Målaren Olivia Engman med isen i bandyarenan i Västerås i bakgrunden.

Olivia Engman har inga problem med att få köra dagpass i bandyarenan på arbetstid. Men den tiden är hon noga med att jobba in.

Olivia Engman bromsar in med firmabilen utanför Västerås centralstation. När vi ses är det bara några dagar kvar tills hon ska ta emot Nordsjöstipendiet under Målarnas förbundsmöte.

Hennes gesällprovsresultat är ett av de bästa som Målarnas avdelning 6 sett på många år. Så står det i avdelningens motivering till varför just hon ska få stipendiet. 

– Det är jättekul och en boost för självförtroendet att bli utsedd till årets Nordsjölärling. Det är som ett kvitto på att man är duktig, säger Oliva Engman.

Olivia Engman

Ålder: 22 år. 
Bor: I Västerås. 
Jobbar: På Tyresö målericentral. Bandyspelare i Västerås SK, i elitserien. 
Aktuell som: Utsedd till 2022 års Nordsjölärling. 
Betyg på gesällprov: 4,71
Familj: Mamma och pappa och lillebror i Umeå. 
Dricker helst: ”Det blir oftast vatten. Mitt vattenintag är nog stört”.
Äter helst: LCHF-kost.
Intressen: Jakt, fiske och friluftsliv. Mycket träning i olika former, som längdskidåkning, rullskidor och landsvägscykling. 

Fick vara med och måla huset

Hon bestämde sig redan som barn för att det var målare hon skulle bli. Men så kommer hon också från en riktig hantverkarsläkt i Umeåtrakten. Två av hennes tre morbröder är målare. Den tredje är före detta snickare. Även morfar var målare.  

– Jag minns när vi målade om huset hemma när jag var sex-sju år. Då fick jag vara med. Det tyckte jag var svinkul, säger hon och skrattar. 

Målaren Olivia Engman står på isen i ABB-arenan, Västerås.
Målaren Olivia Engman är 2021 års Nordsjölärling. Vid sidan av måleriet elitsatsar hon på bandyn.

När det var dags att söka till gymnasiet såg Olivia Engman sin chans att kunna kombinera två av sina stora intressen, bandy och måleri. Det blev en flytt till Sandviken och bandygymnasiet, där hon läste byggprogrammet med inriktning måleri. 

På skolloven jobbade hon antingen på olika byggen eller gjorde utvändiga målningar sommartid.

Bandy parallellt

När hon började på Tyresö målericentral, som fortfarande är hennes arbetsgivare, fick hon snabbt rutin på att mäta sina jobb, jobba på ackord. För att göra det krävs det både noggrannhet och snabbhet konstaterar hon.  

– Det går inte att stå och pilla med något alldeles för länge.

Om hon själv får välja föredrar hon att jobba i lägenheter framför att gå på byggen. Det sliter mindre på kroppen och blir oftast inte lika långa perioder av enformighet som det tenderar att bli på byggen, tycker hon. 

Det går inte att stå och pilla med något alldeles för länge.

De senaste åren har Olivia Engman också satsat på en bandykarriär parallellt. Elitsatsningen har lett till flera flyttar runt i landet.

Efter studenten i Sandviken gick flyttlasset till Lidingö utanför Stockholm. Där började hon jobba på Tyresö målericentral och spela bandy i AIK. 

Inga problem att få ledigt

För snart två år sedan var det dags att packa igen. Den här gången flyttade hon till Västerås. Här har Olivia Engman kunnat fortsätta vara anställd på Tyresö målericentral. Samtidigt är hon forward i Västerås SK:s damlag.

Målaren Olivia Engman sitter på en bänk utanför bandyarenan i Västerås.
Målaren Olivia Engman utanför bandyarenan i Västerås. Hon får också stipendiet för att hon är fackligt engagerad och vill lära sig mer.

Visst är det en utmaning att hinna med både bandyn och att jobba 40 timmar i veckan. Olivia Engman är tacksam för att chefen både är väldigt förstående och själv idrottsintresserad.  

– Det är aldrig något problem att få ledigt för att kunna spela match eller vara med på våra ispass på dagtid. 

Men i den mån hon kan vill Olivia Engman dock gärna se till att jobba in den arbetstid hon går miste om under dagträningarna.   

Fem hjärnskakningar

Ibland är det tufft ute på isen. Olivia Engman har drabbats av fem hjärnskakningar.

Den första allvarliga smällen som skapat bestående men skedde andra året på bandygymnasiet. En otrevlig tackling på isträningen ledde till en rejäl hjärnskakning.

– Den har nog gjort att jag haft lättare att få mina senare två hjärnskakningar än vad jag annars skulle ha haft. 

Vid pulshöjande aktivitet kan jag börja se lite suddigt.

Olivia Engman kan efter hjärnskakningarna oftare drabbas av huvudvärk och illamående när hon åker olika transportmedel. 

Även i måleriyrket märks besvären av. Framförallt vid arbete ovanför axlarna.

– Vid pulshöjande aktivitet kan jag börja se lite suddigt. Det kan ske om jag inte är noggrann med att i tid kliva av och vila kortare pauser när jag känner att det är på gång. Det låter kanske brutalt, men enligt specialistläkare som jag samrått med ska det inte vara någon fara.

FAKTARUTA: Är det din tur nästa år?

Nominera dig själv eller någon du känner för nästa års Nordsjölärling!

Alla gesäller som:

  • Avlagt godkänt gesällprov under 2019
  • Genomgått branschutbildningen
  • Är med i Svenska Målareförbundet
  • Jobbar för ett företag som har Nordsjö som huvudleverantör, eller har arbetat med Nordsjö-produkter

…är kvalificerade att konkurrera om titeln årets Nordsjölärling.

Lämna in din nominering på den avdelning du tillhör.