• Bild: Pixabay

Sanktionerna mot Kubals ryska ägare Rusal tas bort efter ett beslut i den amerikanska kongressen. På aluminiumfabriken i Sundsvall är lättnaden stor, skriver Arbetet.

Sedan april i fjol har sanktionshotet legat över Kubal, som vid flera tillfällen varit nära att stängas ned. Men varje gång har man räddats av tillfälliga förlängningar.

Men nu är alltså sanktionerna hävda.

– Det är en väldig lättnad. Det känns bättre än på länge, säger Stefan Hultman, ordförande för IF Metallklubben på Kubal.

LÄS ÄVEN: 55 liv släcktes på jobbet 2018

Efter att den ryske oligarken, Oleg Deripaska, som är nära lierad med den ryska presidenten Vladimir Putin, minskat sitt ägande och trätt tillbaka från styrningen av Rusal anser amerikanerna att sanktionerna mot företaget kan tas bort.

– Nu kan vi börja fungera som ett normalt företag igen. Vi har ju inte fått sluta några nya avtal så länge sanktionerna hängt över oss, säger Stefan Hultman.

När beskedet kom lade han ut informationen i klubbens Facebookgrupp.

– Det var bara glada smileys och dansande människor i kommentarsfältet.

LÄS ÄVEN: Nej till Brexitavtal – svenska jobb riskerar att drabbas

I ett Twitterinlägg kommenterar näringsminister Mikael Damberg (S) beslutet:

”Väldigt viktigt besked – Kongressen i USA har röstat och nu avlistas Kubal i Sundsvall från sanktionslistan. Goda nyheter för Sverige och de anställda. Tack alla som jobbat hårt för detta!”

En av dem som får tack är just Stefan Hultman. Han blev uppringd av såväl Mikael Damberg som EU- och handelsminister Ann Linde på onsdagskvällen.

– De gratulerade och tackade oss för att vi agerade så snabbt och kontaktade regeringen. Jag fick tacka dem för allt arbete de lagt ner för vår sak, säger Stefan Hultman.


Detta har hänt

• I april 2018 utfärdade det amerikanska finansdepartementet sanktioner mot den ryska oligarken Oleg Deripaska.

• Anledningen var att Deripaska anses stå president Putin nära och anses därigenom vara medansvarig till den ryska annekteringen av Krim.

• Deripaska var då majoritetsägare till Rusal, världens näst största aluminiumproducent, som i sin tur äger Kubal i Sundsvall.

• Efter att IF Metall-klubben på Kubal slog larm till regeringen som i sin tur kontaktade amerikanerna.

• Den amerikanska finansministern Steven Mnuchin konstaterade då att: ”USA:s regering är inte ute efter de hårt arbetande människor som är beroende av Rusal och dess dotterbolag.”

• Sanktionsfristen har därefter skjutits fram ett tiotal gånger.

• I december förra året ansåg de amerikanska myndigheterna att Oleg Deripaska i tillräcklig utsträckning minskat sin kontroll över företaget för att sanktionerna skulle kunna lyftas.

• I går röstade kongressen i frågan och en majoritet röstade för att ta bort Rusal från listan.

• Oleg Deripaska står dock kvar under sanktioner.


Artikeln är tidigare publicerad i tidningen Arbetet, som tillsammans med Målarnas Facktidning och fem andra tidningar ingår i LO Mediehus.


Mattias Dahlgren