Tisdagen den 26 mars 2019

← Senaste numret • 3 2019

Målarnas Facktidning nr 3 - 2019
Klicka på bilden

  • Bild: Pixabay

DEBATT: ”Vi är en organisation byggd på demokrati – inte revolter”

Åsikter

DEBATT


”Dessa krafter som nu inom förbundet vänder sig emot en regelbok som man åtagit sig att följa genom sitt uppdrag har dessutom en tendens att vilja söka sig till att bli martyrer”, skriver debattören.


Representantskap genom demokratiska medel. Detta är det huvudinstrument som vi har den demokratiska process som vi bygger vårt förbund kring.


Det är framtaget för att kunna ges möjligheten till sig själv och sina medlemmar att pådriva förbättringar, förankrade i våra stadgar. Våra stadgar – som är vårt förbunds regelbok. Den är själva grunden till varför vårt förbund existerar, och varför vi har det verkningsområde som vi har med målare, lackerare, servicearbetare och rostskyddsmålare.


Det är murbruket som tillåter oss att bygga upp en verksamhet i enlighet med de instanser som vi har i samhället. Kombinerat med föreningsrätten som är fast förankrad i våra lagar tillåter det oss att verka som fackliga representanter för våra medlemmar runtom i hela landet.


LÄS ÄVEN: Strejkrätten orsakar spricka i Göteborg


Svenska Målareförbundet har, precis som vårt samhälle, gått igenom prövningar som varit tuffa som nyttiga. Men 130 år har passerat och vi ska kämpa för minst 130 år till.


Nu verkar det som meningsyttrande personer, som i förtroendeställning, tror sig kunna bete sig oavsett vad stadgarna säger. Att man öppet kallar en gemensam handling genom Landsorganisationen och Svenskt Näringsliv som en odemokratisk handling, och riktar stark kritik mot vår förbundsordförande.


Det ter sig som att en sprängning mellan de som talar mer om att gå ut i vilda strejker, istället för att tala ut så som parterna har överenskommet.


Ett lagbrott med andra ord. Råder kollektivavtal råder fredsplikt. I tillägg till dom lagar som löntagare varit med och skapat genom opinion och politisk verkan, har vi ett samarbetsavtal med vår motpart att kunna bidra till en bra gemensam utveckling av vår bransch – och därav ska vi vara den bättre, inte den sämre.


LÄS ÄVEN: DEBATT: ”Att protestera mot ett sådant förslag är inte att vara illojal – det är en plikt”


Vi har under de två(!) senaste avtalsförhandlingarna upplevt vår största strejk på över 30 år samt en förhandling som ledde till långsamt gående lösningar, varav vi fick igenom majoriteten av våra krav. Att bortse från detta och att ta saken i egna händer på detta sätt är att svika medlemmars förtroende.


Förtroendet finns för att bidra till medlemmarnas bästa – inte att skapa mer anledning att inskränka på våra rättigheter som löntagare och organiserade fackmedlemmar.


Vi är en organisation byggd på demokrati – inte revolter. Demokrati genom reformer och påverkan genom opinion. Inte genom egna regelverk eller att motverka vårt egen skrift utan förankring hos ens medlemskår.


Självklart ska vi inte lägga oss platt för saker som är väsentliga, utan vi ska stå upp och kämpa. Vilket vi har gjort. Vi har stått upp för kvinnans rätt till återanställning vid föräldraledighet. Vi har stått upp för vårt ackord och arbetstimmar och mer därtill!


LÄS ÄVEN: Vill du förändra och utveckla förbundet? Alla medlemmar kan skriva motioner till kongressen


Dessa krafter som nu inom förbundet vänder sig emot en regelbok som man åtagit sig att följa genom sitt uppdrag har dessutom en tendens att vilja söka sig till att bli martyrer – där man söker stöd hos utomstående, och inte stöd hos dom man representerar, nämligen sina medlemmar.


Varför ens göra så?


Att försöka framstå som martyrer blir närmast patetiskt i mitt synfält.


En öppen fråga är om dessa personer ens vet vad dom själva vill?


MedlemMaila artikeln  Dela på Facebook
2018-12-20 10:00


Mer Åsikter

Stefan Lövstrand: ”Borgerligt opium åt folket”

KRÖNIKA ”Inte ens de som ligger över medelklassen vinner på denna skattesänkning&#...

Niclas Helander: “Nyckeln till frihet”

KRÖNIKA ”Det är viktigt att tänka på historien i tider då ledaren för den fria vär...

”Varför är jämställdhet viktigt för Målareförbundet?”

DEBATT ”Även om det finns människor som är positivt inställda till att kvinnor åte...

Jan-Olof Gustavsson: ”Målareförbundet är ett feministiskt förbund”

LEDARE ”Efter mycket funderande har Målareförbundet kommit fram till att det inte ...

Nisse Lindblom: ”Enfråge-rörelserna är svaga i längden”

DEBATT ”Bästa sättet att påverka samhället är att bli medlem i ett politiskt parti...

Helena Forsberg: “Nanopartiklarna fastnar i lungorna”

REDAKTÖR’N ”I Sverige finns inget gränsvärde för nanopartiklar. I Danmark är...

Mikael Johansson: ”Godtycke har ingen plats på framtidens arbetsmarknad”

LEDARE ”Vill ni verkligen ta bort kravet på saklig grund vid uppsägning? Skall små...

Mikael Johansson: ”Vem bestämmer i en demokrati?”

LEDARE För Målareförbundet är 2019 ett kongressår. Det innebär att förbundets högsta bes...

Helena Forsberg: ”Ett ettrigt förbund som gör avtryck”

REDAKTÖR’N ”Sedan jag började skriva om Målarnas frågor har jag upplevt att ...

Mikael Johansson: ”Upplösningen, en besk medicin”

LEDARE ”Detta är en politik vi vare sig kan eller kommer att försvara, utan tvärto...

Nyheter

Ett mänskligt maskineri planerat i minsta detalj

Det dunkar, slamrar och tjuter. Doften av trä och målarfärg är påtaglig i den stora lokalen i Piteå.
– Alla vet precis sin uppgift här. Den som är ny får lära sig exakt vilka moment den ska göra, i princip vilket steg den ska ta, säger David Lidström, kvalitetsansvarig för …

...

LO:s plan: Att knyta tätare band till S

Trots besvikelse över januariavtalet vänder LO-topparna inte Socialdemokraterna ryggen. I stället för att lossa banden är strategin att för­djupa relationen och knyta partiet närmare sig. Men inför S-kongressen mullrar det i leden.
– Jag vill att vi stärker samarbetet med Socialdemokraterna och försöker utveckla en politik som tydligt gynnar Sveriges …

...

Studieresa: Svenska företag måste ta ansvar utomlands

Förbundsledningen och förbundsstyrelsen gör varje kongressperiod en studieresa. De har tidigare varit till Rom, Nepal, Rumänien och Kina. 
– Den här gången beslöt vi att binda samman med något aktuellt, säger Mikael Johansson, förbundsordförande.
På BWI:s kongress i Sydafrika antogs ett handlingsprogram för det internationella utvecklingsarbetet. Det finns ett hållbarhetsmål, Agenda …

...

Nya brister på olycksdrabbat byggföretag

Flera fallolyckor har tidigare skett på Nåiden bygg AB:s arbetsplatser. Vid den senaste inspektionen som Arbetsmiljöverket gjorde på bygget av Kuststad i Luleå upptäcktes nya brister.
Arbetsmiljöverket kräver att Nåiden bygg åtgärdar fallrisker, en felaktigt monterad ställning, ett för stort avstånd mellan ställningens arbetsplan och vägg samt dammspridning vid sågning.
Arbetsmiljöverket …

...

Josefine Nilsson: ”Dansen hjälper mig att orka måleriet”

Som tävlingsdansare på elitnivå, tränare och fackligt aktiv är Josefine Nilsson van att stå i rampljuset. Under våren har hon varit aktuell i Talang men i en mer bakomliggande roll – som koreograf till Kurbits Crews shownummer.
Vi träffar Josefine en torsdag kväll i danslokalen i Falun. Hon kommer direkt …

...

Josefine och Jesper – Två målare bland årets hjältar

Priset Årets fackliga hjältedåd delas ut den 29 mars. Nu presenterar LO Ung de fyra finalisterna, och bland dessa finns Josefine Krantz och Jesper Jinesjö från Målareförbundet.
Trots att Målarnas är LO:s minsta förbund kommer därmed hälften av finalisterna därifrån.
Priset för årets fackliga hjältedåd delas varje år ut av LO …

...

Företag ansåg sig ha hyrt in målare – döms som arbetsgivare

Arbetsdomstolens utredning visar att målarna var anställda av målerifirman och inte av bemanningsbolaget. Därför ska målerifirman betala målarnas löner.
Målareförbundet stämde Ekholmens puts och måleri då de inte betalat ut den lön fem målare hade rätt till. Företaget som har hängavtal på måleriavtalet har betalat för låg timpenning och för …

...

Spackel: Ny special för gipsskarvar – och lite kuriosa

MÅLARNYTT
En specialspackel för gipsskarvar, ett online-verktyg som hjälper dig även att beräkna åtgång – och hur man säger ”spackel” på ryska. Här kan du läsa lite smått och gott om den välanvända målarutrustningen.
Nu finns en helt ny specialspackel för gipsskarvar med ”fjädrande” funktion på mitten.
– Den ger det där …

...

Ansvarig utgivare: Helena Forsberg

Målarnas c/o LO Mediehus - Box 826 - 101 36 Stockholm

Om Kakor