Torsdagen den 23 maj 2019

← Senaste numret • 4 2019

Målarnas Facktidning nr 4 - 2019
Klicka på bilden

  • Foto: Tomas Nyberg

”Villkoren på svensk arbetsmarknad  – en fråga för EU?”

Åsikter

LEDARE


”Om det verkliga skälet är att fortsätta utnyttja människor i den fria marknadens namn, vore det ärligare att säga detta rent ut”, skriver förbundsordförande Mikael Johansson.


Den 26 maj är det val till EU-parlamentet. I likhet med det nyligen avslutade riksdagsvalet har politikerna än en gång vänt blickarna mot villkoren på arbetsmarknaden.


Bakgrunden till detta intresse stavas EU:s sociala pelare, något den socialdemokratiska regeringen varit pådrivande för. Pelaren vilar på insikten om att frihandel inte kan leverera tillväxt och välstånd, utan att kombineras med rättvisa villkor för EU:s medborgare.


Tanken är att länder lika lite som företag skall kunna konkurrera genom dåliga villkor i frihandelns namn. Denna insikt är även en förutsättning för det folkliga stödet, som är nödvändigt för EU:s fortsatta existens.


LÄS ÄVEN: Mikael Ljungkvist: ”Vilken väg ska vi välja?”


Den sociala pelaren, som lanserades vid EU:s toppmöte i Göteborg 2017 består av tjugo principer för sociala rättigheter. Flera av dem rör arbetsmarknaden.


Tanken på att EU skulle ställa icke rättsligt bindande krav på medlemsländerna kritiserades av oppositionen i den svenska riksdagen, och av dessa partiers EU-parlamentariker. Ironiskt nog används respekten för den svenska modellen med kollektivavtal som ett argument, av samma partier som nu kräver omfattande politiskt beslutade ändringar i anställningsskyddet.


Tydligen är det OK att kräva politiska försämringar av den svenska arbetsrätten i strid med den svenska modellen, så länge det sker i en svensk kontext.


Enligt min uppfattning är den svenska partsmodellen och kollektivavtalssystemet tillräckligt robust för att kunna leverera ett regelverk som möter den ambition EU:s sociala pelare lägger på arbetsmarknadens område.


En grundläggande förutsättning är dock att svenska politiker och parter menar allvar med att det är rätt att förhindra osund konkurrens mellan både länder och företag.


Om det verkliga skälet däremot är att fortsätta utnyttja människor i den fria marknadens namn, vore det ärligare att säga detta rent ut, utan att gömma sig i kjolarna på arbetsmarknadens parter, och för den delen ta den svenska modellen som gisslan.


LÄS ÄVEN: Här är Europafackets krav inför EU-valet


Målareförbundet har länge krävt att EU:s fria rörlighet av arbete, kapital och människor måste balanseras med ett rättsligt bindande socialt protokoll, som slår fast att kollektivavtal och arbetsskydd aldrig får betraktas som handelshinder.


I väntan på att detta blir verklighet är EU:s sociala pelare ett litet steg på vägen. Finge jag önska något vore det att fack och arbetsgivare – både här hemma och i EU – rakryggat stod upp för att vi tillsammans bäst kan fixa arbetslivets villkor utan inblandning. Detta i motsats till det som sker i Sverige, i fråga om det framtida anställningsskyddet.


Dessvärre är jag pessimist efter att på senare tid tagit del av utspel från Svenskt Näringsliv, där Centerns och Liberalernas krav i regeringsbildningen snarare har uppmuntrats, än mötts av kritiska röster.


Från LO har vi inför EU:s parlamentsval enats om att stödja en av våra egna företrädare som kandidat, nämligen Johan Danielsson som finns på plats nr 2 på (S) valsedel.


Jag önskar Johan lycka till, och uppmanar honom att aldrig sluta försvara svenska kollektivavtals rätt att reglera villkoren för arbete i Sverige.


Mikael Johansson

Förbundsordförande

mikael.johansson@malareforbundet.seMaila artikeln  Dela på Facebook
2019-04-18 12:25


Mer Åsikter

Josefine Krantz: “Ge fan i våra arbetstider!”

KRÖNIKA ”De har vad Måleriföretagen kallar för flexiblare arbetstider – flex...

Kristina Norlin: ”The Great Greta Power”

KRÖNIKA ”Det kommer kanske ta lite hårdare om vi vuxna lägger ner våra verktyg och...

Helena Forsberg: ”De unga driver på”

REDAKTÖR’N ”Men vem ska ta hand om våra gamla, sjuka och barn om alla ska vä...

”Målaren” – en dikt av Mats Hammarlund

POESI Färg och spackel är målarens makt sätta snits på lokal klädd i papper och tejp ...

Folke Bengtsson : ”Tankar kring ett antikulturpris”

DEBATT Folke Bengtsson från avdelning 2 föreslår instiftandet av ett anti-kulturpris med...

Mikael Ljungkvist: ”Vilken väg ska vi välja?”

DEBATT Ojämlikheten i svenska samhällen ökar helt enkelt explosionsartat. Frågan är, vi...

Helena Forsberg: ”Det spelar roll”

REDAKTÖR’N ”Ulf Johansson har med hjälp av facket stridit mot Försäkringskas...

Sista akten: Ett systemskifte i arbetsmarknadspolitiken

LEDARE ”Till alla opportunistiska politiker som vill prova de för stunden rådande ...

Stefan Lövstrand: ”Borgerligt opium åt folket”

KRÖNIKA ”Inte ens de som ligger över medelklassen vinner på denna skattesänkning&#...

Niclas Helander: “Nyckeln till frihet”

KRÖNIKA ”Det är viktigt att tänka på historien i tider då ledaren för den fria vär...

Nyheter

Missa inget: Checklista för sommarjobbare

Går du i skolan och ska jobba i sommar? Det finns en del att tänka på. Här ger vi dig några tips så du får en bra start på arbetslivet.

Kollektivavtal
Arbeta på ett måleriföretag som tecknat kollektivavtal för måleriyrket annars går du miste om möjligheten att få dina timmar …

...
Från vänster: Dan Mattson, Josefin Johansson, Mikael Johansson, Josefine Krantz.

Målarna på Europafackets kongress

Just nu pågår Europafackets kongress, LO:s motsvarighet på europanivå. Målarna är välrepresenterade av fyra personer som deltar för Sverige.
Mikael Johansson, ingår i LO delegationen, tillsammans med Dan Mattson ombudsman på LO distriktets Småland Blekinge, tillika medlem i Målareförbundet. Josefine Krantz, Målareförbundet deltar som representant för europafederationen. Med är också …

...

Hård press för minimilön i hela EU

En kör håller på att stämma upp i Europa. Juncker, Macron, Timmermans och flera andra lovsjunger minimilönen och vill att alla länder inför en. Det skulle rycka undan grunden för den svenska modellen där politiker håller fingrarna borta från lönebildningen.
Det är tyst …

...

Efter inspektionerna: Företag förbjuds arbeta på hög höjd

Bolaget Tak och fasadklättrarna i Sthlm AB förbjuds arbeta på hög höjd av Arbetsmiljöverket. Detta efter att oanmälda inspektioner avslöjat en rad allvarliga brister, skriver Arbetarskydd. 
Arbetsmiljöverket utförde fyra oanmälda inspektioner hos bolaget Tak och fasadklättrarna i Sthlm AB. Under dessa inspektioner …

...

Contractor PC: En ny pistol med nyheter

MÅLARNYTT
Graco lanserar en ny sprutpistol med ett par roliga finesser och förbättringar.
Contractor PC heter den och väger 540 gram inklusive munstycke och hållare.
Det innebär 20 procent lägre vikt än liknande föregångare, och själva avtryckaren är också mjukare; Det krävs bara hälften så mycket kraft att ”trycka av”.
LÄS ÄVEN: 

...

Så röstade politikerna i fyra viktiga EU-frågor

Bild: Unsplash/Element5 Digital/Pixabay/Montage

Vad tycker de svenska partierna i viktiga EU-frågor som arbetsvillkor och gränsvärden mot cancerframkallande ämnen? Här kan du se hur de svenska EU-parlamentarikerna har röstat.

Socialt protokoll

Facken i Europa kräver ett socialt …

...

Därför påverkar EU-valet just dig

Den 26 maj är det val till EU-parlamentet. Ett val som påverkar våra jobb, klimatet och beslut som fattas i Sveriges riksdag, kommuner och regioner.
Här får du veta mer om vad valet handlar om.
EU kan verka långt borta, men spelar ändå stor …

...

Jobbfrågan splittrar partierna i EU-valet

MP välkomnar EU-regler för pappaledighet, medan C tycker att unionen ska hålla ”tassarna borta” från sådana regelverk. Här står jobbstriden i EU-valet. Tolkningarna om vad den sociala pelaren innebär går i sär.
I november 2017 hölls det sociala toppmötet i Göteborg på statsminister Stefan Löfvens initiativ.
Utfallet blev …

...

Ansvarig utgivare: Helena Forsberg

Målarnas c/o LO Mediehus - Box 826 - 101 36 Stockholm

Om Kakor