• Johan Lindholm (Byggnads), Ylva Johansson, Torbjörn Johansson. Bild: Byggnads/Anna Norling/Pressbild/Montage (Bilderna är tagna i andra sammanhang)

Johan Lindholm, Byggnads, håller inte med Ylva Johansson och Torbjörn Johansson om att strejkrättsutredningen bör bli lag. Målareförbundets Mikael Johansson ser däremot ingen anledning till att stoppa lagförslaget.

Det lagförslag som parterna tog fram om ändrad strejkrätt kom till som en reaktion på konflikten i Göteborgs hamn. Nu när konflikten är löst är det dags att stoppa lagförslaget, anser flera LO-förbund.

– Svenska modellen levererade och höll trots starkt tryck. Då ska vi självklart tänka över detta. Jag har gjort det och landat i att lagändringen inte behövs, säger Johan Lindholm, Byggnads ordförande till Arbetet.

LÄS ÄVEN: Hamnkonflikten avblåst – avtal tecknat

Byggnads har tidigare varit kritiska till just uppgörelsen om förändrad strejkrätt. I juni 2018 sa Johan Lindholm till Arbetet:

– Det här borde vi inte ha behövt göra. Det är olyckligt att vi tvingades till detta.

Nu vill han att arbetsmarknadens parter och lagstiftarna noggrant ser över, och allra helst skrotar, det omdiskuterade förslaget om att begränsa strejkrätten.

LO:s avtalssekreterare Torbjörn Johansson har en annan uppfattning.

Han säger till Arbetet att lagstiftningen nu är i full gång och att uppgörelsen i hamnkonflikten inte borde få påverka processen alls.

– Man kan ju hitta andra sådana här konflikter och en del av det vi reglerar bort ska inte finnas på svensk arbetsmarknad, säger han.

Inte heller Målareförbundets Mikael Johansson ser någon anledning till att försöka stoppa lagändringen.

– Man kan inte ta hamnkonflikten som intäkt för att ändra i strejkrätten inte då och inte nu, säger Mikael Johansson till Målarnas facktidning.

Han beklagar att utredningen startades och poängterar att arbetstagarorganisationerna aldrig hade gjort den här överenskommelsen om inte det funnits en utredning som hotade med lagändring.

När det nu ligger ett förslag till lagändring som bygger på parternas förslag anser han att den bör fullföljas.

LÄS ÄVEN: Arbetsrättsjuristen: ”Facken är lurade”

Än har frågan inte varit uppe i LO:s styrelse. Det vill Byggnads ordförande Johan Lindholm ändra på.

– Jag förutsätter att vi tar en sådan diskussion inom LO nu och att vi genuint analyserar detta. Jag har ju landat i att lagen inte behövs, så vi behöver se över frågan, säger han.

Och han är inte ensam om sin uppfattning. Enligt Ekot i Sveriges Radio, vill även Fastighets och Pappers att lagförslaget nu rivs upp.

Enligt arbetsmarknadsminister Ylva Johansson (S) kommer det dock inte att ske, trots att hamnavtalet är på plats.

– Jag är jätteglad att man har tecknat ett avtal. Men det lagförslag vi nu går fram med har parterna tagit fram. Inriktningen är att det ska bli likvärdiga spelregler för de som är med i en centralorganisation och de som inte är det. Det menar jag behövs. Det är spelregler som krävs för att man ska fortsätta ha en mycket stark konflikträtt, säger hon till Arbetet.


Delar av artikeln är tidigare publicerade i tidningen Arbetet, som tillsammans med Målarnas Facktidning och fem andra tidningar ingår i LO Mediehus.