Lördagen den 17 november 2018

← Senaste numret • 8 2018

Målarnas Facktidning nr 8 - 2018
Klicka på bilden

"Lyssna på medlemmarna - inga inskränkningar i strejkrätten"

DEBATT+REPLIK: "Lyssna på medlemmarna - inga inskränkningar i strejkrätten"

DEBATT + SLUTREPLIK "Vi anser att inskränkningen av strejkrätten endast tjänar till att försvaga den fackliga styrkan. Uppgörelse mellan LO och Svenskt Näringsliv, som ni har skrivit under, visar på en undfallenhet mot Svenskt Näringsliv och är inte förankrad hos medlemmarna", skriver debattörerna.

 

Förbundsordförande Mikael Johansson ger sitt svar i en slutreplik.

  • Foto: Privat

  • Jenny Störvold, till vänster, och Josefine Krantz, till höger, delade med sig av sina erfarenheter av att vara kvinnliga målare och fackligt aktiva när de deltog i BWI:s kvinnokonferens i Sarajevo. Foto: Jin Sook Lee

Josefine och Jenny inspirerade kvinnor i världsfacket

NyheterJosefine Krantz presenterade Mira inför 100 kvinnliga fackiga ledare och representanter från 20 länder. Tillsammans med Jenny Störvold deltog hon i BWI:s europeiska kvinnokonferens i Sarajevo.


När det internationella bygg och träfacket (BWI) höll sin kongress i Sydafrika fattades ganska stora beslut som handlade om att den kvinnliga representationen inom fackrörelsen ska öka. Nu var det dags för de europeiska facken att samlas för att diskutera hur det kan göras.


LÄS ÄVEN: Jenny Störvold: ”Det ska inte ta en tjej fyra år att slå sig in”


Under dagarna fanns olika inslag och grupparbeten. Dels berättade kvinnor om sin väg in i fackets arbete och motstånd de stött på, men det gavs också exempel på positiva verksamheter runt om i de olika länderna. En sådan verksamhet är Målareförbundets kvinnliga nätverk Mira som Josefine Krantz berättade om.


– Det kändes som många tyckte det lät som ett bra sätt att arbeta med jämställdhetsfrågorna, säger Josefine Krantz.


Det finns lite olika sätt att se på hur andelen kvinnor ska öka och inom BWI är man inte främmande för att kvotera utifrån kön snarare än kompetens. Inom Målareförbundet tänker man att utbildning är en bättre väg att få in fler i det fackliga arbetet – även kvinnor.


– Här får man gå utbildning om man vill så vi behöver inte kvotera in kvinnor till utbildningar men på andra håll kan det behövas utbildningssatsningar riktade mot kvinnor, säger Josefine Krantz.


De båda svenska målarkvinnorna intervjuades på bwint.org och Jenny Störvold berättar att hon genom en LO utbildning för de under 30 år insåg att det fackliga arbetet var något för henne. Hon har därefter gått fler utbildningar och är nu en av de som håller i kurser. Hon säger att kunskap är makt och det är viktigt att nå ut till unga.


LÄS ÄVEN: Förbundsöverskridande samarbete för en mer jämställd bransch


Trots att många förstår värdet av kvinnor i det fackliga arbetet är många män som sitter på makten ovilliga att flytta på sig. Både Josefine Krantz och Jenny Störvold säger att det är dags att männen lämnar plats för kvinnliga ledare inom fackrörelsen.


Målareförbundets styrelse kommer nu att få en rapport från kvinnokonferensen och i den uppmanar Jenny Störvold och Josefine Krantz ledningen att tänka på den kvinnliga representationen.


– Även om kvinnor ökar i det fackliga arbetet så finns det fortfarande organ i vårt förbund som saknar kvinnlig representation, säger Josefine Krantz.


Helena Forsberg

helena.forsberg@mittmedia.se


 Maila artikeln Skriv ut artikeln  Dela på Facebook
2018-10-19 10:00


Mer Nyheter

SCA döms till företagsbot efter att arbetstagare fick fingertoppar avskurna

Händelsen i fråga inträffade hösten 2014. En arbetstagare stod vid tillfället vid en rull...

Transports lyxresa kostade medlemmarna 600 000 kronor

Transports fackliga företrädare flög business class och bodde på lyxhotell under konferen...

Nöjda medlemmar hos a-kassan

Arbetslösa medlemmar i Byggnads a-kassa som även omfattar Målarnas medlemmar är mycket nö...

A-kassorna behandlar arbetslösa olika

En rapport från Riksrevisionen visar att det finns betydande skillnader i hur ofta arbets...

Byggbolag startar lärlingsprogram för kvinnor

Det finns för få kvinnor i byggbranschen. Det tycker Skanska, JM och Ikano bostad, som al...

Allt fler nekas ersättning från Försäkringskassan

Antalet ärenden hos LO-TCO rättsskydd som avser Försäkringskassans avslag ökar. Ökningen...

Utförsäkrad trots läkarintyg om operation

Trots att Försäkringskassan har godkänt Lars Ekmans skada som en arbetsolycka får han int...

Facken tar strid för att förbättra försäkringarna

LO har sagt upp förhandlingsordningen om avtalsförsäkringar med Svenskt Näringsliv – efte...

Företag på obestånd stäms för obetalda löner

Fem målare fick inte lön de har rätt till enligt kollektivavtalet. Målareförbundet har dä...

Fackförbund kan gå i graven – har för få medlemmar

Den ökande medlemsbristen blir sannolikt slutet för Skogs- och lantbrukstjänstemannaförbu...

Nyheter

SCA döms till företagsbot efter att arbetstagare fick fingertoppar avskurna

Händelsen i fråga inträffade hösten 2014. En arbetstagare stod vid tillfället vid en rullmaskin. På maskinen fanns en skada som medförde att papperet som skulle rullas upp ibland fastnade och behövde åtgärdas.
Arbetstagaren arbetade med att dra in papperet i maskinen. På maskinen finns roterande knivar.
Vid åtgärden kom papperet att …

...

Transports lyxresa kostade medlemmarna 600 000 kronor

Transports fackliga företrädare flög business class och bodde på lyxhotell under konferensresan till Singapore, skriver Aftonbladet.
Aftonbladet uppmärksammar en av Transports konferensresor, som kostade medlemmarna cirka 600 000 kronor. Under resan, som gick till Singapore i oktober, flög samtliga tolv företrädare i business …

...

Nöjda medlemmar hos a-kassan

Arbetslösa medlemmar i Byggnads a-kassa som även omfattar Målarnas medlemmar är mycket nöjda med sin a-kassa. Det visar den senaste kundnöjdhetsundersökningen som a-kassornas samorganisation Sveriges a-kassor låtit göra.
Vartannat år tar Sveriges a-kassor hjälp av marknadsundersökningsföretaget Kantar Sifo för att genomföra en undersökning bland landets arbetslösa medlemmar. Den senaste mätningen …

...

A-kassorna behandlar arbetslösa olika

En rapport från Riksrevisionen visar att det finns betydande skillnader i hur ofta arbetssökande får sanktioner eller indragen ersättning.
För att få a-kassa ska arbetslösa visa att de aktivt söker jobb eller deltar i andra aktiviteter, detta genom att lämna in aktivitetsrapporter till Arbetsförmedlingen. Om det inte görs meddelar myndigheten …

...

Byggbolag startar lärlingsprogram för kvinnor

Det finns för få kvinnor i byggbranschen. Det tycker Skanska, JM och Ikano bostad, som alla startat ett varsitt lärlingsprogram exklusivt riktade till kvinnor. Detta skriver Byggnadsarbetaren.
Ikano bostad var först ut med sitt snickerilärlingsprogram Hentverkarna, som startade i oktober förra året. I …

...

Allt fler nekas ersättning från Försäkringskassan

Antalet ärenden hos LO-TCO rättsskydd som avser Försäkringskassans avslag ökar.
Ökningen av sjukförsäkringsärenden för rättsskyddet tog fart i början av 2017 för att sedan stadigt öka. Rättsskyddets bedömning är att det är regeringens mål om nio sjukdagar i genomsnitt som har styrt utvecklingen.
Målet på ett sjukpenningtal på nio dagar fastställdes …

...

Utförsäkrad trots läkarintyg om operation

Trots att Försäkringskassan har godkänt Lars Ekmans skada som en arbetsolycka får han inte längre ersättning från Försäkringskassan och Afa. Läkaren intygar att han kommer att bli fullt återställd – men enligt myndigheten tar det för lång tid.
Lars Ekman halkade i januari på en isfläck täckt av pudersnö utanför …

...

Facken tar strid för att förbättra försäkringarna

LO har sagt upp förhandlingsordningen om avtalsförsäkringar med Svenskt Näringsliv – efter flera försök att få till förbättringar kring pension och sjukförsäkringar.
Sedan 2013 har arbetsgivare och fack förhandlat kring försäkringsfrågor på ett överenskommet sätt, enligt den nuvarande förhandlingsordningen. Syftet med den rådande ordningen har varit att lösa snåriga försäkringsfrågor …

...

Ansvarig utgivare: Helena Forsberg

Målarnas c/o Dala-Demokraten - Box 825 - 791 29 Falun

Om Kakor