Stockholms stadsmission arbetar på olika sätt för att ge stöd till människor som riskerar liv i fattigdom och hemlöshet. För första gången bygger de nytt men har inte för avsikt att bli byggare eller stor fastighetsägare.

– Vi vill skapa en innovativ modell för de här målgrupperna. Det är ingen annan som har utsatta människor som målgrupp när de tillhandhåller bostäder, säger Pernilla Parding som hoppas att deras modell kan inspirera såväl kommunala som privata fastighetsägare att ta vid.

Hemlösa 33 000 (Socialstyrelsens siffra från 2017)

Hemlösa har många ansikten

I Farsta strand byggs ett hyreshus med 37 lägenheter och intill byggs fyra radhus. Lägenheterna är fördelade mellan ett rum och kök upp till fyra rum och kök. Människor som saknar en trygg och långsiktig bostad eller lever i hemlöshet har inte alltid ett ensamhushåll.

– Den vanligaste hjälpsökande hos oss är en ensamstående mamma med barn, säger Pernilla Parding.

Hålla nere byggkostnader

Huvudentreprenör är Wästbygg och för måleriet står Delér. Såväl huvudentreprenör som underentreprenör gör vad de kan för att hålla nere kostnaderna genom materialval och arbetssätt.

– I ett tidigt skede kontaktade vi företag som vi jobbat med länge eller har en relation till. De kanske inte är billigast men vi vet att vi kan lita på dem och ta ett gemensamt ansvar för att kostnaderna inte ska dra iväg, säger Ove Viklund, projektchef på Wästbygg.

Jori Löpp tidigare mätare och nu kalkylator på Delér gillar att firman kan vara med i det här behjärtansvärda projektet.

– Det håller en bra standard, vi tullar inte på behandlingar men till exempel våtrumsväv som vi målar istället för helkaklade badrum gör en del på ekonomin.

Nära tunnelbana och pendel

När jag kommer från pendeltåget så går jag förbi en matbutik traskar uppför flera trappor och möts av en parkering där hantverksbilarna står på rad. Parkeringen har förmodligen varit ett torg tidigare. På ena sidan finns Svenska kyrkans lokaler, en frisör och en nedlagd pizzeria som nu fungerar som byggkontor och lunchrum. På andra sidan har centrumhuset som en gång rymde bland annat post rivits och ger nu plats för bostäder.

Jag går in på innergården. Solen lyser upp det röda hyreshuset med sjuvåningar och i vinkel ligger det lägre radhuset i två våningar som ska rymma fyra bostäder.

Två målare som står framför en byggnad.
Marcus Jansson och John Holm framför det som ska bli 37 lägenheter och fyra radhus till hemlösa.

Det är kyligt i luften. Tillsammans med Delérs projektledare Peter Hallgren går jag och fotografen in i hyreshuset där målarna är klara med de nedre våningsplanen. Vi hittar dem på våning tre. Här är det väldigt varmt. John Holm arbetar i t-shirt och Marcus Jansson konstaterar att de får stänga av fläktarna när de kommer på morgonen.

Behövs hyreslägenheter

Att många har svårt att hitta bostad och att hemlösheten breder ut sig är något båda är medvetna om.

– Allmännyttans bostadsbestånd blir mindre och mindre. Fler och fler lägenheter är bostadsrätter. Det är fel att tvingas köpa sig in på bostadsmarknaden, säger John Holm och fortsätter:

– Jag tycker det är roligare att köra när jag vet det blir hyreslägenheter och att de som behöver kan få en bostad.

Jag tycker det är roligare att köra när jag vet det blir hyreslägenheter och att de som behöver kan få en bostad.

John Holm, målare

– Det här är ju super. Men att det ska gå så långt att det är Stockholms stadsmission som gör det. Jag tycker det är staten och kommunernas ansvar, säger John Holm.

Två målare som målar ett rum.
Vitt, vitt, vitt. Snabbt och smidigt tycker Marcus Jansson och John Holm.

Målarna är nu på våning tre och jobbar sig uppåt. På de nedre planen sätts det nu kök och läggs parkett. Sen blir det för målarna att komma tillbaka och fixa skador. John och Marcus kommer att få sällskap av fler kollegor.

Våtrumsväv i stället för helkaklat

Vanligtvis helkaklas badrum och målarna målar bara tak. Men här sätts våtrumsväv och målas. Som på så många andra nybyggen målas det vitt och åter vitt.

– Det är smidigt med vitt med tanke på rengöring och så men det är roligt de gånger det dyker upp en annan kulör, säger Marcus Jansson.

En målare som håller i en roller

Målarna trivs på bygget i Farsta strand. Samarbetet med övriga yrkesgrupper fungerar bra.

– Alla är tillmötesgående och lösningsorienterade. Vi löser saker tillsammans, säger John Holm.

Ackord och orimliga tidsplaner sliter

De mäter och ser ackordet som ett sätt att tjäna mer pengar, men att det kanske inte är så bra i längden då det sliter på kroppen. Rotationen mellan arbetsuppgifterna är inte så stor. Var och en gör det den är bäst på, inte bara för att tjäna pengar utan också för de föredrar vissa arbetsuppgifter.

– Vi har en dialog men oftast landar det i att vi fortsätter på samma sätt, säger John Holm.

– Sen hoppar vi in och hjälper varandra, säger Marcus Jansson.

Båda är överens om att förutom ackordet så är stressen med orimliga tidplaner det som sliter mest.

Målare med en giraffslip
John Holm.

John berättar att han älskar att slipa. Han sätter på en ljudbok och jobbar sig metodiskt fram med giraffen. Han har provat några nya modeller bland annat en som suger sig fast mot ytan och på så vis ska avlasta målarens kropp men han föredrar den klassiska modellen.

Miljömärkt spackel tungt för kroppen

Marcus gillar att måla och bredspackla. Här i Farsta strand är det ett miljöbygge och spacklet som används uppskattas inte av målarna. Det är hårt och tar längre tid att jobba med och kroppen slits. Bra för miljön men inte för målarna.

Både målaren John Holm och stadsmissionens Pernilla Parding efterlyser en politik för bostäder.

– Staten behöver gå in och rejält subventionera bostadsbyggandet, säger John Holm.

– Det är brist på bostäder och folk i byggbranschen sägs upp. När det sen tar fart igen kommer det saknas kompetens.

Byggnads Stockholm-Gotland har startat en digital namninsamling för det budskapet som ska lämnas till bostadsministern.

Två målare går ut från bygghissen.
Marcus Jansson och John Holm går hem efter en dag med bra samarbete. Imorgon kommer fler kollegor.

Bostad borde bara en del av välfärden

Pernilla Parding lyfter att när det pratas om välfärd är det jobb, skola och vård som står i fokus inte bostäder trots att hemmet är så otroligt viktigt. Hon berättar exempelvis om mammor som säger att oavsett hur många föräldrastöds-kurser de får så behöver de och barnen ett tryggt hem.

– Kommuner och stat behöver tillsammans med fastighetsägare ta ett större ansvar för alla på bostadsmarknaden.

Pernilla Parding betonar ordet alla.

Kommuner och stat behöver tillsammans med fastighetsägare ta ett större ansvar för ALLA på bostadsmarknaden.

Pernilla Pardin, Stockholms stadsmission

I det etablerade systemet går lägenheter till de som stått längst i kö. De som har ekonomi för att betala högre hyra kan ändå välja ett billigare boende som kanske någon annan har större behov av.

– Människor med låga inkomster, få köpoäng och utan kontaktnät hamnar utanför.

För att få en av de socialt hållbara bostäderna som Stockholms stadsmission bygger i Farsta strand är det andra kriterier som gäller.

De som efterfrågar lägenhet får berätta om sin livssituation och ekonomiska förutsättningar för att sedan matchas till en bostad. Det finns tre hyresnivåer. De som har en normal inkomst erbjuds kontakt med en hyra medan de med lägre inkomst erbjuds en annan hyra.

Intresset för att få en bostad i Farsta strand är stort och Bobyrån hos Stockholms stadsmission arbetar med att matcha sökande med lägenheter.

I maj ska lägenheterna slutbesiktas och det blir dags för inflytt.

Hur går bygget ihop?

  • Fastigheten ägs i ett bolag med lägre avkastningskrav än de flesta fastighetsbolag.
  • Bolaget hyr ut till en kooperativ hyresförening som betalar blockhyran.
  • Kooperativa hyresföreningar behöver inte förhandla hyran med hyresgästföreningen utan kan sätta differentierade hyresnivåer.
  • Istället för att få ett nej för du tjänar för lite kan personen få en mer rimlig hyra i förhållande till hyresutrymme.
  • Andra som tjänar mer men saknar bostad av andra skäl erbjuds bostad i en annan hyresnivå.