”Synd att hon byter om så fort”, "Glömde du dildon i röven igår?", "Din rumpa blir väldigt fin i arbetsbyxor."
Nära hälften av de kvinnliga målarna i Miras undersökning vittnar om oönskade närmanden, nedlåtande kommentarer och diskriminering.
Det här är vad som gäller om du blivit drabbad.
Texten uppdaterades
Bild:
GlebGleb/Shutterstock/Montage
Diskriminering mot kvinnliga målare
I Miras undersökning visade det sig att 48% av de kvinnliga målarna uttsatts för trakasserier av kollega eller kund. Samtidigt vittnar 34% om att det blivit utsatta för trakasserier av arbetsgivare.
Arbetsgivarens skyldigheter (AFS 2015:4)
Trakasserier, mobbing och utfrysning är exempel på kränkande särbehandling.
Arbetsgivarens skyldigheter framgår i Arbetsmiljöverkets föreskrifter om organisatorisk och social arbetsmiljö (AFS 2015:4)
✔️ Arbetsgivaren ska klargöra att kränkande särbehandling inte accepteras i verksamheten.
✔️ Arbetsgivaren ska vidta åtgärder för att motverka förhållanden i arbetsmiljön som kan ge upphov till kränkande särbehandling.
✔️ Det ska finnas en skriven policy som alla vet om och förstår.
✔️ Arbetsgivaren ska se till att det finns rutiner för hur kränkande särbehandling ska hanteras. Av dessa rutiner ska det framgå:
• Vem som tar emot informationen (alternativ ska finnas) • Vad mottagaren ska göra med informationen • Av vem den som är utsatt kan få hjälp.
Bild: Alexander Ryabintsev/Shutterstock
Vad säger lagen?
✔️ När arbetsgivaren får kännedom om trakasserier har den utredningsskyldighet.
✔️ Det finns flera paragrafer i brottsbalken som omfattar kränkande särbehandling: olaga hot, ofredande, sexuellt ofredande, förtal, förolämpning.
✔️ Enligt Arbetsmiljölagen ska arbetsgivaren förebygga ohälsa och olycksfall. Arbetsgivaren ska systematiskt planera, leda och kontrollera verksamheten.
✔️ Diskrimineringslagen gäller i samband med att någon kränks mot bakgrund av: Kön, könsöverskridande identitet eller uttryck, etnisk tillhörighet, religion eller annan trosuppfattning, funktionsnedsättning, sexuell läggning eller ålder.
Bild: Pixabay
Fackligt ombud – vad kan du göra?
✔️ Uppmuntra medlemmarna att vända sig till facket.
✔️ Ta reda på vad medlemmen vill.
✔️ Fackets kan få dubbla roller. Det kan finnas två medlemmar på var sin sida, ta inte ställning för tidigt. Man kan bekräfta personen utan att ta ställning.
✔️ Inled en dialog med arbetsgivaren. Begär förhandling enligt 10§ medbestämmandelagen.
✔️ Skyddsombudet ska begära att arbetsgivaren vidtar åtgärder för att uppnå en tillfredsställande arbetsmiljö.
✔️ Anmäl till Arbetsmiljöverket enligt 6 kap 6 a § arbetsmiljölagen (se nedan).
✔️ Stäm i domstol.
Bild: Roman Manchenko/Shutterstock
Arbetsmiljölagen 6 kap 6 a §
Ett skyddsombud som anser att en risk eller ett annat arbetsmiljöproblem behöver åtgärdas eller undersökas – och inte fått rättning på annat sätt – ska enligt Arbetsmiljölagen 6 kap. 6a § göra en formell skriftlig begäran om arbetsmiljöåtgärd.
Det kallas vanligen för att göra en ”sex-sex-a”.
Begäran kan avse risker och arbetsmiljöproblem som berör både ordinarie och inhyrd personal på arbetsplatsen.
Arbetsgivaren är skyldig att omedelbart ge skyddsombudet ett skriftligt kvitto att framställan har mottagits (AML 6:6 a). Arbetsgivaren ska därefter snabbt följa upp med ett svar på begäran.
Om arbetsgivaren inte svarar inom skälig tid kan skyddsombudet begära att Arbetsmiljöverket ingriper med ett föreläggande eller förbud.