• När det gäller Coating eller ren rostskyddsmålning har många utvecklingstimmar lagts på färgen, men inte mycket alls på verktygen. Tester visade på stora skillnader och att här fanns mycket att förbättra. – Det ska bli spännande att se hur det tas emot av branschen, säger Daniel Thörnberg, utbildningsansvarig Orkla House Care som testat fram nya penslar och rollers. Foto: Jan-Erik Johansson

  • Norge med sina oljeriggar var först med att reagera på glappet mellan färg och verktyg menar Jostein Brekka är produktchef mot proffssidan i Norge (eller Category & Business Development Manager) Orkla House Care. Foto: Jan-Erik Johansson

  • Färgen är seg och prickarna på den vänstra skivan är ludd som släppt från en ”vanlig” rulle. Foto: Jan-Erik Johansson

  • Foto: Jan-Erik Johansson

  • Foto: Jan-Erik Johansson

  • Foto: Jan-Erik Johansson

  • Hela serien av penslar har samma utprovade strårecept för lika resultat. Foto: Jan-Erik Johansson

MÅLARNYTT

I höst lanseras en serie penslar och rollers speciellt framtagen för rostskyddsmålning och marint coating. Ett nästan bortglömt område.
– Det fanns inget specifikt för ändamålet tidigare, så det ska bli spännande att se hur det tas emot av branschen.

Det säger Daniel Thörnberg, utbildningsansvarig Orkla House Care, som visar de rykande färska verktygen i utvecklingsavdelningens verkstad i Bankeryd.

Rostskyddsmålning handlar som regel om skydd på olika metallkonstruktioner i tuffa miljöer inom industri eller marint som på båtar och oljeriggar. Ett ofta tufft jobb med många skrymslen, och ett jämnt lager skydd är givetvis av stor vikt för att inte rost ska kunna krypa in. Intervaller för renovering och bättring måste kunna gälla för hela anläggningen.

LÄS ÄVEN: Appen Colorbring – av målare, för målare

Mycket kraft har lagts på utveckling av färgen genom åren, men när det gäller verktyg är det sämre.

– Det har fokuserats massor runt färg och primer men det har inte lagts något fokus på verktygen tidigare. Färgtillverkarna har faktiskt inte kunnat svara kunden på vilken typ av roller som är bäst för en specifik färg, säger Jostein Brekka, produktchef Orkla i Norge (Category & Business Development Manager), där problemet uppmärksammades först.

Ofta är priset en faktor då tvåkomponentsfärg och coating i princip innebär engångsanvändning. Men dyr, vetenskapligt testad färg, påförd med billiga otestade verktyg är självklart en dålig kombination. Stråsläpp, ludd från rollern eller ojämna lager färg ger klart sämre skydd. Flera penseltillverkare jobbar tätt mot och med färgtillverkarna men här fanns alltså ett bortglömt område

– Vi blev lite förundrade när vi upptäckte detta och i arbetet med att ta fram de här produkterna har vi märkt en väldig skillnad på resultat, säger Jostein Brekka.

I ett projekt tillsammans med färgtillverkaren Jotun testades flera fabrikat av rollers och resultatet var ofta allt för varierande. Även av samma roller kunde skikttjockleken skifta stort på samma yta.

LÄS ÄVEN: ”Det som verkar billigt kan bli dyrt”

Samarbetet med Orkla har lett fram till den här nya serien som nu släppts i Norge och ska lanseras i Sverige under hösten.

Det är två olika typer av rollers; En för tunnare top coat och primer (Anza X3) samt en för tjockare färg, brandskydds- eller high build coatings (Anza X6). Därtill en serie på 10-talet olika penslar där alla har samma strårecept.

– Det hjälper inte att du har världens bästa färg om inte underlaget och verktygen du använder för applikationen är bra, säger Daniel Thörnberg.

Var det hamnar prismässigt i Sverige är inte fastlagt ännu.

Jan-Erik Johansson