Utan framgång har IF Metall under lång tid försökt få Tesla att teckna kollektivavtal. IF Metall har som påtryckningsmedel använt sig av rättigheten att varsla om strejk. Flera fackförbund backar upp genom att lägga varsel om sympatiåtgärder.

Syftet med Målarnas varsel är att hindra Tesla att flytta bilar till andra verkstäder när det är strejk på deras egna. Varslet om blockad av detta arbete omfattar 109 företag och ungefär 500 lackerare.

Flyttar de Teslor hit så kommer vi inte röra dom

Andreas Bergström, lackerare

Andreas Bergström som jobbar på Pierres billackering i Vänersborg berättar att de idag inte målar Teslor. Det är ett annat företag som har det avtalet.

– Men skulle de vilja flytta Teslor hit så kommer vi inte röra dom. Vi som är fackligt aktiva på firman här i väst, Vänersborg, Skövde och Uddevalla, har snackat och vi kommer inte göra det utifrån solidaritet.

Andreas Bergström

Visst är det viktigt att vi tar den här fighten

Andreas Bergström

Vill inte det ska bli som i USA

Han påpekar att det är grundläggande att ha kollektivavtal. Det är så arbetsmarknaden i Sverige styrs upp. Det finns inga lagstadgade minimilöner. Den svenska modellen bygger på avtal mellan företag och fack som reglerar löner, försäkringar, pension och möjlighet att påverka arbetsmiljön.

– Jag vill inte min arbetsplats i förlängningen ska bli som i USA, där man kan få gå på dagen och inte har någon anställningstrygghet, säger Andreas Bergström.

Motorbranschens Arbetsgivareförbund säger att de delar fackens bild att den svenska modellen tjänar Sverige väl och förstår varför IF Metall kräver kollektivavtal med Tesla, men arbetsgivarorganisationen ifrågasätter sympativarsel.

– Fackens varsel drabbar nu våra medlemsföretag, som redan har kollektivavtal, och inte Tesla. Vi ser att det är en olycklig situation som vid en långdragen konflikt riskerar att hota svenska arbetstillfällen, säger Hanna Alsén, förhandlingschef på Motorbranschens Arbetsgivareförbund.

Svenskt näringsliv frånvarande

Målarnas ordförande Mikael Johansson saknar Svenskt näringsliv och arbetsgivarorganisationerna i kampen för den svenska modellen.

Det vore anständigt att arbetsgivarna ställer sig på fackets sida

Mikael Johansson, Målarnas ordförande

– Det rimliga och anständiga vore att tydligt ställa sig på fackets sida och kräva att Tesla ingår avtal, säger Mikael Johansson.

– Målarna kommer alltid att vara beredda att stötta kraven på att i Sverige skall svenska avtal och villkor gälla på alla arbetsplatser.

Lars Bergström selfie utanför lackbolaget i ett snöigt Östersund.

Perfekt. Det säger både arbetsgivare och medlemmar jag träffar

Lars Bergström, ombudsman Målarna

Men flera företagare och fackets medlemmar uttrycker stöd för strejken enligt ombudsman Lars Bergström. När tidningen når honom på telefon är han ute efter vägarna för att överlämna varsel till de företag som har hängavtal med facket och alltså inte är anslutna via arbetsgivarorganisationen Maf.

– Perfekt. Det säger både arbetsgivare och medlemmar jag träffar. Det blir osund konkurrens mellan de företag som har avtal och de som inte har, flera arbetsgivare är positiva till att vi stödjer IF Metalls krav på avtal med Tesla, säger Lars Bergström.