Anna-Karin Svensson

Anna-Karin var en av få i föräldragruppen som såg fram emot att börja jobba igen.

Anna Wahlström är mamma till två barn som är fem och sju år. I tio år har hon jobbat på Vidars måleri i Ljusdal. Efter föräldraledigheten jobbade hon halvtid ett tag och nu 80 procent.

– Jag jobbar fyra dagar i veckan, det fungerar jättebra. Jag är ledig på fredagar.

Hon berättar att hennes sambo jobbar borta som bergsprängare och hon är själv med barnen i veckorna, så att vara ledig en dag är värdefullt för att få mer tid med barnen och möjlighet att hinna med vardagsbestyren.

– Jag skulle vilja jobba halvtid men det funkar inte när man jobbar hos privatkunder och oftast själv, det finns ingen annan som slutför jobbet.

Anna Wahlström
Anna Wahlström ser till att boka in tandläkarbesök och liknande på sin lediga veckodag.

Inga sura miner

Anna har inte mött några sura miner från vare sig chef, kollegor eller kunder. Hon brukar förklara att hon är föräldraledig en dag i veckan så på fredag kommer jag inte och det har kunderna förståelse för.

– Chefen var glad att jag var tillbaka.

– En dag ledigt ger mig också mer tid på jobbet för jag bokar in tandläkarbesök och sånt på fredagar.

De 40 timmar arbetstidsförkortning som finns i kollektivavtalet använder Anna till att ta ut mellan jul och nyår. Hon sparar också en veckas semester för att kunna använda på lov.

Anna Wahlström
Anna Wahlström är föräldraledig med barnen en dag i veckan.

Hon kan känna en viss stress ibland på onsdagar när hon ska vara klar på torsdagen. Är det en veckas jobb hos en privatkund vill hon inte gärna lämna det till veckan efter.

På större jobb och stora utvändningar jobbar målarna på Vidars två och två så då finns det en målare som fortsätter på fredagen.

En trygg målare

Jag frågar om hon förändrat något i sitt arbetssätt sedan hon blev förälder och hon säger att hon är mer försiktig på höjder.

– Jag tänker efter för jag vill inte riskera att skada mig, det skulle påverka mig mycket hemma i och med att jag är själv i veckorna.

Jag tänker efter för jag vill inte riskera att skada mig, det skulle påverka mig mycket hemma.

Anna Wahlström

Barnen är nyfikna på hennes jobb och vill gärna följa med men de ser vad hon jobbar med även hemma för hon har ständigt renoveringsprojekt på gång.

Anna tog tjänstledigt en period efter andra barnet för hon ville prova något annat. Hon jobbade då på en förskola och tycker det var kul och spännande att lära sig hur förskoleverksamheten fungerar, men när utbildningskrav infördes gick hon tillbaka till måleriet.

– Jag känner mig trygg med måleriet. Det kan jag och trivs med friheten och möjligheten att styra mina dagar. Man träffar nytt folk och får se nya platser.

Byggs mycket i Järvsö

I Järvsö ett par mil från Ljusdal är Anna-Karin Svensson och Ingemar Larsson i gång med helrenovering av en etta. De arbetar på det kommunala bostadsbolaget Ljusdalshem, som har egna målare sedan 2013.

Ingemar Larsson är sektionsordförande för Målarna i Ljusdal. Han berättar att det är bra snurr med mycket jobb.

– Det byggs en hel del, framför allt i Järvsö som nu inte har bara skidbacken och zoo som drar utan också en populär bergscykelpark och en äventyrspark.

I området har många målare startat enmansföretag och samarbetar med varandra. Ingemar Larsson säger att Hagmans golv och färg har flest anställda.

– När sektionen har årsmöte är det bra uppslutning. Vi är inte så många så vi kan träffas och göra nåt. Till exempel bowla.

Smidigt med tidlön

Anna-Karin Svensson arbetar halvtid. Hemma har hon en treåring och en ettåring.

– Jag får det bästa av två världar just nu. Längtar till både jobbet och barnen.

Hon berättar att hon var en av få i föräldragruppen som såg fram emot att gå tillbaka till jobb efter föräldraledighet.

– Det måste vara ett kvitto på att man är på rätt ställe.

Anna-Karin Svensson och Ingemar Larsson i lägenheten de renoverar.
Anna-Karin Svensson och Ingemar Larsson helrenoverar en etta i Järvsö.

Sambon är egenföretagare så det här var bästa lösningen för familjen. Morföräldrarna tar hand om ett-åringen medan tre-åringen går endast 15-timmar på förskola.

– Här funkar det bra att jobba halvtid eftersom vi går två och två. Det skulle bli långdragna renoveringar om de lämnades helt, säger Anna-Karin Svensson.

– Det är smidigt när man går på tidlön, det blir enkelt att rapportera mot Försäkringskassan.

Minskar risker för barnen

Ingemar Larsson är den på firman som springer mest på småjobb, så det passar bra de dagar han jobbar ensam.

– Jag tycker det är lite trevligt, säger han.

Hemma har vi en skrubb där jag hänger av mig så jag går aldrig in med arbetskläder.

Anna-Karin Svensson

Något Anna-Karin tänker extra på sedan hon blev mamma är att minska risken för att barnen utsätts för damm och kemikalier.

– Jag har firmabilen hem, så jag åker inte i arbetskläder i privatbilen. Hemma har vi en skrubb där jag hänger av mig så jag går aldrig in med arbetskläder.

Ta vara på tiden

Under graviditeten hjälptes hon och kollegorna åt för att få det att fungera. Hon bar inte tungt och undvek vissa färger. I vecka 30 blev hon sjukskriven.

Anna-Karin berättar att hon är glad att kunna spara på föräldraledighetsdagarna så hon kan ge barnen en dag i veckan även när de blivit äldre.

– Jag uppmanar fler föräldrar, både mammor och pappor, att jobba deltid och ta vara på tiden med barnen.

Föräldraledighetslagen

Barn under 18 månader

  • När barnet är under 18 månader har du rätt att vara helt ledig från ditt jobb, utan krav på att ta ut föräldrapenning från Försäkringskassan.

Barn över 18 månader

  • Efter barnet fyllt 18 månader har du rätt att vara ledig i den omfattning som du får föräldrapenning. Det innebär att du kan minska din arbetstid med 100%, 75%, 50%, 25% eller 12,5%.
  • När du inte tar ut föräldrapenning för den lediga tiden har du rätt att förkorta din arbetstid med upp till 25 % av normal heltid.
  • Det har du rätt till fram till barnet fyllt åtta år eller slutat sitt första skolår.
  • Om ditt barn har en funktionsnedsättning och du har omvårdnadsbidrag har du rätt att förkorta arbetstiden även efter barnet fyllt åtta år.

Gör så här:

  • Senast två månader i förväg bör du anmäla till din arbetsgivare att du vill gå ner i arbetstid.
  • Du har rätt att sprida ut ledigheten genom att till exempel börja senare eller sluta tidigare varje dag. Alternativt vara ledig en viss dag.
  • Om du och din chef inte kan komma överens ska arbetsgivaren lägga ledigheten enligt dina önskemål om det inte medför påtaglig störning i verksamheten.
  • Kontakta Målareförbundet om du får problem