Timmarna fram till frukost en vårdag är alltid guld värda när allt vaknar till liv och man inte kokar över av värmeslag. Samma högtryck är det inte i regeringens arbete. Prognosen för byggbranschen är iskall. Trots att problemen hopar sig så kör regeringen ner huvudet i sanden och låtsas att det regnar.

Att styra ett land är inte helt olikt att måla ett hus utvändigt. Man behöver ha en bra analys och ett upplägg som håller. Lägga ordentligt krut på förarbetet, det går inte slarva med tvättningen, ibland behöver man skarpa lite, ge lite extra kärlek.

Svårare att få bra resultat senare

När man sen gjort arbetet, behöver det ständigt underhållas, gör man inte det så blir det svårare att få till ett bra resultat längre fram. 

Regeringen måste trycka i gång byggandet med fler offentliga investeringar.

Sverige står inför omfattande politiska utmaningar. Vi behöver bygga ihop Sverige, se till att barnen har en bra skola, få bukt med segregationen, se till att tågen går, att folk har jobb, vi behöver fixa vården, vi behöver bryta våldspiralen som lamslår mångas sätt att leva. Listan över saker som behöver göras kan göras lång. Lika lång som listan över utvändiga objekt som behöver bli klara innan midsommar.

För målare är dessutom det nästan kaosartade stoppet i byggbranschen oerhört oroväckande. Håller det i sig kan hela byggbranschen få en riktigt tuff situation där många medlemmar riskerar sina jobb och därmed sin trygghet.

Sjukhusbygge som skjuts på framtiden

I dagarna rapporteras att ett sjukhusbygge i Växjö skjuts på framtiden. Ett helt galet beslut, det är nu det offentliga måste kliva fram och ta ansvar. Vill de ha någon som bygger husen när det väl vänder?

Än har vi inte sett något som tyder på handlingskraft från regeringen.

Både Växjöborna och medlemmarna i byggsektorn behöver sitt sjukhus. Det är alltid en förskjutning i byggandet och effekten kommer efter en tid, på samma sätt tar det tid att få i gång det igen, det krävs att man agerar nu.

Sverige behöver en helrenovering

Om Sverige ska stå starkt framåt krävs en av de mest omfattande politiska kraftsamlingarna på många år, än har vi inte sett något som tyder på handlingskraft från regeringen.

Hela välfärden står inför omfattande neddragningar när staten inte tillskjuter medel. Prioriteringen går till att sänka skatten för de med högst inkomster på bekostnad av barnen i skolan. Det som krävs nu är att säkra vård, skola, omsorg och tryck i gång byggandet med fler offentliga investeringar. Tryck tillbaka vågen av otrygghet i samhället, genom att både vara tuff mot brotten och stärka det förebyggande arbetet. Bygg sjukhuset i Växjö.

Sverige behöver helt enkelt en helrenovering som startar nu.

För övrigt anser jag:

  • Kål på kolgrillen höjer vilken köttbit som helst. 
  • Alla, alltid, ska kräva kollektivavtal och organisera sig fackligt.