Var sitter kappmuskeln/trapezius?

Kappmuskeln fäster vid skulderbladet och nyckelbenet. Det är muskeln som gör att du kan lyfta din arm över huvudet. Den håller skulderbladet på plats och sitter mellan nackbenet och bröstkotorna. Muskeln stabiliserar nacken.

kappmuskeln visas med rött och gult i en illustrerad genomskärning av överkroppen
Inflammerad kappmuskel kan ge smärta i nacken, skulderbladet och stråla ut i axeln.

Hur vet jag att det är just kappmuskeln jag har ont i?

Smärta från kappmuskeln kan kännas bakom och på utsidan av nacken, vid skallbasen och även in mot ryggraden, mellan skulderbladen, bak på axlarna och på ovansidan av skuldran.

Hur känns inflammation i kappmuskeln?

Om en muskel är inflammerad är det främsta symtomet att du får ont när du använder muskeln. Ofta gör det också ont i vila. En muskel blir inflammerad på grund av att du överbelastat den. 

Finns det något bra sätt att förebygga smärta i kappmuskeln?

Ja, försök stretcha regelbundet, helst varje dag. Och att träna styrketräning är alltid bra. Försök också byta arbetsuppgifter ibland under din arbetsdag så att ditt rörelsemönster inte blir monotont. Då ökar risken för smärtor.

En stretchövning som du kan testa är att böja nacken bakåt, ta tag om hakspetsen och dra isär käken samtidigt som du gapar. Det kan leda till att du också får mindre spänningshuvudvärk på köpet.

Vad kan jag göra åt inflammationen?

När du har fått en diagnos av en läkare brukar du få äta antiinflammatoriska läkemedel mot din muskelinflammation. Då bör dosen vara så låg som möjligt och du bör ta medicinen en så kort period som det går. 

Kan man träna bort inflammationen?

Rekommendationen är alltid att muskeln ska vila då den är inflammerad.

Vilken ersättning kan jag få om jag fått en arbetssjukdom?

Muskel och ledbesvär som man fått av fysisk belastning är den vanligaste arbetssjukdomen, enligt arbetsmiljöupplysningen. Med arbetssjukdom menas en sjukdom som man exempelvis fått genom vibrationer, tungt arbete eller olämpliga arbetsställningar. Din arbetsgivare ska anmäla din arbetsskada eller arbetssjukdom till Försäkringskassan. 

Den som får sin skada godkänd som arbetssjukdom kan få ersättning därifrån. Det är troligt att fler med arbetsrelaterade besvär i bland annat nacke och axlar kan få sin skada godkänd av Försäkringskassan nu än tidigare. Nya studier har tagits fram, som stärker de samband som finns. 

Glöm inte att också anmäla din arbetsskada till AFA Försäkring.