Torsdagen den 21 februari 2019

← Senaste numret • 1 2019

Målarnas Facktidning nr 1 - 2019
Klicka på bilden

"Vem bestämmer i en demokrati?"

Mikael Johansson: "Vem bestämmer i en demokrati?"

LEDARE. "I augusti när kongressen samlas kommer 76 valda ombud från hela landet att lägga fast riktlinjer för den kommande fyraårsperioden, besluta om stadgar och välja förbundsstyrelse.

 

Du kan vara med och påverka. Håll utsikt efter kallelsen till just din sektions årsmöte som genomförs under perioden februari till mars", skriver förbundsordförande Mikael Johansson.

  • På utbildningen deltar representanter från olika fack. Här är Mats Eriksson, Målareförbundet till höger, i samspråk med Magnus Alfredsson, Kommunal. Foto: Helena Forsberg

  • Johan Ryttare, till vänster, tycker att bemötandet på arbetsplatserna blivit bättre och Fredrik Adolfsson, till höger, berättar att tjejerna hör av sig mer och säger även ifrån själva. Foto: Helena Forsberg

  • Paula Lejonkula, jurist, och Karin Jungerheim, lärare på Runö, håller i utbildningen om vad lagen säger och hur RSO ska agera för att motverka och stoppa kränkningar på arbetsplatser. Foto: Helena Forsberg

  • Foto: Helena Forsberg

  • Foto: Helena Forsberg

  • Foto: Helena Forsberg

  • Foto: Helena Forsberg

Skyddsombud på kurs för att hantera trakasserier

Nyheter

Vi hängde med när Regionala skyddsombud i avdelning 9 Gävle-Dala deltog i LO:s stora utbildningssatsning för att motverka sexuella trakasserier.


Regeringen har anslagit 15 miljoner kronor för att stärka de regionala skyddsombuden (RSO) i frågan att motverka sexuella trakasserier. Pengarna är öronmärkta och måste användas innan sista december i år.


LO har kommit överens om att göra en stor, gemensam utbildningssatsning tillsammans med TCO och Saco, där alla RSO oberoende av förbundstillhörighet erbjuds samma utbildning.


Runö är utbildningsarrangör, men en-dags kurserna ges i centrala Stockholm och på ett antal platser ute i landet.


LÄS ÄVEN: Efter Metoo: Fack och arbetsgivare lanserar checklista


Sexuella trakasserier, våld och kränkande särbehandling ska inte förekomma på arbetsplatser.


– Facken är tydliga med att det är en arbetsmiljöfråga och därför gör man den här utbildningen som riktar sig till Regionala skyddsombud, säger Karin Jungerheim, lärare från Runö.


Diskrimineringslagen, Arbetsmiljölagen, det systematiska arbetsmiljöarbetet och OSA-föreskriften (organisatorisk- och social arbetsmiljö) är verktyg som RSO kan använda sig av. Efter kursdagen är förhoppningen att de ska känna sig säkrare i den snåriga juridiken.


– När arbetsgivaren får kännedom om trakasserier har de utredningsskyldighet, säger Paula Lejonkula, jurist som bland annat arbetat tio år på DO.


Arbetsgivaren ska sätta stopp och förhindra fortsatta trakasserier. Om det inte upphör finns skäl för uppsägning, men Paula Lejonkula berättar att tyvärr är den vanligaste åtgärden att den som utsatts blir uppsagd.


Hur jobbar ni med de här frågorna i Målareförbundet?


– I den partsgemensamma utbildningen för våra MB och SO finns ett steg om sexuella trakasserier och kränkande särbehandling. Det behövs policys och det jobbas inte så mycket förebyggande. Vi vill ha med det här ut i vår arbetsplatsorganisation och bygga därifrån, säger Mats Eriksson, ordförande i avdelning 9 och RSO.


Han upplever att efter #metoo-rörelsen har jargongen på arbetsplatserna blivit bättre. Johan Ryttare är också RSO i avdelning 9:


– Inom firman har vi aldrig haft problem, däremot har andra yrkesgrupper betett sig illa men det har blivit bättre.


Fredrik Adolfsson som är ombudsman och RSO upplever att medlemmarna har blivit mer medvetna och känner sig tryggare med var gränserna går sedan frågorna hamnat i fokus.


– De vet vad som inte är okej och hör av sig mer. Tjejerna har också blivit tuffare och säger ifrån.


LÄS ÄVEN: Helena Forsberg: ”Fira och stöd ditt skyddsombud”


När det gäller diskrimineringslagen finns det inga kunskapskrav på arbetsgivaren men det finns det i arbetsmiljölagen. Föreskriften om kränkande särbehandling omfattar även sexuella trakasserier.


Arbetsgivaren ska se till att cheferna har kunskaper om hur man förebygger och hanterar ohälsosam arbetsbelastning och kränkande särbehandling.


– Den fackliga organisationen har möjlighet att ställa krav på att ta in expert hjälp, det kan vara företagshälsovård eller psykolog, säger Karin Jungerheim.


Vid allvarligare fall ska arbetsgivaren göra en anmälan enligt Arbetsmiljölagen 3 kapitlet paragraf 3a. Där står att arbetsgivare ska underrätta myndighet om dödsfall eller svårare personskada som har inträffat i samband med arbetets utförande. Karin Jungerheim uppmanar också att anmäla kränkande särbehandling som arbetsskada till Försäkringskassan.


– Låt det ligga som grund för ett förändringsarbete.


Om arbetsgivare inte inför rutiner enligt föreskriften om Systematiskt arbetsmiljöarbete finns två vägar att gå. Den som är RSO kan göra en anmälan enligt 6:6a medan den som är förhandlare i den fackliga organisationen kan begära förhandling enligt 10§ medbestämmandelagen.


Det är inte alltid individen vill driva ärendet. Kanske upplever den inte ett problem men andra känner obehag. Då kan den fackliga organisationen upplysa arbetsgivaren om situationen och ställa krav utifrån att det är en arbetsplatsfråga som berör flera.


Helena Forsberg

helena.forsberg@mittmedia.se


 Maila artikeln Skriv ut artikeln  Dela på Facebook
2018-12-03 09:00


Mer Nyheter

Målarnytt: Så målar du i bättre ställning

MÅLARNYTT Stå vettigt när du målar fönster. Det är tanken med den här ställningen som är...

Så påverkar karensavdraget sjuka målare och lackerare

Karensavdrag ersätter karensdag. Det har regeringen beslutat om i en lagändring som trädd...
Foto: Tomas Nyberg/arkiv

AD: Arbetsgivaren ska tydligt anvisa personalutrymmen

Målerifirman har säkerställt att det fanns personalutrymmen men inte informerat målarna. ...

Företagshälsovård: Det lönar sig att trycka på

Lars Jonsson, regionalt skyddsombud i Avdelning 4, har i tre års tid arbetat med att gran...
Jonas Sjöstedt. Foto: Jessica Segerberg

Sjöstedt i möte med LO:s styrelse

  Vänsterpartiets ledare Jonas Sjöstedt träffade i måndags LO:s styrelse. Historisk...

Mer friskvård ger färre sjukskrivna

Hälsoundersökning kan ge viktiga besked som på sikt kan förhindra sjukskrivning. Anders H...

Du har rätt till företagshälsovård enligt avtalet

Alla målare har rätt till företagshälsovård. Det är reglerat i kollektivavtalet. Men okun...

Blev osams med målaren – hotades med Hells Angels

Paret blev osams med målaren de anlitat och vägrade betala en extra faktura. Då hotades d...

Finsk lift till Sverige: Ixolift 400

MÅLARNYTT Fall från flyttbara stegar är ett gissel och alltför vanligt inom hantverkarbr...

Målarbössan samlade in 9500 kronor

Tatiana Fennstams insamling till Musikhjälpen resulterade i 9200 kronor. – Jag had...

Nyheter

Målarnytt: Så målar du i bättre ställning

MÅLARNYTT
Stå vettigt när du målar fönster. Det är tanken med den här ställningen som är så ny att den inte fått ett namn ännu.
– Du jobbar i rätt arbetshöjd och kan vända och vrida fönsterbågen som du vill.
Det säger Bo Jungergård, produktansvarig och ”uppfinnarjocke” på Leif Arvidsson AB, ett …

...

Så påverkar karensavdraget sjuka målare och lackerare

Karensavdrag ersätter karensdag. Det har regeringen beslutat om i en lagändring som trädde i kraft 1 januari 2019. Målareförbundet är överens med sina motparter om hur kollektivavtalet ska anpassas till den nya lagen.
Det nya karensavdraget är 20 procent av den sjuklön eller sjukpenning som man får vid sjukfrånvaro en …

...
Foto: Tomas Nyberg/arkiv

AD: Arbetsgivaren ska tydligt anvisa personalutrymmen

Målerifirman har säkerställt att det fanns personalutrymmen men inte informerat målarna. Arbetsdomstolen konstaterar att arbetsgivaren brutit mot kollektivavtalet och ska därför betala skadestånd.
En principiellt viktig dom …

...

Företagshälsovård: Det lönar sig att trycka på

Lars Jonsson, regionalt skyddsombud i Avdelning 4, har i tre års tid arbetat med att granska hur måleriföretagen lever upp till kravet på företagshälsovård för målarna.
– Vi började med att göra utskick 2015 till måleriföretagen i sektion 1, Halland och sektion 3, Sjuhärad. Det blev 74 utskick. Alla svarade, …

...
Jonas Sjöstedt. Foto: Jessica Segerberg

Sjöstedt i möte med LO:s styrelse

 
Vänsterpartiets ledare Jonas Sjöstedt träffade i måndags LO:s styrelse. Historiskt, säger Jonas Sjöstedt till Aftonbladet, medan LO:s presstjänst tonar ner mötets betydelse.
– Det var ett väldigt bra och vänskapligt möte, sa Jonas Sjöstedt till Aftonbladet efter att han hade träffat LO:s styrelse under måndagen. Det är också historiskt, det …

...

Mer friskvård ger färre sjukskrivna

Hälsoundersökning kan ge viktiga besked som på sikt kan förhindra sjukskrivning. Anders Hall på Leif Olssons Måleri i Helsingborg, uppskattar företagets satsning på förebyggande friskvård.
Anders Hall tittar på klockan, spacklar klart väggen i lägenheten och sätter på locket till spackeldunken. Klockan 10 ska han vara på företagshälsovården för undersökning.

...

Du har rätt till företagshälsovård enligt avtalet

Alla målare har rätt till företagshälsovård. Det är reglerat i kollektivavtalet. Men okunskap och bristande rutiner på vissa måleriföretag, leder fortfarande till att många målare går miste om sina rättigheter.
Sedan de regionala skyddsombuden Elin Swartz och Roger Esbjörnsson i Avd. 2 arbetat med avtalsövervakning under hösten på heltid, kan …

...

Blev osams med målaren – hotades med Hells Angels

Paret blev osams med målaren de anlitat och vägrade betala en extra faktura. Då hotades de med att Hells Angels skulle bränna ned huset, och mannen misshandlades av tre inkräktare i parets hem. Nu döms målarens bror till två och ett halvt år fängelse, skriver

...

Ansvarig utgivare: Helena Forsberg

Målarnas c/o LO Mediehus - Box 826 - 101 36 Stockholm

Om Kakor