– Mer färg överlag. Men vi går också åt att inte bara söka de naturnära tonerna, utan även andra accenter som orange och lila, lavendel.

Det säger Erika Jönsson, på Colorama i Linköping, som till vardags guidar och hjälper främst kunder, men också målare i trenddjungeln.

– Först och främst så är det ju alltid flera parallella trender som löper bredvid varandra, vi är ju olika. Men i stort kan man säga att vi fortfarande är kvar i ”greige”-trenden som bas, alltså en mix mellan grått och beige. Samtidigt är den varma, naturnära, ombonade trenden fortsatt allt starkare.

Pandemin påverkade

Erika Jönsson menar att pandemin har spelat in i hur den utvecklats.

– Covid gjorde skillnad; Dels hade folk mer tid att kunna göra fint, och dels blev stämningen att; Det är en hård värld därute och jag vill komma hem till ett varmt och tryggt hem. Det temat håller ju även i dag.

– På samma sätt känner jag att folk nu inreder mer för och åt sig själva; Hur de själva känner att de vill ha det. Tidigare var det mer viktigt vad andra tyckte var rätt, säger Erika Jönsson.

Klassiska mönster och en IKEA-inspirerad liten bänk eller pall.
Här återkommer en klassisk mönsterstil från engelska Morris, och blandas med IKEA-inspirerade möbler.

Det naturnära och varma i färg och ton följer också med i motiv och mönster på tapeter, menar Erika. 

– Ja, det är antingen eller skulle jag säga; Det har kommit en hel del fina enfärgade tapeter, och där finns utrymme för en del utstickande accentfärger. Samtidigt i andra ändan har vi stormönstrade tapeter där vi tar ut svängarna rejält, ofta med botaniska mönster, växter och blommor. Men gemensamt är de mjuka värdena med varmt och mysig känsla, säger Erika Jönsson.

Återskapa och bevara

En annan tydlig trend Erika ser är hållbarhet och att återskapa och bevara.

– Byggnadsvård har nog aldrig varit större än det är i dag; Den som köper en exempelvis en villa från 20-talet har ofta ambitionen att återskapa känslan från den tiden. I de fallen blir mitt jobb extra roligt och lärorikt. Folk läser på, är kunniga, och det är oerhört kul att hjälpa till med detta.

Ofta löper sådana jobb över lång tid och både målare och vi blir engagerade, menar Erika.

Erika Jönsson med färger och tapeter.
Med lampskärmar, tapet och ett par mjuka accentfärger blir disken på Erika Jönssons arbetsplats ett exempel på färgvalen som spås trenda under 2023.

Ytterligare en del i hållbarhetstrenden är att renovera för att hålla länge.

– Förr målades en fondvägg och ”blir det inte bra gör vi om den om ett år”. Så känner jag inte att det tänks längre, utan ”det vi gör nu ska vi trivas i läääänge”, säger Erika Jönsson.

– Samtidigt är frågan ”Vad som gäller nu?” så svår att besvara. Det handlar ju om; Vem är du? Vad är din stil?