Vi gick in i det nya året med bitande kyla, där snöstormar avlöser varandra. För mig här i Dalarna har kylan varit överkomlig runt 30 minusgrader.

Men ärligt talat är jag trött på snön som aldrig verkar sluta falla.

Jag gnäller över att jag ytterligare en dag måste ut i kylan och skotta infarten. Går sen in och fyller på ved i brasan.

Samtidigt finns det många människor i Sverige som inte har en bostad. Hur många vet vi inte riktigt, men i februari presenteras den kartläggning som Socialstyrelsen gjorde under förra året.

Stockholms Stadsmission möter den här gruppen och bygger just nu för första gången i egen regi.

Mammor och barn utan hem

Stockholms Stadsmission vittnar om att gruppen strukturellt hemlösa växer rejält. Vilka är det? Jo de som är hemlösa för de har för låg inkomst eller för lite kö-poäng.

De kanske får ett kontrakt på sex månader, men sen då? De här personerna räknas inte som hemlösa enligt Socialstyrelsen så mörkertalet i deras sätt att räkna kan vara stort.

I denna flyttkarusell och jakt på tak över huvudet finns barn. Ni kan ju tänka er hur det påverkar tryggheten och hur tryggheten påverkar förmågan att fokusera på skolarbetet och vilka förutsättningar barnen får för framtiden.

Stockholms Stadsmission möter den här gruppen och bygger just nu för första gången i egen regi. Det blir lägenheter och radhus i Farsta strand där bostad och hyresnivå matchas mot betalningsförmåga.

Hur den kalkylen ska gå ihop förklaras här. Jag träffade målarna John Holm och Marcus Jansson som ser till att det är snyggt och inflyttningsklart till sommaren.

Stockholms Stadsmission hoppas deras projekt ska visa på möjligheter att tänka på ett annat sätt när det gäller förvaltning och förmedling av bostäder. Att stat, kommuner och fastighetsägare ska ta ett större ansvar för att ALLA har en bostad.