Nordsjöstipendiet var färgtillverkaren Nordsjös 100-års present till Målareförbundet år 1987. Varje år sedan dess delar färgtillverkaren gemensamt med Målarna ut ett stipendium till en lärling som gjort gesällprovet, gått branschutbildningen, är medlem i Målarna och visat intresse för branschen och fackliga frågor.

– För att bli Årets Nordsjölärling behöver man passera ett nålsöga som inte alla klarar, sade Målarnas ordförande Mikael Johansson.

Nästan full pott

När han avslöjade att årets stipendiat hade 4,2 på gesällprovet, nästan full pott, applåderades det och busvisslades i festlokalen. Han utmärkte sig också under branschutbildningen och har börjat en resa med fler fackliga utbildningar.

– Alexander upptäckte tidigt fördelarna med ackordslönesystemet som han är en flitig användare av, sa Mikael Johansson.

Förutom checken och diplomet blev Alexander Dahlberg nedbjuden av Magnus Persson, försäljningschef, till Malmö och Nordsjös fabrik.

Målarnas facktidning återkommer med ett längre reportage om Årets Nordsjölärling 2023 – Alexander Dahlberg från Östersund.