Jag vet att jag borde träna men orkar verkligen inte. Varför?

Elin Ekblom Bak är docent i idrottsvetenskap vid gymnastik och idrotthögskolan i Stockholm. Hon liknar en person med tungt fysiskt jobb som rasar ihop i soffan efter jobbet med en övertränad elitidrottare som fått för lite återhämtning. Det blir överträning i vardagen.

Ska de med tunga jobb strunta i råden om att träna och i stället vila efter jobbet?

– Nja, rekommendationerna säger att det bästa skulle vara om de någon gång per vecka skulle kunna få till en raskare promenad. Försök först hitta återhämtning och balans när du kommer hem. Gör det två dagar i veckan som ett första steg och känn dig nöjd med det. Sedan kan du kanske få ork att ta en raskare promenad per vecka. 

– Om du däremot redan mår bra av att träna efter jobbet är det ett tecken på att du kanske har hittat en bra balans för kroppen. Det är ju målbilden att man har den konditionen att man klarar ett fysiskt krävande jobb på ett hälsosamt sätt.

Hur kan det komma sig att en målare som rör på sig hela dagen har sämre kondition än en kontorsråtta?

– Det beror på att fysiskt tunga arbeten ofta har för låg intensitet för att förbättra flåset. I stället sliter det på kroppen. Det är repetitivt och kanske stressat och pressat. Och med dåliga möjligheter till återhämtning.

Kan det till och med vara dåligt för hälsan att träna om man är för sliten efter jobbet?

– Det är jättesvårt att svara på generellt, och forskningen är inte där ännu. Men, en obalans i återhämtning och belastning under en längre tid har visat sig vara nedbrytande för kroppen.

Ni såg i forskningen att de med fysiskt tunga yrken ofta har ett förhöjt blodtryck. Vilket sliter på hjärta och kärl. Vad ska den här gruppen göra?

Försök hitta stunder med korta återhämtningspauser på jobbet. Det bästa är att få din chef att bestämma att ni ska ha återhämtning på arbetstid. Du har rätt till kortare pauser för återhämtning, enligt Arbetsmiljöverkets föreskrifter.

Fakta är hämtad från en längre intervju med Elin Ekblom Bak som Kommunalarbetaren, KA, har gjort. KA ingår tillsammans med Målarnas facktidning och sex andra titlar i LO Mediehus.