Vill man trigga i gång en facklig företrädare så är det ett säkert kort att säga: ”kollektivavtal, det kan andra pyssla med, det är inget för mitt företag.”

Något som många fackliga företrädare inom måleriet stött på när avtal ska tecknas. Efter fackligt hantverk, goda argument och organiserade medlemmar så slutar det oftast med att båda parter inser vikten av kollektivavtal.

Men det finns alltid de där som vill stå utanför. Lite som de målare som väljer att inte vara med i facket men ändå vill ha det gottiga i avtalen som vi förhandlar fram. Nyligen nåddes vi om rapporter att elbilsjätten Tesla är ett sånt bolag, som artigt men bestämt meddelar att kollektivavtal inte är något för dem.

Uppmärksammad konflikt

Detta är något som IF Metall, som är det avtalstecknande förbundet, såklart inte kan acceptera. Strejken som bröt ut idag kan bli en av de mest uppmärksammade konflikterna på svensk arbetsmarknad på väldigt länge. Tesla är inte vilket företag som helst, de ägs bland annat av Elon Musk som även äger X, före detta Twitter. En mäktig opinionsbildare med oerhörda resurser.

Samtidigt är Tesla ett företag som alla andra på svensk arbetsmarknad och när ett bolag utmanar våra medlemmars inflytande och trygghet är vi redo att blåsa till strid oavsett om det är ett måleriföretag i Målilla eller ett miljard företag som Tesla. 

Vi ser också hur kollektivavtalen ständigt utmanas av arbetsgivarnas krav på försämringar. Det är då den kollektiva styrkan testas.

För Målarna handlade striden i år om att vara just målare, krav som medlemmarna unisont står bakom och arbetsgivarna kunde tryckas tillbaka. I dessa lägen när saker prövas skarpt, är medlemmarnas kollektiva vilja att stå emot avgörande. Alla på arbetsplatserna ska därför vara medlemmar.

Facklig styrka segrade

Nu senast var det Kommunal som utmanades av de privata arbetsgivarna inom välfärden. Arbetsgivarna ville helt enkelt att de skulle sälja saker i sina avtal för att få samma löneökning som övriga på svensk arbetsmarknad.

Något som fick Kommunal att blåsa till konflikt med hela LO-samordningen i ryggen. Arbetsgivarna fick då vika ner sig och den fackliga styrkan segrade.

Kamp för kollektivavtal är avgörande

Kampen för kollektivavtal, löneökningar och inflytande för medlemmarna är avgörande för varje LO-förbund. Därför är det självklart att stå bakom IF Metalls krav om kollektivavtal på miljardbolaget Tesla.

På samma sätt tar Målarna varje dag strid för kollektivavtalen inom måleribranschen och Kommunal tog striden för medlemmarna inom hemstädbranschen.

Det är så vi stärker medlemmarna ute på arbetsplatserna, vi tar striden om kollektivavtal tillsammans.