Det var förra året som Mohammad Mousleh Osama gjorde sitt gesällprov och fick betyget 4,4. Gesällprovet bedöms i skalan 1–5, där 1 är lägst värde och 5 är högst värde.

I våras utsåg Måleriföretagen honom till Årets gesäll efter det fina resultatet. Utmärkelsen består förutom äran av en summa pengar, silverring och ett diplom.

– Med gesällbrev känner jag mig trygg. Det är rätt väg. Med det vet företag vad jag kan.

25 års erfarenhet i branschen

Mohammad Mousleh Osama har 25 års erfarenhet av måleri och var egen företagare i Syrien. När han kom till Sverige började han en vuxenutbildning. Läraren upptäckte ganska snart att han kunde jobbet och inte behövde gå hela perioden. I stället fick han komma ut som lärling och göra en validering så han kunde bli fullbetald.

– Gesällprovet gjorde jag i riksdagshuset. Med betyg 4,5 på alla moment utom ett där jag fick 4.

Med gesällbrev känner jag mig trygg. Det är rätt väg. Med det vet företag vad jag kan.

Han berättar om vårdcentraler och skolor i Stockholmsområdet där han gjort jobb. Han mäter de flesta jobb och är självgående.

Skillnad mellan målarjobb i Syrien och Sverige

– Att spruta är det bästa, då kan man tjäna mer pengar också.

Att kunderna blir nöjda och känner sig trygga är det viktigaste tycker Mohammad Mousleh Osama.

Det är stora skillnader mellan jobbet som målare i Syrien jämfört med Sverige. Där finns inga rollers eller sprutor. Färgen är 80 glans och det finns inga bra ställningar. I Sverige tänker vi på miljön, det finns hjälpmedel och man har frukostrast.

– Jag trivs med mitt jobb och känner mig trygg på Alviks måleri, säger Mohammad Mousleh Osama.