Stefan Johansson från Målarettan pratar HBTQ-frågor med Andrea Madsen och Emma Görgensen.

Facken höll i tävlingar och mötte människor för att prata om hbtq-frågor i arbetslivet.

Stefan Johansson från Målarettan som just nu arbetar på Förbundskontoret som kongressgeneral var en av de som stod i den gassande solen.

– Det är väldigt lätt att prata med besökarna. De flesta blir glada av att se att vi från facket är här.

LÄS ÄVEN: Elektrikerna: Vanligt med “bögskämt” på arbetsplatser

Andrea Madsen, 17 år, som går Lantbruksgymnasiet på Öcknaskolan i Nyköping och Emma Görgensen, 17 år, som går Barn- och fritid i Haninge testade sina fackliga kunskaper i LO:s Pride-quiz.

De fick nio av 14 rätt. 

– Vi trodde vi skulle vara sämre.

Några av frågorna i quizet finns här nedanför. Kan du svaren?

Ur LO:s Pride-quiz:

Kommunal, ett av Sveriges största fackförbund, beslutade under sin kongress 2016 att bli hbtq-certifierade. Vilket av följande yrken organiserar de inte?

 1. Busschaufförer
 2. Vägarbetare
 3. Ridlärare

Målareförbundet var det första fackförbundet som 1968 lyckades driva igenom fem dagars arbetsvecka i Sverige. Samma år startade gayrörelsen i New York. Vilken symbol använde sig de av?

 1. Regnbåge
 2. Färgburk
 3. En enhörning

Tack vare att fackligt förtroendevalda inom SJ lagt ner mycket arbete och fört många diskussioner med arbetsgivaren så införde företaget ett könsneutralt uniformsreglemente. Vilket fackförbund inom LO organiserar yrkesgrupperna lokförare och tågvärdar?

 1. Kommunal
 2. Seko
 3. Transport

Filmen ”Torka aldrig tårar utan handskar” är baserad på en bok med samma namn, skriven av Jonas Gardell. Frågan är; om du arbetar med att producera papper som sedan kan bli en bok – vilket fackförbund ska du då tillhöra?

 1. IF Metall
 2. GS
 3. Pappers

Elektrikerna arbetar med ström och kablar, för att kunna skilja kablarna åt och därmed undvika olyckor sorteras de i olika färger. På tal om färger – vilken färg ingår inte i regnbågsflaggan?

 1. Grön
 2. Blå
 3. Rosa