

Trots nollvisionen för dödsolyckor på jobbet kom 55 personer aldrig hem från sitt arbete under 2018. Det är den högsta siffran på flera år.
Män i arbetaryrken. Det är de som oftast omkommer i arbetsplatsolyckor, visar Arbetets genomgång. De faller, de kläms ihjäl …

...

”Bra arbetsmiljö är inte gratis”

En tudelad arbetsmarknad, arbetsmiljöslarv och resursbrist hos polisen. Arbetet frågade politiker, fack och arbetsgivare varför dödsolyckorna sker och vad som behöver göras.
Nyligen lämnade sex S-ledamöter i riksdagen en motion med rubriken ”Omtag för nollvision om …

...

Skattesmäll för LO Mediehus: ”Vi kommer att överklaga”

LO Mediehus har dömts att betala miljonbelopp till Skatteverket. Domen kommer att påverka alla medlemstidningar för ideella föreningar och organisationer i landet.
– Vi kommer att överklaga, säger Robert Jonsson, vd för LO Mediehus.
Domen i Förvaltningsrätten är resultatet av en tvist med Skatteverket. Tvisten handlar om att Skatteverket dels menar …

...

Ansvarig utgivare: Helena Forsberg

Målarnas c/o LO Mediehus - Box 826 - 101 36 Stockholm

Om Kakor