• Bild: Region Örebro/Pressbild/Edit

NCC:s byggnadsarbetare sågade ovetandes ned asbestskivor med tigersåg, helt utan skyddsutrustning. Även sjukhusets personal och besökare kan ha exponerats, skriver Byggnadsarbetaren.

När universitetssjukhuset i Örebro skulle renoveras under NCC:s generalentreprenad var det ingen som visste att det fanns skivor med asbest i konstruktionen. Ingen anpassning gjordes därför när man rev ned spånskivor från väggen.

– Två byggnadsarbetare från NCC arbetade med den här rivningen i två dagar. De använde tigersågar och hade inget skydd alls, säger Byggnads arbetsmiljöansvarige Niklas Nordvall till Byggnadsarbetaren.

LÄS ÄVEN: Forskare: 230 000 personer dör av asbest varje år

Han berättar även att ett trapphus med hissar är beläget alldeles invid rivningsområdet, där sjukhusets personal såväl som besökare på har rört sig under arbetet. Dessa kan därmed också ha blivit exponerade.

Enligt Niklas Nordvall finns det dessutom en risk att dammet spridit sig till byggbodarna, i samband med att de som arbetat med rivningen bytt om och ätit lunch där.

– Hur stor exponeringen är av det här vet vi inte. Det får utredningen visa, säger han till Byggnadsarbetaren.

LÄS ÄVEN: Myndighetens beslut: Asbest gör comeback i USA

Man insåg inte att det rörde sig om asbest förrän avfallet från rivningen skulle fraktas bort. Då insisterade åkeriföretagets chaufför på att det var asbest, som måste skickas på deponi. Proverna som då togs visade att detta stämde.

Händelsen, som inträffade för cirka två veckor sedan, har anmälts till Arbetsmiljöverket. Myndigheten har nu, tillsammans med bland andra NCC:s projektchef och Byggnads skyddsombud, utfört en genomgång av arbetsplatsen.