Mihaela Ciobanu, gesäll

Hon arbetar på Sanfridssons måleri och är en del av den arbetskraft som krävs för att Kiruna ska kunna flytta sin stad och förhindra att den försvinner i gruvans slukhål. En del byggs nytt och en del flyttas.

En historisk byggnad som inte gick att flytta var Bolagshotellet från 1901. Det är LKAB:s hotell för anställda och gäster som betytt mycket för många och är en del av Kirunas och LKAB:s historia.

Gruvbolaget beslutade därför att bygga upp en replika men med modern byggstandard. Utvändigt ser det ut som den historiska byggnaden med gul fasad, gröna detaljer och rött tak. Invändigt har arkitektoniska detaljer från det tidigare bolagshotellet tagits tillvara och byggnaden ska fyllas med LKAB:s konstsamling.

Här gjorde Mihaela sitt gesällprov.

Nya Bolagshotellet, Kiruna

– Vetskapen att det var en viktig byggnad fick mig att känna mig ännu mer stolt.

Hon berättar hur hennes kunskaper att spackla och måla har testats och att hon på hotellet tapetserat och målat golvlister och möbler.

Imponerande resultat

Resultatet imponerade på Birger Nilsson som var Måleriföretagens gesällprovsgranskare.

– De breda fönsternischerna var för jävla fint målade. Att få 30 cm slätt och fint istället för 10 cm kräver sin man eller kvinna och det hade hon lyckats förträffligt med, säger Birger Nilsson.

Knappt synliga penseldrag, inget skräp eller prickar. Hela gesällprovet var väl utfört

Jan-Crister Riggo, Målarnas granskare

Även Målarnas granskare Jan-Crister Riggo tyckte att Mihaelas snickerimålning utmärkte sig.

– Knappt synliga penseldrag, inget skräp eller prickar. Hela gesällprovet var väl utfört, säger Jan-Crister Riggo.

Takhöjden, småmönstrade tapeter i långa våder, släpljus från många stora fönster som skvallrade om precis allt och platsbyggda möbler att måla var annat som gjorde gesällprovet i denna otroliga byggnad både speciellt och extra svårt. Granskarna belönade henne med 4,14 i betyg.

Att Mihaela Ciobanu är en stolt målare märks i både resultatet och under intervjun. Hon berättar att alltid när hon åker hem på sin semester saknar arbetet i Kiruna.

– Jag älskar mitt jobb, kanske inte varje dag men jag gör alltid mitt bästa.

Vi kommunicerar på engelska även om hon har lite kunskaper i svenska.

Hon har svårt att vänja sig vid klimatet där vintrarna är långa, kalla och mörka men hon är hänförd av naturen. Hon menar att Sverige har mycket vacker natur, men inget går att jämföra med utsikten över norrskenet.

– Nothing compares to the view of the Aurora Borealis. She is delightful and I think every man should meet her at least once in his life, säger Mihaela Ciobanu.

Gesällbrevet var ett mål för Mihaela Ciobanu men hon har inte för avsikt att stanna där.

– För mig innebär livet en kontinuerlig utveckling och jag vill fortsätta prestera och lyckas med så mycket som möjligt.

Hon hänvisar till ord som den hinduiska läraren Swami Sivanada sagt ”Lägg ditt hjärta, sinne och själ i även de minsta saker du gör. Det är hemligheten bakom framgång”.

Mihaela Ciobanu

Ålder: 24 år

Bor: Kiruna

Familj: gift med Ionut Cobzariu (också målare)

Fritidsintressen: Baka, resa, utforska, läsa, se på film, vara i naturen.