• Uppfinnaren själv, Clas Lindqvist, menar att hans patenterade skarvspackel sparar både tid, pengar och armar. Med fingrarna styr du om du vill ha ett dike eller en ås i spacklat. Bladet är inte stelt utan fjädrar på mitten och två fingrar på eller av gör skillnaden.

MÅLARNYTT

En specialspackel för gipsskarvar, ett online-verktyg som hjälper dig även att beräkna åtgång – och hur man säger ”spackel” på ryska. Här kan du läsa lite smått och gott om den välanvända målarutrustningen.

Nu finns en helt ny specialspackel för gipsskarvar med ”fjädrande” funktion på mitten.

– Den ger det där ”lagoma” överskiktet.

LÄS ÄVEN: Ergonomisk spackel för två händer spar på kraften

Det menar i alla fall uppfinnaren själv, Clas Lindqvist, som har patent på sin spackel och dess specialfunktion.

– Ja, du tjänar både tid och pengar på att lära in tekniken att använda den här. Det är lätt, säger han.

Clas är snickare i botten och har därtill byggt hus på fritiden. Han kan ”byggsvängen” och som pensionär finns nu tid till att förverkliga en del funderingar genom åren. Spackla skarvar och ”bygga” upp lager genom att vinkla höger-vänster kändes krångligt.

– Det klart att proffsen, målarna, har känsla för sina spacklar och material, men även de kan tjäna tid med hjälp av min spackel och den här tekniken, menar jag. Och material; Det blir mycket mindre spill ut på sidorna och därmed mindre att slipa, säger han.

Spackeln ser ut som en vanlig 250 mm bred variant med trähandtag. Men mitten är välvd och bladets inspänning, det vill säga hur hårt den är fäst i handtaget, är mindre på mitten.

Det gör att bladet mjukt fjädrar ut eller in någon millimeter på mitten beroende på hur du håller fingrarna på spackeln;

Med två fingrar på får du en lätt konkav yta, och utan fingrar blir det en konvex spackelsträng. En ås eller ett dike enklare uttryckt.

LÄS ÄVEN: Appen Colorbring – av målare, för målare

I en skarv kan du då först, med fingrar på bladet, lägga ett tunt lager i mitten, lagom att fästa remsan i, och sedan lägga på spackel utan fingrar vilket ger en ås på mitten.

Rätt utfört får du en lätt upphöjd mittsträng som ansluter slätt mot gipsskivorna utan ”skägg”. Efter krympning får du förhoppningsvis mindre sliparbete.

– Det minsta lager du får är jäms med väggen (att det ”livar” med vägg red.anm.).

Du styr alltså tjockleken på skiktet med 1-2 fingrar på plåtytan.

– Själv är jag pensionär, har inga förhoppningar om att bli miljonär på det här och kan inte marknadsföra det stort. Men det vore synd om inte målarna fick ta del av den här tekniken för det underlättar för dem, säger Clas Lindqvist.

Kostar runt hundringen och mer info och film hittas på www.skarvspackel.se.


Räkna på spackel

Problem med att veta hur mycket spackel det går åt till ett visst projekt? Nej, som proffs har du antagligen inte det i de flesta fall.

Men ibland är det trots allt knepigare och vill du så finns det nu ett beräkningsverktyg på nätet.

Du fyller i underlag, spackelmetod (skarv-, bred-, grängning osv), vilket spackel du tänker använda, skivbredd och lite annat och sedan klickar du på beräkna.

Beräkningsverktyget finns på Dalapros hemsida och visar givetvis hur mycket och vilket av deras spackel du behöver använda för jobbet.


Onödigt spackelvetande

Spackla spackel med en spackel. Ja, svenska språket kan vara knepigt ibland.

Har du dessutom kollegor med annan språklig bakgrund tror nog hen att du hakat upp dig.

Kanske passar nedanstående översättningar av ordet spackla att glänsa med på jobbet:

Engelska                         Putty

Spanska                           Masilla

Tyska                               Kitt

Uzbekiska                       Pastelari

Grekiska                          Stókos

Koreanska                      Peoti

Walesiska                       Pwti

Arabiska                          Maejin

Ryska                               Shpatlevka

Källa: Google translate


Jan-Erik Johansson
malarnas@lomediehus.se