• Foto: Privat

  • Foto: Tina Löfgren

  • Foto: Tina Löfgren

  • Foto: Tina Löfgren

  • Foto: Tina Löfgren

  • Foto: Tina Löfgren

INSÄNT

En utbildningsresa till Auschwitz för tre utav våra förtroendevalda i Svenska Målareförbundet. Samordnad utav LO-distriktet i Mellansverige.

1940-1945 var dödslägret Auschwitz verksamt under nazisternas regi. Lägret låg 6 mil västerut ifrån den Polska staden Krakow. Omkring 1.300.000 människor deporterades med tåg under vidriga förhållanden till Auschwitz under denna tid. Av dessa 1,3 miljoner människor avrättades över en miljon, flesta var utav judisk härkomst.

Sedan 1998 ha LO genomfört en demokrati utbildning i tre steg till Polen och Krakow för förtroendevalda LO-medlemmar.

LÄS ÄVEN: Fredrik strejkade i Kanada

Målareförbundets förtroendevalda i år var Tina Löfgren, Tobias Lundblad, samt Viktor Johansson. Utbildningen var uppdelad i tre steg. En sammandragning på LO borgen i Stockholm med alla 18 deltagare sen steg två i själva Polen några dagar.

Sen avslutning med ett steg tre där alla träffades för att sammanställa och checka av hur vi jobbar vidare med demokratin.

Resan till Krakow började med att besöka de judiska kvarteren och industrimannen Oskar Schindler museet.

Schindler anställde judar till sin emalj- och ammunitionsfabrik och uppskattas ha räddat omkring 1200 judar undan förintelsen. En film om Oskar Schindler har gjorts med den kände skådespelaren Liam Neeson. Filmen heter Schindlers list.

LÄS ÄVEN: ”Facket måste stå upp mot rasismen”

Auschwitz 1 var den administrativa delen till lägren. Där utfördes experiment med människor och de första testerna med giftgas kamrarna. Auschwitz 2-Birkenau var ett rent koncentrationsläger och dödsläger. Helvetet på jorden.

Dit kom judar, romer, polacker, ryska krigsfångar och även homosexuella. Judar och romer ifrån hela Europa packades i godsvagnar mot koncentrationslägren, avlastades med förstaklassig logistik på plattformarna.

Kvinnor för sig, männen åt andra hållet. Arbetsföra registrerades för sig och icke arbetsföra registrerades inte utan slussades raka vägen till dödskamrarna. Alla de människorna sågs aldrig mer.

LÄS ÄVEN: Nazistledare utesluts ur Elektrikerförbundet

Några kommentarer från de förtroendevalda som kan vara läsvärda efter deras resa till Auschwitz-Birkenau:

Tobias: ”Birkenau, helt obegripligt och makalöst att så många människors liv slutat där. Att en människa stått och beslutat ifall en miljon ska få fortsätta leva eller ej. Att bli beordrad att gå till höger eller vänster på perrongen.”

Viktor: ”Ett mörker och tystnad infann sig ganska snabbt när vi kom in i lägret. Så oändligt stort. Inga dokumentärer eller bilder ger rättvisa till hur industriellt stort det var.”

Tina: ”Under alla dagar hade jag svårt att känslomässigt knyta an till det vi pratade om och såg. Jag hade hört så mycket innan hur jobbig den här kursen var. Jag tog in information, nickade och hörde vad guiden berättade, men jag förstod inte! Tills vi gick vidare ifrån världsmonumentet som rests till minne av förintelsen. Där passerade vi en grupp besökande judar som stod samlade under ett träd vid vägen. De stod och sjöng tillsammans och jag stannade till för att lyssna. De avslutade sin sång och bad en bön, jag förstod inte språket, men jag förstod äntligen. Enorma fält med ruiner av byggnader betydde inte så mycket för mig fram till dess att jag kunde knyta samman ett ansikte till platsen. Riktiga människor, människor som andas och lever idag.”

Våra kursdeltagare har skrivit en rapport till Målarettans styrelse som är mycket bra ifrån resan. Det är Tina Löfgren som sammanställt rapporten med hjälp utav Tobias Lundblad och Viktor Johansson.

Rapporten kan fås per mail ifrån Målarettan till medlemmar.

Robert Ask