Tisdagen den 21 maj 2019

← Senaste numret • 4 2019

Målarnas Facktidning nr 4 - 2019
Klicka på bilden

  • Bild: Pixabay

DEBATT: ”Vi är en organisation byggd på demokrati – inte revolter”

Åsikter

DEBATT


”Dessa krafter som nu inom förbundet vänder sig emot en regelbok som man åtagit sig att följa genom sitt uppdrag har dessutom en tendens att vilja söka sig till att bli martyrer”, skriver debattören.


Representantskap genom demokratiska medel. Detta är det huvudinstrument som vi har den demokratiska process som vi bygger vårt förbund kring.


Det är framtaget för att kunna ges möjligheten till sig själv och sina medlemmar att pådriva förbättringar, förankrade i våra stadgar. Våra stadgar – som är vårt förbunds regelbok. Den är själva grunden till varför vårt förbund existerar, och varför vi har det verkningsområde som vi har med målare, lackerare, servicearbetare och rostskyddsmålare.


Det är murbruket som tillåter oss att bygga upp en verksamhet i enlighet med de instanser som vi har i samhället. Kombinerat med föreningsrätten som är fast förankrad i våra lagar tillåter det oss att verka som fackliga representanter för våra medlemmar runtom i hela landet.


LÄS ÄVEN: Strejkrätten orsakar spricka i Göteborg


Svenska Målareförbundet har, precis som vårt samhälle, gått igenom prövningar som varit tuffa som nyttiga. Men 130 år har passerat och vi ska kämpa för minst 130 år till.


Nu verkar det som meningsyttrande personer, som i förtroendeställning, tror sig kunna bete sig oavsett vad stadgarna säger. Att man öppet kallar en gemensam handling genom Landsorganisationen och Svenskt Näringsliv som en odemokratisk handling, och riktar stark kritik mot vår förbundsordförande.


Det ter sig som att en sprängning mellan de som talar mer om att gå ut i vilda strejker, istället för att tala ut så som parterna har överenskommet.


Ett lagbrott med andra ord. Råder kollektivavtal råder fredsplikt. I tillägg till dom lagar som löntagare varit med och skapat genom opinion och politisk verkan, har vi ett samarbetsavtal med vår motpart att kunna bidra till en bra gemensam utveckling av vår bransch – och därav ska vi vara den bättre, inte den sämre.


LÄS ÄVEN: DEBATT: ”Att protestera mot ett sådant förslag är inte att vara illojal – det är en plikt”


Vi har under de två(!) senaste avtalsförhandlingarna upplevt vår största strejk på över 30 år samt en förhandling som ledde till långsamt gående lösningar, varav vi fick igenom majoriteten av våra krav. Att bortse från detta och att ta saken i egna händer på detta sätt är att svika medlemmars förtroende.


Förtroendet finns för att bidra till medlemmarnas bästa – inte att skapa mer anledning att inskränka på våra rättigheter som löntagare och organiserade fackmedlemmar.


Vi är en organisation byggd på demokrati – inte revolter. Demokrati genom reformer och påverkan genom opinion. Inte genom egna regelverk eller att motverka vårt egen skrift utan förankring hos ens medlemskår.


Självklart ska vi inte lägga oss platt för saker som är väsentliga, utan vi ska stå upp och kämpa. Vilket vi har gjort. Vi har stått upp för kvinnans rätt till återanställning vid föräldraledighet. Vi har stått upp för vårt ackord och arbetstimmar och mer därtill!


LÄS ÄVEN: Vill du förändra och utveckla förbundet? Alla medlemmar kan skriva motioner till kongressen


Dessa krafter som nu inom förbundet vänder sig emot en regelbok som man åtagit sig att följa genom sitt uppdrag har dessutom en tendens att vilja söka sig till att bli martyrer – där man söker stöd hos utomstående, och inte stöd hos dom man representerar, nämligen sina medlemmar.


Varför ens göra så?


Att försöka framstå som martyrer blir närmast patetiskt i mitt synfält.


En öppen fråga är om dessa personer ens vet vad dom själva vill?


MedlemMaila artikeln  Dela på Facebook
2018-12-20 10:00


Mer Åsikter

Josefine Krantz: “Ge fan i våra arbetstider!”

KRÖNIKA ”De har vad Måleriföretagen kallar för flexiblare arbetstider – flex...

Kristina Norlin: ”The Great Greta Power”

KRÖNIKA ”Det kommer kanske ta lite hårdare om vi vuxna lägger ner våra verktyg och...

Helena Forsberg: ”De unga driver på”

REDAKTÖR’N ”Men vem ska ta hand om våra gamla, sjuka och barn om alla ska vä...

”Målaren” – en dikt av Mats Hammarlund

POESI Färg och spackel är målarens makt sätta snits på lokal klädd i papper och tejp ...

Folke Bengtsson : ”Tankar kring ett antikulturpris”

DEBATT Folke Bengtsson från avdelning 2 föreslår instiftandet av ett anti-kulturpris med...

”Villkoren på svensk arbetsmarknad  – en fråga för EU?”

LEDARE ”Om det verkliga skälet är att fortsätta utnyttja människor i den fria mark...

Mikael Ljungkvist: ”Vilken väg ska vi välja?”

DEBATT Ojämlikheten i svenska samhällen ökar helt enkelt explosionsartat. Frågan är, vi...

Helena Forsberg: ”Det spelar roll”

REDAKTÖR’N ”Ulf Johansson har med hjälp av facket stridit mot Försäkringskas...

Sista akten: Ett systemskifte i arbetsmarknadspolitiken

LEDARE ”Till alla opportunistiska politiker som vill prova de för stunden rådande ...

Stefan Lövstrand: ”Borgerligt opium åt folket”

KRÖNIKA ”Inte ens de som ligger över medelklassen vinner på denna skattesänkning&#...

Nyheter

Från vänster: Dan Mattson, Josefin Johansson, Mikael Johansson, Josefine Krantz.

Målarna på Europafackets kongress

Just nu pågår Europafackets kongress, LO:s motsvarighet på europanivå. Målarna är välrepresenterade av fyra personer som deltar för Sverige.
Mikael Johansson, ingår i LO delegationen, tillsammans med Dan Mattson ombudsman på LO distriktets Småland Blekinge, tillika medlem i Målareförbundet. Josefine Krantz, Målareförbundet deltar som representant för europafederationen. Med är också …

...

Hård press för minimilön i hela EU

En kör håller på att stämma upp i Europa. Juncker, Macron, Timmermans och flera andra lovsjunger minimilönen och vill att alla länder inför en. Det skulle rycka undan grunden för den svenska modellen där politiker håller fingrarna borta från lönebildningen.
Det är tyst …

...

Efter inspektionerna: Företag förbjuds arbeta på hög höjd

Bolaget Tak och fasadklättrarna i Sthlm AB förbjuds arbeta på hög höjd av Arbetsmiljöverket. Detta efter att oanmälda inspektioner avslöjat en rad allvarliga brister, skriver Arbetarskydd. 
Arbetsmiljöverket utförde fyra oanmälda inspektioner hos bolaget Tak och fasadklättrarna i Sthlm AB. Under dessa inspektioner …

...

Contractor PC: En ny pistol med nyheter

MÅLARNYTT
Graco lanserar en ny sprutpistol med ett par roliga finesser och förbättringar.
Contractor PC heter den och väger 540 gram inklusive munstycke och hållare.
Det innebär 20 procent lägre vikt än liknande föregångare, och själva avtryckaren är också mjukare; Det krävs bara hälften så mycket kraft att ”trycka av”.
LÄS ÄVEN: 

...

Så röstade politikerna i fyra viktiga EU-frågor

Bild: Unsplash/Element5 Digital/Pixabay/Montage

Vad tycker de svenska partierna i viktiga EU-frågor som arbetsvillkor och gränsvärden mot cancerframkallande ämnen? Här kan du se hur de svenska EU-parlamentarikerna har röstat.

Socialt protokoll

Facken i Europa kräver ett socialt …

...

Därför påverkar EU-valet just dig

Den 26 maj är det val till EU-parlamentet. Ett val som påverkar våra jobb, klimatet och beslut som fattas i Sveriges riksdag, kommuner och regioner.
Här får du veta mer om vad valet handlar om.
EU kan verka långt borta, men spelar ändå stor …

...

Jobbfrågan splittrar partierna i EU-valet

MP välkomnar EU-regler för pappaledighet, medan C tycker att unionen ska hålla ”tassarna borta” från sådana regelverk. Här står jobbstriden i EU-valet. Tolkningarna om vad den sociala pelaren innebär går i sär.
I november 2017 hölls det sociala toppmötet i Göteborg på statsminister Stefan Löfvens initiativ.
Utfallet blev …

...

Johan Danielsson är LO:s kandidat till EU-valet

Söndagen 26 maj är det val till EU-parlamentet. Johan Danielsson är LO-förbundens gemensamma kandidat och står på Socialdemokraternas lista.
– Nummer ett för mig är att bekämpa osund konkurrens. Svenska kollektivavtal ska gälla på svensk arbetsmarknad, säger han när vi träffas på ett fik i Gävle.
Johan Danielsson berättar att han …

...

Ansvarig utgivare: Helena Forsberg

Målarnas c/o LO Mediehus - Box 826 - 101 36 Stockholm

Om Kakor