Art Arbsuwan, målare och dekorationsmålare vid BW Måleri i Sundsvall, är Europas snabbaste målare. Det stod klart efter hastighetstävlingsmomentet under Yrkes-EM i Budapest.

Yrkes-EM 2018 i Budapest är över och den blågula truppen lyckades kamma hem tre guld och ett brons. På målarsidan utmärkte sig 20-årige Art Arbsuwan, lärling vid BW Måleri i Sundsvall. Trots att det inte blev någon pallplacering vann han hastighetstävlingsmomentet – och kan därför kalla sig Europas snabbaste målare.

LÄS ÄVEN: Måleri-NM 2018: Britta Spencer är Nordens bästa målare

Det var vid 21.00 på lördagen, tävlingens fjärde dag, som det slutligen stod klart att det var Art Arbsuwan som kammat hem fartfyllda titeln – efter en kamp mot 15 motståndare.

– Det var överraskande att jag vann just det – därför är jag extra stolt över detta, säger han i ett pressmeddelande.

De grenar som de tävlande testades i var tapetsering, snickerimålning, färgnyansering, bildöverföring och fri dekoration. Tävlingstiden var totalt 18 timmar. När poängen från alla dessa grenar räknats samman stod det klart att Art Arbsuwans hamnade på elfte plats.

Björn Nilsson är Målerilandslagets och Art Arbsuwans coach. Han är mycket stolt över hur långt Art har kommit i sin yrkesutveckling – både mentalt och måleritekniskt.

– Han har på ett strålande sätt tagit sig an utmaningen och tränat stenhårt för att komma dit han är i dag. Jag är otroligt stolt över honom, säger han.

LÄS ÄVEN: Anna Widholm och Elin Larsson tog hem SM-guldet

Målerilandslaget utgörs av Art Arbsuwan och Britta Spencer från Bromma i Stockholm – varav den senare i september även kom på delad förstaplats under de nordiska mästerskapet i Helsingfors.

Nu ska det snart avgöras vem av dem som får äran att representera Sverige under Yrkes-VM i ryska Kazan nästa år.

– Vi vill välja den starkaste kandidaten med mest potential, så att hen får chans att utvecklas ännu mer inför VM, säger Björn Nilsson.

Pallplatserna i måleri under Yrkes-EM i Budapest kammades hem av Patrick Reitbauer från Österrike, Szabolcs Cseke från Ungern och Lea Meier från Schweitz.

Chris Smedbakken
christina.smedbakken@mittmedia.se