Han började som målare på 60-talet och gick därmed i far och farfars fotspår. Efter 25 år bytte han bransch, men nu efter pensionering är målarbyxorna på igen då han ibland hjälper sin son som alltså är fjärde generationen målare i familjen Essen.

– Jag gillar det här med bra hjälpmedel och började klura på att bygga en rollertvätt. Sedan hittade jag den här som var som jag tänkt mig, har man en bra idé är man ju sällan först, skrattar han.

Rota Cota Rolla Cleana är det långa namnet och produkten kommer från Australien. Sedan ett drygt år importerar han den till svenska marknaden och inte minst gymnasieskolor har varit intresserade.

– Ja, de har visat stort intresse och det tycker jag är bra, att våra skolor vill vara framåt.

Principen är enkel: Skrapa av färgen med hjälp av den anpassade skrapkanten på Rolla Cleana. Rollern stoppas sedan in och hakas fast i skaftet som får sitta kvar. I andra änden monteras en vanlig ½-tums trädgårdsslang och sedan spolar du några sekunder över en hink. 6-10 liter vatten max, oftast mindre, utlovar Henning som demonstrerar och då bara behöver några liter.

– Vattnet kan bara passera på utsidan genom luggen och då bygger du upp ett tryck som pressar färgen framåt och ut.
Lossa haken och spola igen så kommer rollern ut.

– Tomma färgburkar finns det ju gott om på byggena så kör över en sådan. Locket på och i väg till miljöstation eller vilket system man har för den biten, säger Henning Essen.

Rolla Cleana passar till den svenska standardrullen med en inre diameter på 38 mm, men den finns också för 44 mm som är vanligare i Danmark och Norge. Kostar under femhundringen beroende på hur mycket tillbehör du behöver.

– Jag är bekväm med den här produkten för jag vet att den funkar och att den är efterlyst.

  • Tuben har en urspårning som passar för att skrapa av färgen. Foto: Jan-Erik Johansson

  • När rollern är på plats låses den fast under kroken. Foto: Jan-Erik Johansson

  • Vattnet som trycks in går genom luggen på rullen och skjuter färgresterna framför sig. Foto: Jan-Erik Johansson

  • Det syns när rullen är ren och lite extra vatten hjälper till att få ut rullen när du lossat kroken. Foto: Jan-Erik Johansson

  • Dra ur vattnet ur rullen och den är klar. Henning Essen har varit målare över 25 år och länge sökt efter ett bra hjälpmedel vid tvättning av rollers. – Tomma burkar finns det ju gott om på byggena så spola över en sådan och så på med locket. Foto: Jan-Erik Johansson