Verkets biträdande generaldirektör Håkan Olsson inledde med Arbetsmiljöverkets syn på hållbart arbetsliv och hur de vill jobba nära parterna för att uppnå detta.

Sammankallande för mötet var Viveca Wiberg, ergonom och handläggare. Hon berättar för Målarnas facktidning att hon från flera håll fått signaler om att användning av skyddshjälm vid påfrestande arbetsställningar kommer i konflikt med skyddsregler på byggarbetsplatser.

Arbetsmiljöverket har också sett det vid sina inspektioner.

Arbetsgivaren får inte hänvisa till personlig skyddsutrustning för att slippa ta itu med arbetsproblem, säger.

Janne Öberg, regionalt skyddsombud Målarettan

En av de som påtalat problemen är Janne Öberg, regionalt skyddsombud på Målarettan. Han är engagerad i frågan och skrev tidigare tillsammans med Mats Behrenfeldt en motion till Målarnas förbundsmöte.

Då beslutades att Målareförbundet tillsammans med övriga byggfack ska arbeta mot slentrianmässigt användande av skyddshjälm där risk inte föreligger.

– I första hand ska arbetet organiseras så att skyddsutrustning inte behövs. Arbetsgivaren får inte hänvisa till personlig skyddsutrustning för att slippa ta itu med arbetsproblem, säger Janne Öberg.

Viveca Wiberg berättar att det var en bra dialog på mötet om hur det kan skapas utrymme för en samsyn. Ett återkommande problem som framförs är att byggledningarna sällan hinner ha arbetsberedningsmöten.

Det måste ges tid för genomgång av riskbedömningar och genomförande av lämpliga åtgärder för att minska riskerna.

Målarna och Elektrikerna lyfte vilka moment de arbetar i som skyddshjälmen kan vara ett problem som ger belastningsskador. Arbetsgivarsidan påtalade att de har fokus på och försöker minska olyckorna.

Byggherren har ett ansvar att se till att arbetsolyckor och skador kan undvikas. I det ingår det att ta hänsyn till belastningsergonomin och den personliga arbetsutrustningen.

Viveca Wiberg, ergonom och handläggare

Viveca Wiberg upplever att deltagarna på mötet lyssnade på varandra.

– Vi som myndighet påtalade att riskbedömning är väldigt väsentlig. Det är flera föreskrifter som måste gå hand i hand och det måste finnas tid att väga riskernas sannolikhet mot varandra och därefter fatta beslut. Byggherren har ett ansvar att se till att arbetsolyckor och skador kan undvikas. I det ingår det att ta hänsyn till belastningsergonomin och den personliga arbetsutrustningen, säger Viveka Wiberg.

Personlig arbetsutrustning ska användas där risker finns. Men hela byggarbetsplatsen kanske inte omfattas av samma risker. Valet av arbetsutrustning ska vara utformat så det passar individen och det arbete som ska utföras.

Enligt Viveca Wiberg försöker företag och bransch ta fram bra hjälmar som väger så lite som möjligt. Det finns olika modeller med hakrem och kort skärm.

Det kommer alltid finnas arbetsställningar när huvudet måste vinklas och det är alltid en belastning att ha något på huvudet. Det är också oftast lättare att se utan hjälm. Sen är det viktigt att arbetstagaren tar på sig hjälmen när den går därifrån till områden med andra risker.

Det är viktigt med respekt från alla parter.

Viveca Wiberg, ergonom och handläggare

Viveca Wiberg berättar att företagen har tidigare erfarenhet av att man inte sätter på sig hjälmen utanför området varför skyddsreglerna har skärpts.

– Det är viktigt med respekt från alla parter.

Alla inbjudna var nöjda med mötesformen och det fanns önskemål om att träffas igen till hösten. Nu har alla i uppdrag att i sin organisation se över vad de kan göra för att samarbetet ska fungera bättre.

– Min förhoppning är att man ser till att följa reglerna om systematiskt arbetsmiljöarbete och genomför riskbedömningar och ha en bra dialog, säger Viveca Wiberg.

Målareförbundets arbetsmiljöansvarige ombudsman Jan Staaf är positiv efter mötet.

– Vi har haft möte med tre stora byggföretag: NCC, Skanska och JM Bygg. Jag tror att det kommer bli förbättringar.