I Arbetsmiljöverkets föreskrifter framgår vilka produkter som är farliga och förbjudna.

Där finns också andra risker som din arbetsgivare är skyldig att bedöma och hitta lösningar så din arbetsmiljö blir säker.

För målare, oavsett gravid eller inte, är det också viktigt att läsa säkerhetsdatabladen för de produkter som används.

– Arbetsgivaren ska göra en individuell riskbedömning, säger Douglas Strömberg, ombudsman i Målareförbundet som sitter i det partgemensamma arbetsmiljörådet.

Han tycker att det är bekymmersamt att arbetsgivarna ofta har en jättelåg kunskap och bristerna är på många håll stora även inom företagshälsovården.

”Andelen kvinnor ökar i branschen”

Thomas Lundsten, arbetsmiljöansvarig på Måleriföretagen, tycker att många företagare är duktiga på arbetsmiljö men vill att alla ska vara det.

Det arbetar Måleriföretagen med och har en plan för.

– Andelen kvinnor ökar i branschen så det här måste vi kunna, säger Thomas Lundsten och säger att de tittar på vad de mer kan göra.

– Det stora problemet för oss i branschen är att informationen är bristfällig. Vi vet inte vad färgen gör med kroppen, säger Thomas Lundsten.

”Oron kan utsätta den gravida för stress”

Håkan Löfstedt som är överläkare vid Arbets- och miljömedicin på Universitetssjukhuset i Örebro betonar att det är försiktighetsprincipen som gäller vid svårbedömda risker.

Den gravida ska utsättas för så låg exponering som möjligt och undvika onödig exponering.

– Arbetsgivaren bör ha en generös inställning. Bara oron kan utsätta den gravida för stress som är skadlig för graviditeten, säger Håkan Löfstedt.

Förutom kemikalier är tunga lyft, buller, arbete på hög höjd och vissa arbetsställningar faror vid en graviditet.

Det informationsmaterial som parterna i Måleribranschen tagit fram utgår från regelverket i Arbetsmiljöverkets föreskrift.