Ibland när kroppen är trött, använder Jimmy rullstolen. Men för det mesta går han på egna ben med hjälp av en krycka.

 • Jimmy tränar 3-4 dagar i veckan. Men han använder bara fasta träningsredskap. Lösa vikter som hantlar och skivstänger kan ge obalans. Foto: Siv Öberg

 • Jimmy tränar 3-4 dagar i veckan. Men han använder bara fasta träningsredskap. Lösa vikter som hantlar och skivstänger kan ge obalans. Foto: Siv Öberg

 • En knopp på ratten var det enda hjälpmedel som behövdes för att Jimmy skulle kunna fortsätta att köra bil. Foto: Siv Öberg

 • Jimmy har parkerat bilen utanför Rehab Center i Svedala. Det är väldigt betydelsefullt för honom att ha ett arbete att gå till om dagarna. Foto: Siv Öberg

 • – Det finns bara en väg att gå och det är framåt, säger Jimmy Sjögren. Han är fast besluten att komma tillbaka till byggbranschen. Foto: Siv Öberg

 • Jimmy började arbetsträna 2014. Året därpå fick han en 25 procents anställning i receptionen på Rehab Center i Svedala. Foto: Siv Öberg

 • Inga-Lill Pehrsson från Ystad är 88 år. Hon uppskattar Rehab Center i Svedala. – Utan dem hade jag inte överlevt mina ryggproblem, säger hon. Foto: Siv Öberg

 • – Visst hade jag i min situation, kunnat ställa mig i kö till bolaget varje dag. Men det är det så många andra som har gjort. Det är ingen utmaning. Jag vägrar att ge upp, säger Jimmy Sjögren. Foto: Siv Öberg

 • Det skiljer fortfarande mycket i kapaciteten i vänster jämfört med höger hand för Jimmy. Foto: Siv Öberg

 • – Visst hade jag i min situation, kunnat ställa mig i kö till bolaget varje dag. Men det är det så många andra som har gjort. Det är ingen utmaning. Jag vägrar att ge upp, säger Jimmy Sjögren. Foto: Siv Öberg

 • – Tack vare träningen har jag sluppit att göra fler handoperationer, säger Jimmy Sjögren. Han gillar när läkarna blir förvånade över hans energi och goda återhämtning. Foto: Siv Öberg

 • Jimmy saknar cykelturerna han brukade göra förr. Men fyrhjulingen ger en likartad frihetskänsla. Foto: Siv Öberg

 • – Jag lever i nuet och kommer inte ihåg så mycket från tiden före olyckan. Det är bara jag som kan påverka min egen situation, säger Jimmy Sjögren. Foto: Siv Öberg

 • – Mentaliteten är helt avgörande om man ska lyckas med rehabiliteringen, säger sjukgymnasten Istvan Györffy. Foto: Siv Öberg

 • Ibland när kroppen är trött, använder Jimmy rullstolen. Men för det mesta går han på egna ben med hjälp av en krycka. Foto: Siv Öberg

 • Jimmy får muskelkramp under träningspasset. Sjukgymnasten Istvan Györffy hjälper honom att stretcha så att krampen släpper. Foto: Siv Öberg

 • Jimmy tränar 3-4 dagar i veckan. Men han använder bara fasta träningsredskap. Lösa vikter som hantlar och skivstänger kan ge obalans. Foto: Siv Öberg

 • Träning, träning och åter träning. Jimmy kör så mycket han orkar och kan. Det ger resultat och framtidstro.– Ibland får jag muskelkramper. Därför är det jätteviktigt att stretcha efter övningarna, säger han. Foto: Siv Öberg

 • Träning, träning och åter träning. Jimmy kör så mycket han orkar och kan. Det ger resultat och framtidstro.– Ibland får jag muskelkramper. Därför är det jätteviktigt att stretcha efter övningarna, säger han. Foto: Siv Öberg

 • Döttrarna betyder mycket för Jimmy. Han träffar dem varannan vecka. Foto: Siv Öberg

 • Jimmys träningspass ligger på cirka en timma.– Jag försöker få upp tempot och pulsen så att konditionen ska bli bättre också, säger han. Foto: Siv Öberg

 • Jimmy har svårt för att gå i trappor så han har monterat in en trapphiss i sitt hus. Den har han god hjälp av. Foto: Siv Öberg

Han blev totalförlamad efter cykelolyckan. Läkarna gav honom bara 0,1 procents chans att överleva. Det räckte för att väcka Jimmy Sjögrens envishet till liv.
– Jag ska tillbaka till byggbranschen, säger han bestämt och fortsätter sin träning.

Jimmy Sjögren var målare på Palmkvist Måleri i Malmö. Den 16 juli 2011 skulle han och hans fru Åsa gå på rockkonsert i Svedala med några vänner.

– Vi brukar alltid gå på sommarrock tillsammans. Ibland sover vi över hos dem efteråt. Men den här gången bestämde vi oss för att cykla hem. Vi bodde ju bara några kilometer utanför Svedala, berättar Jimmy.

Jimmy cyklade först. Åsa strax efter.

– Efter ett tag märkte jag att Åsa hade kommit på efterkälken i mörkret, så jag vände mig om för att se hur långt bakom mig hon var, säger han.

Plötsligt kom cykelns framhjul utanför asfaltkanten och Jimmy slogs omkull. När Åsa kom, försökte han säga att han inte kunde andas. Eftersom Åsa är sjuksköterska, förstod hon att det inte stod rätt till. Strax efteråt förlorade Jimmy medvetandet. Åsa ringde 112 och satte genast igång med hjärt- och lungräddning. Räddningstjänsten var på plats efter tio minuter och körde honom direkt till sjukhuset i Lund.

Där konstaterade man att Jimmy krossat den andra nackkotan. Eftersom kirurgen var på semester, hölls han nedsövd till onsdagen. Det såg illa ut på röntgen, men kirurgen ville göra ett försök.

LÄS ÄVEN: Med koll på fackets försäkringar

Åsa frågade läkarna vad de trodde om utgången. De gav honom bara 0,1 procents chans att överleva.

– Bra, svarade Åsa. Då kommer Jimmy att klara det här!

Men framtiden var oviss för dem och deras flickor Julia 9 år, Alva 5 år och Moa 1,5 år.

Läkarna opererade in en titanstav i nacken på Jimmy för att stabilisera den krossade kotan.

– På torsdagen när de väckte mig, sa de att jag brutit nacken. Men jag trodde inte på det, berättar Jimmy.

– Eftersom jag hörde vad de sa, så kunde jag inte ha brutit nacken. Då hade jag ju varit död, tänkte han.

Men Jimmy kunde varken andas själv, prata eller röra sig. Han fick kommunicera med ögonen. Ett blink för ja och två blinkningar för nej.

LÄS ÄVEN: Facken i Södertälje informerade om försäkringar

En tid senare fick Jimmy kontakt med en neurolog som gav honom gott hopp att få tillbaka andningen. Det sporrade honom.

– Han sa att det var en tidsfråga. Det etsade sig fast i mitt huvud. Jag tänkte: Nu jävlar kör vi, berättar Jimmy.

Eftersom han idrottat tidigare och spelat badminton på elitnivå, vet han att det går att nå bra resultat med hjälp av hård träning. Bara man har den rätta viljan. Efter en tid flyttades han till Sahlgrenska. Men att få tillbaka andningen skulle visa sig vara lättare sagt än gjort.

– Första gången jag skulle försöka var tufft. Efter några andetag var jag helt slut, minns han.

LÄS ÄVEN: Du är försäkrad på fritiden

Det tog tre månader innan kunde andas helt på egen hand. Med förbättrad syresättning gick återhämtningen snabbare. Snart kunde han resa sig upp. Rörligheten i hans vänstra sida började komma tillbaka. Men högersidan släpar fortfarande efter. Någon känsel i kroppen har han inte. Bara i ansiktet.

– Jag kan varken känna kyla eller värme. Det sticker som när en tandläkarbedövning börjar släppa, förklarar Jimmy.

Åtta månader efter olyckan kom han hem från sjukhuset. Nu började en psykiskt jobbig tid. Det var nedbrytande att gå hemma.

– Jag sjönk allt djupare. Men en dag fick jag kontakt med Istvan Györffy, en sjukgymnast som jag trivs väldigt bra med. Då fick jag tillbaka min energi, berättar Jimmy.

– Det finns ingen annan än jag själv som kan förändra min situation, säger han bestämt.

LÄS ÄVEN: Johanna bröt foten när byggställningen gav vika

Varje gång han är på återbesök i sjukvården, tappar läkarna hakan. Hans utveckling stämmer inte med prognoserna. Det går bättre än vad de någonsin kunnat föreställa sig. Ingen trodde på allvar att han skulle överleva. Än mindre komma på fötter igen.

Rehabiliteringen fortsätter, men påfrestningen har varit stor för familjen. För ett år sedan bestämde sig Åsa och Jimmy att gå skilda vägar.

– Vi fastnade i en tävlan om vem det var mest synd om. Det blev ohållbart, konstaterar Jimmy.

Barnen bor hos Jimmy varannan vecka. Han uppskattar att få vara tillsammans med dem och vara delaktig i deras utveckling. Idag har han börjat ta tag i sina intressen.

– Jag lever i nuet och tänker inte så mycket på hur det var innan olyckan. Men jag saknar att cykla. Förr kunde jag köra 5-10 mil i veckan. Det var härligt att känna vinden och bli trött av ansträngningen, säger Jimmy.

LÄS ÄVEN: Beviljades livränta efter flera prövningar

Nu har han skaffat en fyrhjuling istället. Och en automatväxlad bil är heller inga problem att ratta. Tre gånger i veckan kör han till Rehab Center i Svedala, där han sitter i receptionen och tar emot kunder. En anställning på 25 procent som han fick 2015.

– Det passar bra, för då har jag nära till träningen, säger Jimmy och skrattar.

Han kör styrketräning och gör balansövningar regelbundet.

– Jag var i god kondition innan olyckan. Det har jag nytta av. Jag är envis. Men jag måste hushålla med mina krafter och prioritera. Ibland måste jag ta ställning till om jag ska dammsuga eller träna, säger han.

Jimmy har haft god hjälp med ekonomin tack vare de försäkringar han har genom sitt medlemskap i Målareförbundet.

– Det kom ett brev från Folksam 2008, att jag fått en tilläggsförsäkring för 67 kronor i månaden.

LÄS ÄVEN: Fall från låg höjd kan ge allvarliga skador

– Av ren lathet sade jag aldrig upp den. Det är jag glad för idag. Jag fick ut ett skadestånd direkt efter olyckan, säger han.

Dessutom har han fått ersättning via AGS och Olycksfallsförsäkringen.

– Jag känner mig väldigt tacksam för den hjälp jag fått av Folksam och facket.

Jimmy saknar sitt arbete som målare och har fortfarande kontakt med Palmkvist Måleri AB.

– När jag jobbade där trivdes jag som fisken i vattnet. De har fantastiska chefer.

LÄS ÄVEN: Arbetsskadan godkändes efter dom i förvaltningsrätten

För några månader sedan gick han med i Galaxen. Nu har han siktet inställt på att komma tillbaka till byggbranschen.

– Det är där jag hör hemma och har mina yrkeserfarenheter. Jag skulle kunna bli kalkylator, säljare, arbetsledare eller lärlingsansvarig. Jag vägrar att ge upp, säger Jimmy Sjögren med ett leende och med en obeveklig tro på sig själv och framtiden.

Försäkring

Alla medlemmar i Målareförbundet får ett försäkringserbjudande som tagits fram i samarbete mellan Folksam och förbundet. I medlemskapet ingår bland annat hemförsäkring, medlemsolycksfall fritid och grupplivförsäkring. Det finns dessutom fler försäkringar medlemmarna kan välja att komplettera med.

Folksams sjuk- och efterlevandeförsäkring kostar 51 kr per månad från och med 2018. Inom Målareförbundet har 6 422 personer tecknat denna försäkring.

Läs mer om Målareförbundets försäkringserbjudanden här.